Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι σχέδιο έχει η νέα δημοτική Αρχή για την αποκομιδή

ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ
21 Οκτωβρίου 2023 / 10:09

Σπ. Νεράντζης: Το οικονομικό αντικείμενο της υφιστάμενης σύμβασης μας καλύπτει τουλάχιστον μέχρι το Μάιο του 2024. Συμβασιούχοι και ιδιώτης για την θερινή περίοδο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Κέρκυρας που αφορά στην παράταση της υφιστάμενης σύμβασης για την αποκομιδή των απορριμμάτων μέχρι 31-12 -2023 ή έως εξαντλήσεως του οικονομικού αντικειμένου της   ζητάει η νέα δημοτική αρχή.

Μετά τις δηλώσεις της απερχόμενης δημάρχου Μ. Υδραίου ότι η εργολαβία αποκομιδής των 6 εκατ. ευρώ δεν θα προχωρήσει , η νέα δημοτική αρχή εμφανίζεται καθησυχαστική, αφού βάσει της ομόφωνης απόφασης του συλλογικού οργάνου το οικονομικό αντικείμενο δεν έχει εξαντληθεί.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον δημοτικό σύμβουλο του συνδυασμού του Στέφανου Πουλημένου, Σπύρο Νεράντζη, η απερχόμενη δήμαρχος θα πρέπει να προβεί σε τροποποίηση της σύμβασης που υπεγράφη για την παράταση του έργου, προκειμένου να συμπεριληφθεί το δεύτερο σκέλος που έχει παραληφθεί .

Με αίτημα

Υπενθυμίζεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την συνεδρίασή του στις  30-05-2023, έλαβε ομόφωνη απόφαση για την παράταση της δημόσιας σύμβασης με την εταιρεία ENACT A.E. για την υπηρεσία με τίτλο «Δαπάνες αποκομιδής απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών Δ.Ε. Κερκυραίων, Αχιλλείων, Παρελίων, Παλαιοκαστριτών και Φαιάκων» ως προς την χρονική διάρκειά της και την παράτασή της έως την 31.12.2023ή έως την ανάλωση του οικονομικού αντικειμένου και της ποσότητας που αντιστοιχεί σε αυτό, χωρίς να αλλάζει η οικονομική ισορροπία και να επεκτείνεται το αντικείμενό της.

Για την έγκριση προηγήθηκε σχετικό αίτημα του αναδόχου -σύμφωνα με την νομοθεσία- καθώς η αρχική σύμβαση, ύψους  3.962.090,16 ευρώ που υπεγράφη τον Ιούνιο του 2021 με ισχύ έως τις 3 Ιουνίου του 2023 έληγε, ωστόσο είχε το δικαίωμα να την παρατείνει μέχρι το 50% αυτής ή έως εξαντλήσεως του οικονομικού αντικειμένου.

«Η σύμβαση για την αποκομιδή που ίσχυε έως 03/06/2023 πήρε παράταση μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου στις 30/05/2023. Η παράταση της σύμβασης που υπέγραψε η Δημοτική Αρχή έως 31/12/2023, χρειάζεται ορθή επανάληψη γιατί εκ παραδρομής δεν συμφωνεί με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου! Συνεπώς δεν υπάρχει καμία ανησυχία για την αποκομιδή των απορριμμάτων μετά την 31/12/2023 γιατί η απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, καθώς και το αίτημα του αναδόχου για παράταση της σύμβασης, έλεγαν και «… έως την ανάλωση του οικονομικού αντικειμένου ….» γεγονός που επιτρέπει να έχουμε αποκομιδή τουλάχιστον έως τον Μάιο», ανέφερε στην «Ε» ο κ. Νεράντζης.

 

Ανεκτέλεστο το 1,6 εκατ. ευρώ

Όπως είπε, από την υφιστάμενη εργολαβία, ανεκτέλεστο έως τον περασμένο Μάιο ήταν το 1,6  εκατ. ευρώ. «Έως 31-12-2023 θα καταναλωθεί για την αποκομιδή το 1 εκατ. ευρώ και απομένουν τουλάχιστον 600.000 ευρώ για το συγκεκριμένο έργο», διευκρίνισε ο ίδιος.

Συμβασιούχοι και ιδιώτης

Όπως τόνισε στις προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού όσο πιο γρήγορα γίνεται, όπως και του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας. Ωστόσο επειδή η στελέχωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας με μόνιμο προσωπικό θα πάρει χρόνο, οι ανάγκες καθαριότητας θα εξυπηρετηθούν και από συμβασιούχους εργαζόμενους, ενώ για την θερινή περίοδο, λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας που επιφέρει σημαντική αύξηση των σκουπιδιών, θα απαιτηθεί η συνδρομή και ιδιώτη.

Σερεμέτης: Απαραίτητη η συνδρομή ιδιώτη

Σύμφωνα με τον απερχόμενο Αντιδήμαρχο Καθαριότητας Γιάννη Σερεμέτη κατά την χειμερινή περίοδο τα σκουπίδια μηνιαίως αγγίζουν τους 2.400 τόνους, ωστόσο την καλοκαιρινή σχεδόν τριπλασιάζονται  φτάνοντας τους 5.500-6.000 τόνους τον μήνα.

Όπως διευκρίνισε το υπάρχον μόνιμο δυναμικό του Δήμου στην καθαριότητα ανέρχεται στα 100 περίπου άτομα, ωστόσο δεν επαρκεί για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που δημιουργεί η εποχικότητα, με τη λύση του ιδιώτη να κρίνεται απαραίτητη.

«Οι ποσότητες σκουπιδιών το καλοκαίρι είναι πολύ μεγάλες. Το προσωπικό του Δήμου δεν επαρκεί για να κάνει την αποκομιδή. Δυστυχώς δεν υπάρχει ενδιαφέρον και από συμβασιούχους , καθώς προτιμούν να απασχοληθούν στον τουρισμό με περισσότερα χρήματα. Η συνδρομή ιδιώτη είναι απαραίτητη», κατέληξε ο ίδιος.

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ- ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ