Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μέχρι να οριστικοποιηθούν οι προσλήψεις θα καταφύγουμε πάλι στον εργολάβο για τα σκουπίδια

δήμαρχος
11 Απριλίου 2018 / 15:45
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Ο Νικολούζος για το πρόβλημα με τους προσωρινούς πίνακες των εργαζομένων στην Υπηρεσία καθαριότητας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η σπουδή του υπουργείου Εσωτερικών πασχαλιάτικα να λύσει τον Γόρδιο δεσμό με τις εργασιακές σχέσεις στην Υπηρεσία καθαριότητας των ΟΤΑ, αποδείχθηκε όχι και τόσο καλή ιδέα, τουλάχιστον ως προς τον χρόνο που εκδηλώθηκε. Η αποδεκατισμένη κερκυραϊκή Υπηρεσία, με το μισό προσωπικό, χρειάστηκε να δουλέψει διπλοβάρδιες ώστε να αποκατασταθεί η εικόνα της πόλης και μερικώς των προαστίων. Για την κερκυραϊκή «ενδοχώρα» ούτε λόγος να γίνεται. Ντόπιοι και επισκέπτες πέρασαν τις άγιες μέρες απέναντι στη γνώριμη για τους Νεοέλληνες, εικόνα. Τουλάχιστον εδώ αποφεύχθηκε η περιφορά των Επιταφίων δίπλα στους όγκους των σκουπιδιών, όπως π.χ. στον Πειραιά που οι σχετικές εικόνες από εκεί έγιναν viral.
Μιλώντας στο enimerosi.com, o δήμαρχος αποτίμησε την κατάσταση ως ακολούθως: Με τα σκουπίδια τα ψιλοκαταφέραμε στο μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος, θα έλεγα. Αφήσαμε υποχρεωτικά κάποιες εστίες γιατί δεν επαρκούσε ούτε ο χρόνος ούτε το προσωπικό. Τώρα πρέπει να πάμε σε καινούργιο προγραμματισμό επί της ουσίας, διότι δεν βγαίνει έτσι. Στους προσωρινούς καταλόγους, 80 άνθρωποι έχουν δηλώσει το παρών, από τους οποίους έχουν παρουσιαστεί μέχρι ώρας περίπου οι 40. Αναγκαστικά θα καταφύγουμε και πάλι σε εργολαβίες μέχρι να βγουν οι τελικοί πίνακες και να στελεχωθεί επιτέλους η Υπηρεσία σύμφωνα με τις ανάγκες και τον σχεδιασμό μας.
Αντιμετωπίζοντας τα παράπονα δημοτών και επισκεπτών τη Μ. Εβδομάδα, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Σπ. Ασπιώτης είχε περιγράψει την κατάσταση: Το πρόβλημα ανέκυψε εξαιτίας της αλλαγής στην Υπηρεσία. Οι προσωρινοί πίνακες του ΑΣΕΠ «στέλνουν» στην Κέρκυρα από 2 Απριλίου, 125 άτομα. Εξ' αυτών παρουσιάστηκαν, τη Μ. Εβδομάδα, οι 50. Ενώ οι συμβάσεις των μέχρι 31/3 εργαζομένων είχαν ήδη λήξει.
Ο νόμος προβλέπει ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι (σ.σ. ακόμα κι αν είναι οι παλιοί) μπορούν να παρουσιαστούν στην Υπηρεσία εντός 10ημέρου και κανείς δεν είναι δυνατόν να τους υποχρεώσει να βιαστούν. Έτσι αυτές τις μέρες της αυξημένης κίνησης, η καθαριότητα λειτουργεί με μισό προσωπικό. Για να αντιμετωπίσει τον φόρτο εργασίας, ο Δήμος «έβγαλε» διπλές βάρδιες ενώ επιχειρούσαν σχεδόν διαρκώς 15 δημοτικά απορριμματοφόρα συν τέσσερα (4) του εργολάβου. 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.