Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της επένδυσης στον Ερημίτη της Κασσιόπης

Ερημίτης
28 Ιανουαρίου 2020 / 11:09

Πρωτοφανής συμμετοχή στην συνέντευξη τύπου των συλλόγων «Ερημίτη Πλους» και «Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πρωτοφανή συμμετοχή είχε σήμερα η συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι Σύλλογοι «Ερημίτη Πλους» και Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας κατά της επένδυσης στη Βόρεια Κέρκυρα. Σε σχέση με ανάλογες εκδηλώσεις στο παρελθόν, η παρουσία φορέων και πολιτών ήταν εμφανώς ενισχυμένη. 

Μεταξύ των παρισταμένων ήταν ο πρώην Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος, ο οποίος έχει επανειλημμένα εναντιωθεί στην επένδυση, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΠ Νίκος Κορακιανίτης, ο προϊστάμενος του ΕΟΤ Ιονίων Νήσων Κώστας Τσουμάνης, ο περιφερειακός σύμβουλος και στέλεχος της ΛΑΕ, Στέφανος Σαμοΐλης, ο επικεφαλής της Εκκίνησης, δημοτικός σύμβουλος Κεντρικής Κέρκυρας Λευτέρης Μαρκάτης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βόρειας Κέρκυρας Θεόδωρος Μαυρωνάς και Σωκράτης Τρύφωνας, αρκετοί πρώην αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων καθώς και πολλοί νέοι άνθρωποι.  



Την παρουσίαση παρακολούθησε και ο Δημήτρης Στρατούλης, στέλεχος της ΛΑΕ, ο οποίος βρίσκεται στην Κέρκυρα, για την παρουσίαση του βιβλίου του.
Ο κ. Στρατούλης είχε μια σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο του «Ερημίτη Πλου» Δημήτρη Φατήρα, όπου εξέφρασε την αλληλεγγύη του και ευχήθηκε επιτυχία στον αγώνα του κινήματος.  



Με νέα, καθώς φαίνεται, δυναμική, το κίνημα κατά της ιδιωτικοποίησης του Ερημίτη, συνεχίζει τις προσπάθειες να αποτρέψει τα επενδυτικά σχέδια της NCH Capital. Οι δύο φορείς προσφεύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αίτημα την ακύρωση των σχεδίων της επένδυσης στον Ερημίτη. Είναι η πιο πρόσφατη από μια σειρά νομικών ενεργειών στις οποίες έχουν καταφύγει τα τελευταία χρόνια, μερικές εκ των οποίων εκκρεμούν, με αποτέλεσμα το έργο να έχει μείνει στάσιμο. Επ' αυτού, ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, έχει πολλές φορές διαβεβαιώσει δημοσίως τους επενδυτές, ότι τα εμπόδια αίρονται άμεσα και ότι η επένδυση θα "ξεκολλήσει".  

Συγκεκριμένα, η προσφυγή των δύο φορέων της Κέρκυρας, ζητά την ανάκληση και ακύρωση:
1) του από 12-11-2013 Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο «Έγκριση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης του δημόσιου ακινήτου με την ονομασία "Κασσιόπη Κέρκυρας" στην περιοχή Ερημίτης».
2) της από 22/4/2016 Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης. 

Επίσης ζητούν να ανακληθεί η παραχώρηση της έκτασης 438.228,89 τ.μ. στην περιοχή Κασσιόπη Κέρκυρας και την προστασία της ως φυσικός σχηματισμός. 

Το κοινό δελτίο τύπου αναφέρει: «Προσφεύγουμε στην Επιτροπή με έννομο συμφέρον και δικαιολογημένη εμπιστοσύνη, καθόσον ήδη η νέα Επιτροπή διακηρύσσει με τον πιο έντονο τρόπο πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος. Υπ’ όψιν δε ότι η περίπτωση της Κασσιόπης στην Κέρκυρα είναι από τις ακραίες περιπτώσεις προσβολής του περιβάλλοντος.
Αξιοποιούμε  τις πρόσφατες πολιτικές της νέας Επιτροπής, καθόσον η νέα Πρόεδρος  κα. Ursula von der Leyen τέθηκε ήδη επικεφαλής ιστορικής προσπάθειας για την (πράγματι) προστασία του περιβάλλοντος. Απευθύνθηκε δε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφερόμενη «στο κόστος απραξίας» αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος, όπου το Κοινοβούλιο σε έκτακτη Σύνοδο της Ολομέλειας 15/1/2020, παρουσία της κ. Ursula von der Leyen, και του κ. Frans Timmermans, επικεφαλής του European Green Deal, χαιρέτισε το κρίσιμο σχέδιο για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιώσιμης ανάπτυξης με σκοπό να πετύχει την πράσινη συμφωνία.

Με ενδιαφέρον αναμένουμε την αντίδραση της Επιτροπής σχετικά με το αίτημά μας γιατί θα κριθεί κατά πόσον εννοούνται οι νέες πολιτικές, χωρίς νομικισμούς και υπεκφυγές. Και τούτο γιατί υφίστανται τεράστια οικονομικά συμφέροντα από την φερόμενη ως επένδυση στην περιοχή μας, επένδυση, που όπως η συγκεκριμένη αναφορά και καταγγελία καταγράφει με τον πιο ακριβή και βάσιμο τρόπο, συνεπάγεται την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Η αναφορά-καταγγελία μας αλλά και το αίτημα μας στηρίζονται στις διατάξεις: του Κανονισμού 614/04, του Κανονισμού 761/2001, της Οδηγίας 85/337, της Οδηγίας 2008/1, της Οδηγίας 92/43, της Οδηγίας 97/11, της Οδηγίας 2009/147, της Οδηγίας 2001/42, των άρθρων 11, 14 παρ. 3, 191, 192 και 193 ΣΛΕΕ, καθώς και στις διατάξεις της Σύμβασης της Βόννης της 23ης/6/1979  και της Διεθνούς Σύμβασης της Βέρνης της  19ης/9/1979.
Ασφαλώς είμαστε αποφασισμένοι, αν το αίτημά μας δεν δικαιωθεί, να προσφύγουμε στην δικαιοδοτική κρίση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο».
                      


Εκ μέρους των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων

Δημήτρης Φατήρας, πρόεδρος «ΕΡΗΜΙΤΗ Πλους…», - 
Βέρα Κορωνάκη, πρόεδρος Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας