Κυριακή 19.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο εμπρησμός στη Λευκίμμη άναψε φωτιές στη δημοτική αρχή - Παραίτηση Β. Καββαδία

Δημοτικό Συμβούλιο
08 Μαΐου 2018 / 05:38
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Με ανεβασμένους τόνους και πυρά πανταχόθεν κατά της δημοτικής αρχής, εξελίχθηκε η συνεδρίαση της Δευτέρας στο Δημοτικό Συμβούλιο με αποκορύφωμα την παραίτηση του Βασίλη Καββαδία από την αντιδημαρχία αλλά και από τη δημοτική ομάδα.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ο εμπρησμός στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Λευκίμμης, κυριάρχησε στη συζήτηση, με όλες τις παρατάξεις να καταδικάζουν τις ενέργειες αυτές, επιρρίπτοντας ταυτόχρονα σοβαρές ευθύνες στη δημοτική αρχή που προεκλογικά δεσμευόταν να μην λειτουργήσει ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης, ενώ σε όλη τη διάρκεια της θητείας της δεν κατάφερε να κάνει ουσιαστικά βήματα προς την οριστική επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων. Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος μίλησε για μαφιόζικες και γκαγκστερικές πρακτικές, καθώς επίσης και για αδυναμία του κράτους και των διωκτικών αρχών να διατηρήσουν την τάξη και την ασφάλεια στην περιοχή, όπου έχουν συμβεί επανειλημμένα φαινόμενα βανδαλισμών, με κοινό παρονομοστή ότι κανείς δεν άκουσε, δεν είδε και δεν γνωρίζει τίποτα. Μίλησε ακόμα για ευθύνες τις ιδιωτικής εταιρείας φύλάξης, εναντίον της οποίας θα στραφεί νομικά η δημοτική αρχή, καθώς -όπως όλα δείχνουν- ο χώρος παρέμεινε αφύλακτος για πολλές ώρες, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο να δράσει όχι ένας, αλλά ομάδα ανθρώπων, καίγοντας και καταστρέφοντας το σύνολο του εξοπλισμού της εγκατάτασης του ΧΥΤΑ.  

Περαιτέρω αντιδράσεις προκάλεσε ένα σχέδιο ψηφίσματος που κατάθεσε ο Δήμαρχος, το οποίο καταδίκαζε τις εγκληματικές ενέργειες στη Λευκίμμη αφήνοντας αιχμές για «πολιτικούς υποκινητές» και για «μίσθαρνους δημοσιογράφους» που υπονομεύουν συστηματικά τη λειτουργία ενός «έργου πνοής» όπως ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης που θα έλυνε άπαξ δια παντός το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, εκφράσεις που εξόργισαν όλες τις παρατάξεις. Οι τόνοι ανέβηκαν ειδικά στις τοποθετήσεις των δύο ανεξάρτητων βουλευτών, εκ Λευκίμμης ορμώμενων, Νίκου Γκούση και Σπύρου Βλάχου, με έντονες αντιπαραθέσεις με το Δήμαρχο. Αντί του ψηφίσματος Νικολούζου, η Λαϊκή Συσπέιρωση του Μπάμπη Χαραλάμπους πρότεινε δικό της ψήφισμα, για να ακολουθήσει και τρίτο ψήφισμα από τον Γιάννη Κρητικό. 

Παίρνοντας το λόγο ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Βασίλης Καββαδίας, χαρακτήρισε το κείμενο του ψηφίσματος διχαστικό, πυροδοτώντας την αντίδραση του Δημάρχου, ο οποίος τον προκάλεσε να αναλάβει την ευθύνη των λόγων του. Απαντώντας ο Βασίλης Καββαδίας, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να καταθέσει το πρωί την παραίτησή του, όχι μόνο από την αντιδημαρχία αλλά και από τη δημοτική ομάδα της πλειοψηφίας.

Το τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν: 
ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ: 18 
ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑΝΝΗ ΚΡΗΤΙΚΟΥ: 6 (Κρητικός, Ρίγγας, Γκούσης, Κουλούρης Αρσένης, Καββαδίας Βασίλης, Ραιδεστινός.) 
ΨΗΦΙΣΜΑ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ 3: (Χαραλάμπους, Αρμενιάκος, Πελάης) 

Αποσπάσματα των τοποθετήσεων των δημοτικών συμβούλων (video)

    
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.