Δευτέρα 06.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι λέει η πλευρά των Σκοπίων για τα επεισόδια στα σύνορα

FYROM
11 Απριλίου 2016 / 11:51

ΣΚΟΠΙΑ. Η πλευρά της πγδΜ μετράει 23 τραυματίες, ανάμεσα σ΄ αυτούς 14 αστυνομικούς και εννιά στρατιώτες ενώ καταστράφηκαν τρία οχήματα της αστυνομίας και πέντε του στρατού καθώς και άλλος εξοπλισμός.

Αυτή η εικόνα τουλάχιστον παρουσιάζεται στις εφημερίδες Koha και Bect, βασισμένη σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της γείτονος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στις ταραχές συμμετείχαν περίπου 3000 πρόσφυγες και μετανάστες! Ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι η ελληνική Αστυνομία δεν αναμίχθηκε σε καμιά φάση των επεισοδίων.
Οι πληροφορίες της σκοπιανής πλευράς ήταν ότι την Κυριακή το πρωί θα γινόταν απόπειρα μαζικής εισόδου στο έδαφος της χώρας και γι αυτό οι διεθνείς δυνάμεις στα σύνορα είχαν ενισχυθεί με αστυνομικούς Από την Ουγγαρία, την Τσεχία, την Σερβία, την Σλοβενία, την Κροατία και την Αυστρία!
Προηγήθηκε συνάντηση (σ.σ.;) ανάμεσα σε εκπροσώπους των μεταναστών και των μεθοριακών φρουρών, παρουσία Ελλήνων αστυνομικών και δημοσιογράφων (σ.σ.;) όπου επαναλήφθηκε για μια ακόμα φορά η ανακοίνωση ότι τα σύνορα είναι και θα παραμείνουν κλειστά σε εφαρμογή των ειδικών μέτρων της ΕΕ. Τότε οι μετανάστες επέστρεψαν πίσω στην καταυλισμό της Ειδομένης.
Στις 10:50 ξεκίνησε η οργισμένη κίνηση των μεταναστών, (σ.σ. υπολογίζονται σε 1000 με 2000) να μπουν στο έδαφος της πγδΜ όταν και απωθήθηκαν από αστυνομικές, μεθοριακές δυνάμεις που χρησιμοποίησαν χημικά και δακρυγόνα. Τα επεισόδια εξελίχθηκαν μέχρι τις 14:00 με πετροπόλεμο από τους μετανάστες-πρόσφυγες και χρήση αντλιών νερού από τους μεθοριακούς φρουρούς.
Αργότερα το υπουργείο Εσωτερικών της πγδΜ είχε την πληροφορία ότι θα δεχθεί επίθεση με μολότοφ και αποφάσισε την αναβάθμιση των μέτρων ασφαλείας στα σύνορα.
Μέχρι τις 18:00 συνεχίστηκε ο πετροπόλεμος από μια ομάδα 100 ατόμων από την ελληνική πλευρά και μισή ώρα αργότερα η ένταση ξεθύμανε...
Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιγραφή των γεγονότων είναι εξαιρετικά ίδια σε όλες σχεδόν τις εφημερίδες και τις ιστοσελίδες αναπαράγοντας αποκλειστικά τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Εσωτερικών (δηλ. της Αστυνομίας της πγδΜ).