Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συζητήθηκε στη Βουλή η Ερώτηση Μπιάγκη για τον ΕΦΚΑ (video)

Μπιάγκης Δημήτρης
23 Ιανουαρίου 2020 / 14:17

«Ο ΕΦΚΑ Κέρκυρας πρέπει να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο που να ανταποκρίνεται «στα θέλω των πολιτών & των επιχειρηματιών» της Κέρκυρας...»

ΑΘΗΝΑ.  Συζητήθηκε σήμερα, Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Κέρκυρας με το ΚΙΝ.ΑΛ., Δημήτρη Μπιάγκη με θέμα «Λειτουργική και Οργανωτική Αναδιάρθρωση του ΕΦΚΑ Κέρκυρας» προς τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση.





Σύμφωνα με την ενημέρωση από το γραφείο του Βουλευτή Κέρκυρας με το Κίνημα Αλλαγής:

Στην Ερώτησή του, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στον αποτυχημένο σχεδιασμό λειτουργίας του ΕΦΚΑ που έχει «μετατρέψει σε πειραματόζωα ασφαλισμένους-συνταξιούχους και εργαζόμενους.

Με την ενοποίηση όλων των ταμείων, την εφαρμογή του ΕΦΚΑ και το σχετικό κατατεθέν οργανόγραμμα: η Κέρκυρα, ένας Νομός με μεγάλη, οικονομική δραστηριότητα και τεράστιο ασφαλιστικό μέγεθος, αποτελεί την μόνη έδρα περιφέρειας, που εξαιρέθηκε από Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) με την υπαγωγή της στο Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Ασφάλισης Ηπείρου και παράλληλα υποβιβάστηκε από Περιφερειακή Υπηρεσία Συντονισμού & Υποστήριξης (ΠΥΣΥ) σε Τοπική Διεύθυνση ΕΦΚΑ Κέρκυρας, εξισώνοντάς την με την Ηγουμενίτσα και την Άρτα.

Αυτό στέλνει στα Ιωάννινα για πληρωμή όσους επιθυμούν να πληρώσουν τον ΕΦΚΑ με μετρητά. Παράλληλα, με τον Ν.4387/2016, από την 1.1.2017 στον Ε.Φ.Κ.Α. μεταφέρεται και υπάγεται και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια και με την ίδια οργανωτική δομή και προσωπικό.

Το Κ.Ε.Α.Ο. εποπτεύεται από το Διοικητή του Ε.Φ.Κ.Α. κι εδώ, η Κέρκυρα αποτελεί πρωτοτυπία, καθώς υπάγεται στην Περιφερειακή Διεύθυνση ΚΕΑΟ Ηπείρου, Δυτικής Μακεδονίας και Κέρκυρας, ενώ δεν προβλέπεται ούτε καν η λειτουργία Αποκεντρωμένου Τμήματος ΚΕΑΟ στην πόλη, όπως ισχύει για την Κοζάνη, τον Βόλο, την Καρδίτσα και την Καλαμάτα. Πόσο μάλλον, όταν αποδεδειγμένα το 60-70% της δραστηριότητας του ΚΕΑΟ στα Ιωάννινα αφορά την Κέρκυρα και την μεγάλη οικονομική και τουριστική της δραστηριότητα».

Για τους παραπάνω λόγους, ο κ. Μπιάγκης ζήτησε στην Πρωτολογία του από τον Υπουργό να του απαντήσει για το πλάνο της παρούσας Κυβέρνησης για την διάρθρωση και του λειτουργία του ΕΦΚΑ Κέρκυρας, όπως επίσης και για την ενίσχυση της υπηρεσίας με το απαιτούμενο προσωπικό και τις απαραίτητες υλικοτεχνικές υποδομές.

Στην δευτερολογία του, ο κ. Μπιάγκης τόνισε εκτενώς ότι το «αθηναϊκό κράτος» οφείλει να λαμβάνει επιτέλους αποφάσεις βασιζόμενο σε σοβαρά, αντικειμενικά, πληθυσμιακά, οικονομικά, επιχειρησιακά κριτήρια.

Πρέπει να σχεδιαστεί εκ νέου η υπηρεσία στην Κέρκυρα για να ανταποκρίνεται «στα θέλω των πολιτών», «στα θέλω των επαγγελματιών». Θα φτάσουν στο σημείο οι συμπολίτες μου, οι Κερκυραίοι με το υπάρχον οργανόγραμμα που υπάρχει στον Νομό μας, να μεταβαίνουν στα Ιωάννινα, για να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους οφειλές σε μετρητά. 

Αυτή τη στιγμή έχουμε μία πλήρη αποψίλωση των υπηρεσιών της Κέρκυρας και στη λογική αυτή μία άμεση υπαγωγή του νησιού μας στα Ιωάννινα,. Οι συμπολίτες μου, οι Κερκυραίοι, υποβάλλονται διαρκώς σε άσκοπες μετακινήσεις. Η διαδρομή «Κέρκυρα-Ιωάννινα και αντίθετα» έχει γίνει πια «Παγκράτι- Κολιάτσου». Αυτός ο άνευ κριτηρίων σχεδιασμός για την Κέρκυρα και τους πολίτες της αποτελεί πάγια τακτική όλων των Κυβερνήσεων μέχρι σήμερα και πρέπει επιτέλους να δοθεί ένα τέλος».

Ο Υπουργός απάντησε στον Βουλευτή ότι αντιλαμβάνεται αφενός την αγωνία του και για την ευαισθησία για τον τόπο του, την Κέρκυρα και αφετέρου  ο e-efka που σχεδιάζεται από την Κυβέρνηση και θα εφαρμοστεί εντός του 2020, θα έχει ως αποτέλεσμα την ψηφιοποίηση όλου του συστήματος, με απώτερο σκοπό και στόχο την διευκόλυνση όλων των πολιτών.