Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έμειναν ξαφνικά χωρίς ασφαλιστική κάλυψη από τον ΕΦΚΑ

ΕΦΚΑ
14 Μαρτίου 2022 / 14:52

Χωρίς υγειονομική περίθαλψη ελεύθεροι επαγγελματίες της Κέρκυρας, λόγω της αδυναμίας του συστήματος να επεξεργαστεί εγκαίρως τις πληρωμές τους

ΚΕΡΚΥΡΑ. Απίστευτη ταλαιπωρία βιώνουν αρκετοί ελεύθεροι επαγγελματίες και στην Κέρκυρα που εμφανίζονται από 1η Μαρτίου χωρίς ασφαλιστική κάλυψη από το ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη. Το ζήτημα που έχει ανακύψει δεν αφορά μόνο όσους είχαν οφειλή μέχρι τις 28-02-2022 αλλά και εκείνους που ενώ είχαν τακτοποιημένες τις οφειλές τους ή βρίσκονται σε ενεργή ρύθμιση, ωστόσο βρέθηκαν αιφνιδίως ανασφάλιστοι, λόγω αδυναμίας του συστήματος να επεξεργαστεί εγκαίρως τις πληρωμές τους.

«Το κύριο πρόβλημα είναι οι εισφορές που ενώ ήταν τακτοποιημένες δεν εμφανίζονται στο σύστημα με αποτέλεσμα να προκαλείται μια ταλαιπωρία στον κόσμο», ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Κέρκυρας Στέφανος Μέξας, επισημαίνοντας ότι ο φορέας θα ζητήσει επίσημη ενημέρωση από την διοίκηση του τοπικού καταστήματος ΕΦΚΑ για το ζήτημα που έχει ανακύψει όχι μόνο τοπικά αλλά και πανελληνίως.

Ήδη πάντως παράπονα για το ζήτημα που έχει ανακύψει έχουν δεχθεί οι επιστημονικοί φορείς του νησιού, όπως είναι το Τμήμα ΤΕΕ Κέρκυρας και ο Ιατρικός Σύλλογος. «Δυστυχώς το πρόβλημα δεν έχει λυθεί μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα αρκετοί γιατροί στην Κέρκυρα να εμφανίζονται ως ανασφάλιστοι, καθώς το σύστημα δεν βλέπει τις εισφορές τους», ανέφερε στην «Ε» ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας Δημήτρης Καλούδης.

Δυνατότητα

Σύμφωνα με στελέχη του τοπικού καταστήματος ΕΦΚΑ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, δίνεται η δυνατότητα σε όσους έχουν μείνει εκτός υγειονομικής περίθαλψης, λόγω οφειλής να μπορούν να αποκτούν και πάλι ασφαλιστική ικανότητα εφόσον προσκομίζουν αποδεικτικό πληρωμής σε τράπεζα.

Παράλληλα αναμένεται νομοθετική ρύθμιση για την παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας έως τις 15 Απριλίου. Ήδη πάντως μετά από παρέμβαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας όπως και άλλων επιστημονικών φορέων, ο e-ΕΦΚΑ ανακοίνωσε ότι πρόκειται να παραταθεί άμεσα και αυτόματα η ασφαλιστική ικανότητα, έως τις 18/4/22 των ασφαλισμένων του πρώην ΕΤΑΑ (δικηγόροι, ιατροί, μηχανικοί, κ.ά).

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ

Το ζήτημα μάλιστα ανέδειξε και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ Κέρκυρας με ανακοίνωσή της επισημαίνοντας ότι από την 1η Μαρτίου χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες βιώνουν μια πρωτοφανή κατάσταση. «Τους αφαιρέθηκε η ασφαλιστική ικανότητα για οφειλές οι οποίες, στην πραγματικότητα, δεν υφίστανται, αλλά εμφανίζονται λόγω της αδυναμίας του ΕΦΚΑ να επεξεργαστεί εγκαίρως τις πληρωμές των ασφαλισμένων. Με αυτόν τον τρόπο, έπαψαν να έχουν πρόσβαση σε δομές υγείας και σε φαρμακευτική αγωγή, εν μέσω πανδημίας. Άνθρωποι που λόγω προβλημάτων υγείας χρειάζονται θεραπεία ή αγωγή βρίσκονται εκτεθειμένοι κι απροστάτευτοι από ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο βέβαια έχουν πληρώσει κανονικά.

Για ακόμα μια φορά η επιτελικότητα του κράτους πήγε περίπατο. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έχει ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση και δίνει στα γαλάζια golden boys του ΕΦΚΑ μηνιαίους μισθούς ισοδύναμους με το μισθό ενός έτους ενός απλού εργαζόμενου, ο ΕΦΚΑ αρκείται σε μία κυνική ανακοίνωση, ενώ ο κύριος Χατζηδάκης δεν έχει ζητήσει την παραμικρή συγγνώμη, τη στιγμή που καμαρώνει για τον νόμο που υποτίθεται εκσυγχρονίζει τη λειτουργία του οργανισμού.

Καλούμε την κυβέρνηση και τον ΕΦΚΑ, αντί να συνεχίσουν να κατασπαταλούν δημόσιο χρήμα για τον πλουτισμό φίλων και συνεργατών, να διορθώσουν άμεσα την αδικία αυτή και να φροντίσουν για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος και την παροχή των αυτονόητων υπηρεσιών στους πολίτες που υποφέρουν από τις πολιτικές τους».

ΜΑΡΙΑ ΜΠΑΖΔΡΙΓΙΑΝΝΗ