Σάββατο 11.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εκδήλωση μνήμης για τους εκτελεσμένους αγωνιστές στο Λαζαρέτο

Λαζαρέτο
25 Σεπτεμβρίου 2017 / 10:04

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους εκτελεσμένους αγωνιστές της περιόδου 1946 - 1949 στο νησί Λαζαρέτο της Κέρκυρας.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ με σκοπό να τιμήσει τους αγωνιστές και τους κομμουνιστές, που έδωσαν τη ζωή τους για τα πιο ψηλά ιδανικά. Αγωνιστές που θα μπορούσαν να αποφύγουν το εκτελεστικό απόσπασμα απλά και μόνο αν απαρνούνταν την ιδεολογία τους, τα ιδανικά τους, το ΚΚΕ. Αγωνιστές που στάθηκαν αλύγιστοι ως το τέλος.
Η εκδήλωση περιλάμβανε ποιήματα, τραγούδια, ανάγνωση των τελευταίων γραμμάτων των εκτελεσμένων προς τους αγαπημένους τους, προσκλητήριο των 118 αγωνιστών που άφησαν την τελευταία τους πνοή εκτελεσμένοι από το αστικό κράτος.



Την ομιλία έκανε ο Γιάννης Λασθιωτάκης, μέλος της ΤΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ, όπου τόνισε την ηρωική στάση των εκτελεσμένων και συνέδεσε την πάλη της εποχής εκείνης με την ανάγκη της πάλης στο σήμερα μέσα σε άλλες συνθήκες και εξελίξεις.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρει: «Η εκδήλωση έκλεισε μέσα σε κλίμα συγκίνησης με κατάθεση στεφάνων και τους ήχους της «Διεθνούς» με τους παρευρισκομένους να υπόσχονται ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για την ανατροπή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος, που γεννάει το φασισμό και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, οδηγεί τους λαούς στη φτώχεια και την εξαθλίωση.  Αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος να τιμηθούν όσοι έπεσαν παλεύοντας για μία κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση. Δεν τους αρμόζουν μνημόσυνα και ευχολόγια, τους αρμόζει η συνέχιση του οργανωμένου, ταξικού αγώνα για μια άλλη κοινωνία».