Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα προβλήματα του ελαιώνα

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
03 Nov 2017 / 08:33

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ της ΠΙΝ, εκπροσώπου του Δήμου και καλλιεργητών, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης σε αμφιθέατρο του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Ο προβληματισμός  κυριαρχεί, λόγω της έξαρσης  προσβολών ελαιώνων από το βακτήριο Xylella στην γειτονική Ιταλία. Εμφανίστηκε το 2013 στην Καλλίπολη Ιταλίας για πρώτη φορά σε ελαιόδεντρο και προβλημάτισε τους επιστήμονες, καθώς δεν υπήρχε φάρμακο για να το αντιμετωπίσουν. Έτσι, εξαπλώθηκε. Πρόκειται για ένα βακτήριο που καταστρέφει το δέντρο και τον καρπό του.
Κίνδυνος να περάσει το βακτήριο στην Κέρκυρα
Λόγω του γεωγραφικού σημείου της Κέρκυρας, υπάρχει κίνδυνος το βακτήριο να έρθει μέσω φυτών και να προσβάλει ντόπιες ποικιλίες. Για αυτό η Περιφέρεια, σύστησε την ομάδα εργασίας  «Φραγμός στην Ξυλέλλα», η οποία αποτελείται από: Τον αντιπεριφερειάρχη Γ. Φοντάνα, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας  Σ. Γκίνη, τον καθηγητή του ΤΕΙ Ι.Ν. Π. Μπουχάγιερ, και εκπροσώπους από Ζάκυνθο και Κεφαλονιά.
Τι προτείνει η ομάδα
-Συνεργασία της ΠΙΝ με τις διοικητικές και λιμενικές αρχές της Περιφέρειας Απουλίας και της Περιφέρειας Αγίων Σαράντα, ώστε να αποτραπεί η είσοδος του βακτηρίου. (με ελέγχους οχημάτων πριν μπουν στα πλοία). - Επικοινωνία με την Περιφέρεια Ηπείρου για την προσοχή ιδιαίτερα σε σημεία που συνδέονται ακτοπλοϊκά με την ΠΙΝ. -Συνεργασία επαγγελματιών ώστε να ζητούν εγγυήσεις για την υγεία των φυτών που εμπορεύονται. - Εντατικούς ελέγχους του Λιμενικού. - Προετοιμασία για την ενδεχόμενη εισβολή του βακτηρίου.
Σύσκεψη στο Μπάρι
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Σταμάτης Γκίνης, ανέφερε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα  πραγματοποιηθεί  σύσκεψη μεταξύ ΠΙΝ και τμήματος αγροτικής παραγωγής του Μπάρι. Θα ακολουθήσει διάσκεψη μεταξύ των Περιφερειών Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας και Πούλιας.
Κλάδεμα- άδειες: Τι αλλάζει
Οι καλλιεργητές ενημερώθηκαν για τις αλλαγές στη διαδικασία για το κλάδεμα. Πλέον δεν απαιτούνται αιτήσεις άδειας. Αφού γίνει το κλάδεμα και όταν βεβαιωθεί η ορθολογική κοπή και η ποσότητα του ξύλου, θα δίδεται βεβαίωση για τη μεταφορά.  Αν διαπιστωθεί μεταφορά χωρίς βεβαίωση θα υπάρχουν διώξεις έως και δύο μηνών. Οι παραγωγοί αντέδρασαν για την αλλαγή, αναφέροντας ότι ο καθένας θα μπορεί ακόμη και με άδεια τρίτου να μεταφέρει ξυλεία. Ενδέχεται για παράδειγμα δέκα άτομα να χρησιμοποιούν μία άδεια για όλες τις μεταφορές.
Τι πρότεινε ο εκπρόσωπος του Δήμου
Ο Λεωνίδας Παγκράτης, αναφέρθηκε σε περσινή σύσκεψη, που είχε "κολλήσει" στο θέμα της αστυνόμευσης, για τον έλεγχο των μεταφορών . Πρότεινε  να βοηθήσουν δύο γεωπόνοι του Δήμου (από τους συνολικά τέσσερις) και να δοθεί εντολή στα τοπικά συμβούλια να βοηθήσουν, κάτι στο οποίο ο κ. Γκίνης αντέδρασε καθώς όπως είπε οι πρόεδροι δεν είναι γεωπόνοι.
Παρουσίαση "Olive Alarm"
Τέλος, παρουσιάστηκε η εφαρμογή "Olive Alarm" του Ιονίου Πανεπιστημίου. Οι αγρότες, αποστέλλοντας φωτογραφίες ενός δέντρου θα λαμβάνουν απαντήσεις για το αν είναι μολυσμένο από Xylella, εφόσον συνεργαστούν οι υπηρεσίες της ΠΙΝ. Μελλοντικά, θα χρησιμοποιηθεί και για καταγγελίες για παράνομη υλοτόμηση.
Φοιτητές ήταν διαθέσιμοι να εγκαταστήσουν την εφαρμογή στα κινητά. Οι περισσότεροι όμως αγρότες είχαν απλό κινητό, στο οποίο δεν υπάρχει η δυνατότητα φόρτωσής της, αφού λειτουργεί μέσω Google Play Store.  Την εγκατέστησαν μόνο δύο ή τρείς αγρότες, ο εκπρόσωπος του Δήμου κ. Παγκράτης και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φοντάνας.