Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φόρος τιμής στους εκτελεσμένους του εμφυλίου στο Λαζαρέτο

Λαζαρέτο
30 Οκτωβρίου 2023 / 09:55
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Από το Σωματείο «Το Λαζαρέτο» σε συνεργασία με τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας

ΚΕΡΚΥΡΑ. Φόρο τιμής σ’ αυτούς που χάθηκαν από τη φρίκη του εμφύλιου σπαραγμού απότισε την Κυριακή  το Σωματείο «Το Λαζαρέτο» σε συνεργασία με τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας, στην ετήσια εκδήλωση μνήμης των εκτελεσμένων σε μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ελληνικής ιστορίας.

Το Σάββατο το πρωί, πραγματοποιήθηκε κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης και στο Μνημείο των Εβραίων εκτελεσθέντων στη Σπηλιά και στο Μνημείο του ήρωα Κώστα Γεωργάκη.

Το νησάκι Λαζαρέτο χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εκτέλεσης κρατουμένων, κυρίως κομμουνιστών με πρώτη εκτέλεση το 1947  και τελευταία το 1962.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν φίλοι και συγγενείς των εκτελεσμένων καθώς και η Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου, εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, της Εκκίνησης, της ΑΡ.Σ.Ι. Την εκλεγμένη νέα Δημοτική Αρχή του Στέφανου Πουλημένου, εκπροσώπησαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Παντελής Γιαννούλης και Σπύρος Νεράντζης. 

Παρευρέθηκε επίσης η βουλευτής Χαλκιδικής και τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα που επισκέπτεται αυτές τις μέρες την Κέρκυρα, συνοδευόμενη από τον βουλευτή Κέρκυρας Αλέκο Αυλωνίτη. 

118 εκτελέσεις

Οι εκτελεσθέντες ήταν στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά από διάφορα μέρη της Ελλάδας, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ληξιαρχικών πράξεων του Δήμου Κέρκυρας από το 1947 έως το 1950 αριθμούνται 118 εκτελέσεις.

Στο Λαζαρέτο σώζονται μια εκκλησία, τμήμα τείχους του λοιμοκαθαρτηρίου, το νεκροταφείο των εκτελεσθέντων αλλά και ο τοίχος πάνω στον οποίο οι μελλοθάνατοι άφηναν την τελευταία τους πνοή. Στον τοίχο αυτό υπάρχουν ακόμη οι  χάλκινοι κρίκοι όπου τους έδεναν τα χέρια ανοικτά και οι τρύπες από τις σφαίρες.

Χαρακτηρισμένος ιστορικός τόπος

Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού το 1992, η υπουργός Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη η νησίδα Λαζαρέτο στην Κέρκυρα χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός τόπος που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία διότι:

α) Αποτελεί μνημείο ιατρικής ιστορίας με τη λειτουργία σε αυτήν του πρώτου Λοιμοκαθαρτηρίου στον επτανησιακό χώρο.

β) Αποτελεί μνημείο της Εθνικής Αντίστασης με τη δημιουργία από τους Ιταλούς στρατοπέδου συγκέντρωσης Ελλήνων πατριωτών κατά τα χρόνια της Ιταλικής Κατοχής της Κέρκυρας (1941- 43).

γ) Αποτελεί μνημείο Εθνικής Συμφιλίωσης στο χώρο που έπεσαν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης (1941-1949).

Ο χαρακτηρισμός της νησίδας ως ιστορικού τόπου ήταν αποτέλεσμα πολύχρονων και επίμονων προσπαθειών του Σωματείο συγγενών και φίλων εκτελεσμένων πολιτικών κρατούμενων περιόδου 1946-49 «Λαζαρέτο», των συγγενών και συγκρατούμενων των εκτελεσμένων. Με φροντίδα και δαπάνες του Σωματείου και με την επιμέλεια του Δήμου Κέρκυρας έγιναν και τα μέχρι σήμερα έργα ανάδειξης και ανάπλασης του χώρου (μονοπάτια, κενοτάφιο, κτίριο μουσείου, εκκλησάκι).

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.