Δευτέρα 20.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ξεκινούν και πάλι οι εργασίες στον κόμβο νέου λιμένα

Ο.Λ.ΚΕ.
18 Απριλίου 2016 / 15:44

ΚΕΡΚΥΡΑ. Απάντηση για όσες εργολαβίες παραμένουν ημιτελείς δίνει ο Οργανισμένος Λιμένος Κέρκυρας με ανακοίνωσή του.

Ο Οργανισμός χαρακτηρίζει λανθασμένη την πληροφόρηση για μερικά έργα που είτε εκτελεί, είτε εμπλέκεται ο Οργανισμός Λιμένος Κερκύρας Α.Ε. είτε ακόμη είναι ο τελικός κύριος αλλά όχι ο εκτελεστής του έργου.
Συγκεκριμένα για κάθε έργο ξεχωριστά, η ανακοίνωση αναφέρει:

Κόμβος Νέου Λιμένα
Οι εργασίες διαμόρφωσης του κόμβου άρχισαν τον Οκτώβριο 2015 αλλά  διακόπηκαν την 24η Φεβρουαρίου 2016  κατά παραγγελία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κερκύρας διότι δεν είχε ληφθεί και από αυτήν η απαραίτητη έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπως προβλέπει η σχετική Νομοθεσία, επίσης και μερικών λεπτομερειών της περίφραξης και της νέας Ανατολικής Πύλης.
Αμέσως μετά τη διακοπή και κατόπι συζητήσεων/συσκέψεων με την Εφορεία Αρχαιοτήτων στα Γραφεία της ο ΟΛΚΕ παρέδωσε τα σχετικά με τις παραληφθείσες λεπτομέρειες σχέδια και στοιχεία και ήδη ανέθεσε και την εκπόνηση επικαιροποίησης της  Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Ήδη μετά χθεσινή (17-4-2016) συνάντηση η Διευθύντρια της Εφορείας με πνεύμα και διάθεση συνεργασίας και εν όψει της εισαγωγής του θέματος  αυτή την εβδομάδα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο επέτρεψε τη συνέχιση όσων εργασιών είναι προφανές ότι δεν επηρεάζουν δυσμενώς το περιβάλλον, πράγμα που ουσιαστικά απελευθερώνει οριστικά το έργο. Παράλληλα μια και το έργο συγχρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκά Προγράμματα ο ΟΛΚΕ εζήτησε και έλαβε τη σχετική χρονική παράταση ενώ και οι εργασίες αρχίζουν ξανά αύριο Τρίτη 19.04.2016.
Εν όψει της κατά πολύ αυξημένης  πυκνότητας της τροχαίας κίνησης την περίοδο του Πάσχα αλλά και της αποπεράτωσης του έργου ο ΟΛΚΕ έχει  προμηθευτεί και προβαίνει σε οριοθέτηση και ενίσχυση της περίφραξης και της κεντρικής διαχωριστικής λωρίδας του επηρεαζόμενου τμήματος της οδού Εθνικής Αντίστασης με διαχωριστικά βαρέως τύπου από σκυρόδεμα (‘’Jersey’’), ώστε να  εξομαλυνθεί ή κυκλοφορία αλλά και να εγκατασταθεί αξιόπιστο σύστημα αναχαιτίσεως οχημάτων σε περιπτώσεις απροσεξίας οδηγών.
 
Τουριστικό Καταφύγιο Σπηλιάς
Προ μηνός, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί στο τύπο, σε από κοινού επίσκεψη της Βουλευτίνας κα. Φωτεινής Βάκη και του Ο.Λ.ΚΕ στον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεώργιο Σταθάκη του ζητήθηκε και κατ΄ αρχάς ενέκρινε την ένταξη της δεύτερης φάσης του έργου με προκαταρκτικό προϋπολογισμό  περίπου € 7.500.000 στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να αποφευχθεί ο επικρεμάμενος -  σε επίπεδο βεβαιότητας - κίνδυνος επιστροφής των αρχικών δημοπρατηθέντων περίπου € 8.200.000 αν δεν απορροφηθούν μέχρι την Άνοιξη 2017 και με το έργο ημιτελές.
  
Για αποπεράτωση του έργου έργου υπολείπονται :
 
1.     Η κατασκευή της λιθορριπής του υπόλοιπου τμήματος του προσήνεμου κυματοθραύστη,
2.     Η προμήθεια και τοποθέτηση πλωτών προβλητών,
3.     Τοποθέτηση λήψεων ρεύματος, νερού, συστημάτων πληρωμής τελών,
4.     Η τελευταία στρώση οδοστρωσίας,
5.     Ο αγωγός ομβρίων και λυμάτων (bypass) της Δ.Ε.Υ.Α.Κ.,
6.     Η κατασκευή της περίφραξης του Καταφυγίου,
7.     Οι εργασίες αρχιτεκτονικών παρεμβάσεων – διαμορφώσεων του περιβάλλοντος χώρου,
8.     Οι εργασίες ενίσχυσης, διαμόρφωσης και αποκατάστασης των χώρων εκατέρωθεν της οδού Δονζελότ οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν ως χώροι εξυπηρέτησης του Τουριστικού Καταφυγίου.
 
Για την απαραίτητη ‘’ωρίμανση’’ που απαιτείται για την ένταξη ο Οργανισμός έχει ήδη προβεί στην ανάθεση των αναγκαίων μελετών, επικαιροποίησης Μ.Π.Ε., Λιμενικών έργων, Στατικής Μελέτης αποκατάστασης χώρων Χερσαίας Λιμενικής Ζώνης (καταστήματα Καφέ Γυαλί), Αρχιτεκτονικής Μελέτης και Μελέτης Ηλεκτρομηχανολογικών.
 
Σημειώνεται ότι το  επιδιωκόμενο αποτέλεσμα είναι μια Μαρίνα υψηλού επιπέδου 
( π.χ. Καννών, Βουλιαγμένης) όπου λόγω και της γειτνίασης προς το κέντρο της Πόλης θα προσελκύει υψηλού και υπερπολυτελούς επιπέδου σκάφη αναψυχής.
 
Πεζοδρόμιο Γαρίτσας
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ήδη έχει ενημερώσει ότι το έργο εκτελείται από αυτή όπως  επιτάσσει ο Νόμος για τα  έργα προϋπολογισμού άνω των € 3.000.000.
Από ολίγων μηνών ο ΟΛΚΕ με δική του πρωτοβουλία έχει αντικαταστήσει τις πρόχειρες περιφράξεις που είχε εγκαταλείψει ο Ανάδοχος στις λακκούβες του πεζοδρομίου με άλλες  ισχυρές μεταλλικές , και  όσες από αυτές χρειάζεται με αναρτημένα αναλάμποντα φώτα σήμανσης ώστε να εξασφαλίζεται ικανοποιητικό επίπεδο ασφαλείας των περιπατητών.
Μερικά ακόμη σημεία όπου διαπιστώθηκε  προσφάτως υποχθόνια φθορά και εμπνέουν κάποια ανησυχία περιφράσσονται/σημαίνονται  κατά παρόμοιο τρόπο σε συνεργασία με τη Περιφέρεια ώστε να είναι και αυτά ασφαλή χωρίς ανησυχία και θα είναι έτοιμα πριν από τη περίοδο του Πάσχα.