Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Διαζύγιο» με το Σύνδεσμο Καθαριότητας της Κέρκυρας ζητούν από Σκουρλέτη οι Παξοί

Παξοί
30 Ιανουαρίου 2018 / 10:41
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

«Δεν θέλουμε να γινόμαστε λόγος μεγαλύτερης επιβάρυνσης της Κέρκυρας, ούτε και να αντιμετωπίζουμε προβλήματα συσσώρευσης όπως σήμερα»

είπε ο δήμαρχος Παξών Σπύρο Βλαχόπουλο στη συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα στο Υπουργείο Εσωτερικών με τον Υπουργό Παναγιώτη Σκουρλέτη και τον Γ.Γ Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ευγ. Καπετάνιο, παρουσία του Αντιδημάρχου Παξών Γιώργου Λύχνου και του βουλευτή Νομού Κέρκυρας, Κωνσταντίνου Παυλίδη

Στη συνάντηση, συζητήθηκε μια σειρά θεμάτων που απασχολούν τους Παξούς όπως οι αποζημιώσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, η υδροδότηση των Αντιπάξων, το προσωπικό του Δήμου. Στη συζήτηση ωστόσο κυριάρχησε το ζήτημα των απορριμμάτων, αφού οι Παξοί έχουν συσσωρευμένους 600 τόνους σκουπιδιών 8 μηνών και δεν έχουν ακόμα καταφέρει να μεταφέρουν στην Κέρκυρα, ούτε ένα κοντέινερ. Έτσι ο δήμαρχος Σπ. Βλαχόπουλος υπογράμμισε ότι σήμερα οι Παξοί δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από το σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων της Κέρκυρας για μια σειρά από λόγους, που έχουν γνωστοποιηθεί εξάλλου και στο Υπουργείο. Ζήτησε να βρεθεί τρόπος να απεμπλακεί από το Σύνδεσμο Καθαριότητας της Κέρκυρας για να μην αντιμετωπιστούν στο μέλλον τα ίδια φαινόμενα. Παρ΄όλα αυτά ο Γ.Γ. Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων επιμένει στο «εμπόδιο» που ονομάζεται ΠΕΣΔΑ (περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων) και το οποίο δεν δύνανται να υπερπηδήσουν.

Τέθηκε επίσης το θέμα της ενίσχυσης του δήμου προκειμένου να υλοποιήσει έργα αποκατάστασης ζημιών που οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ο Υπουργός Εσωτερικών, διαβεβαίωσε τη δημοτική Αρχή ότι θα εξεταστεί το συντομότερο το αίτημα ενίσχυσης για την αποκατάσταση ζημιών. Επίσης, ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε εκτενώς στην αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε σχέση με τις δυνατότητες που εξετάζονται για την ικανή υποστήριξη των ΟΤΑ με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Τέλος, παρουσιάστηκαν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα ενεργοποιηθούν άμεσα και προβλέπουν απλές και σύντομες διαδικασίες για στοχευμένες δράσεις, μεταξύ άλλων για προμήθεια μηχανημάτων έργου, για την κατασκευή Παιδικών Χαρών, για έργα στους τομείς της ύδρευσης και της αποχέτευσης, αγροτική οδοποιία και ανέγερση δημοτικών κτηρίων.
 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.