Σάββατο 18.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προχωράει η ΚοινΣΕΠ για την οργάνωση της ανακύκλωσης στην Κέρκυρα

ανακύκλωση
26 Nov 2018 / 15:08
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Με την ελπίδα ότι οι ωδίνες του τοκετού θα δώσουν ένα υγιές μωρό, εξελίσσεται στη βάση της κερκυραϊκής κοινωνίας μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και τα πρώτα βήματα της δράσης ώστε να αυξηθεί το ποσοστό της συγκέντρωσης των ανακυκλώσιμων υλικών. Γεγονός που θα ελαφρώσει το μεγάλο βάρος της διαχείρισης των πολλών σύμμεικτων τόνων απορριμμάτων.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ικανοποιημένος από την ανταπόκριση δηλώνει ο Σπύρος Νεράντζης, που οργανώνει το δίκτυο των πρωτοβουλιών στο νησί για την συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών. Την Κυριακή βρέθηκε στην Κασσιόπη/Σινιές και σειρά έχει η νότια, Μέση, Μπενίτσες κλπ. Μιλώντας στο enimerosi.com δήλωσε ότι σκοπεύει σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των συνεργασιών και τη χωροθέτηση των «πράσινων σημείων», για τα οποία όπως διευκρινίζει δεν απαιτείται κάποια αδειοδότηση εφόσον οι διαστάσεις τους δεν ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο όριο. Μπορούν να γίνουν σε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο. Αυτό είναι και το αντικείμενο της πρωτοβουλίας, η στελέχωση του δικτύου και η χωροθέτηση των «γωνιών». Μετά την ολοκλήρωση αυτής της φάσης έτσι ώστε να καλύπτεται ολόκληρο το νησί και πριν εντατικοποιηθούν οι εργασίες η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) προτίθεται να συνάψει προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο. Στη διεύρυνση του μετώπου για την αντιμετώπιση της αλγεινής κατάστασης με τα σκουπίδια, στην οποία έχει περιέλθει το νησί, χθες αναμενόταν η συνάντηση του Σπ. Νεράντζη με τους εκπροσώπους του συλλόγου του Τεμπλονίου.
Ανοικτός διάλογος πραγματοποιήθηκε στο Τεμπλόνι, την Κυριακή το απόγευμα, σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το Εναλλακτικό Εργαστήρι, ο Πολιτιστικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος Τεμπλονίου και το Corfu Compost Project, με θέμα: «Η ανακύκλωση και η κυκλική οικονομία ως μοχλός ανάπτυξης, ικανής να προσφέρει ανταποδοτικό όφελος στους πολίτες». Η εκδήλωση αποτέλεσε συνέχεια προηγούμενης ημερίδας, όπου παρουσιάστηκε το μοντέλο της Σπάρτης.
Η συζήτηση είχε αντικείμενο τη δημιουργία εταιρείας λαϊκής βάσης αυτοδιαχείρισης των απορριμμάτων. Οι παρευρισκόμενοι κατέθεσαν προβληματισμούς και προτάσεις για λύσεις με στόχο την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης με τη μέθοδο της διαλογής στην πηγή σε τέσσερα ρεύματα που θα οδηγήσει σε δραστική μείωση του υπολείμματος.
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.