Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απέκτησε -και- η Αθήνα 3D διαβάσεις πεζών - Η Κέρκυρα, πότε...; (video-photos)

Διαβάσεις Πεζών
03 Οκτωβρίου 2019 / 08:48

Έξω από σχολείο στο Χαλάνδρι η πρώτη τρισδιάστατη διάβαση πεζών στην πρωτεύουσα. «Πρεμιέρα» στην Ελλάδα οι 3D διαβάσεις είχαν κάνει πέρσι στη Νάουσα

ΑΘΗΝΑ.  Οι πρώτες 3D διαβάσεις πεζών δημιουργήθηκαν στην Αθήνα και συγκεκριμένα έξω από ένα σχολείο στο Χαλάνδρι.

Η κάθε διάβαση μοιάζει να… αιωρείται πάνω από τον δρόμο, δημιουργώντας μια οφθαλμαπάτη που είναι ορατή από τους οδηγούς αυτοκινήτων, με στόχο να μειώνουν ταχύτητα πλησιάζοντας στα σχολεία.



Την ιδέα αυτή έχουν υλοποιήσει αρκετοί φορείς οδικής ασφάλειας σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο σημειώνοντας θετικά αποτελέσματα όπου εφαρμόστηκαν.



Η ενέργεια αποτελεί πρωτοβουλία της OK! Anytime Markets σε συνεργασία με την ομάδα καλλιτεχνών της Urban Act, η οποία, επιπροσθέτως, σχεδίασε και υλοποίησε την τοιχογραφία που στόλισε το κτήριο του σχολείου με θέμα το περιβάλλον, ευαισθητοποιώντας ακόμα περισσότερους μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς.



Η ιδέα των 3D διαβάσεων πεζών ξεκίνησε από την Ινδία, όπου οι οδηγοί δεν φημίζονται για την προσοχή που δείχνουν και σκοπός τους ήταν να τους «τρομάζουν» ώστε να είναι πιο προσεκτικοί, εφαρμόστηκε προ διετίας και στην Ισλανδία, ενώ πρόσφατα «έφτασε» και στην Ελλάδα.

The 3D crossing was first tried out in New Delhi, India last year and is now in several countries including South Africa, China and Kyrgyzstan. Pictured: A crossing in India





Η πρώτη 3D διαβάση πεζών επί ελληνικού εδάφους, «κοσμεί» εδώ και περίπου ένα χρόνο τον δρόμο μπροστά από Λύκειο της Νάουσας, χάρη στους καλλιτέχνες Κωστή Αντιφάκο (Έντι) και Αλέξανδρο Τσάκωνα της Lobart, που τη δημιούργησαν, σε συνεργασία με τον δήμο της πόλης.





Η ιδέα των 3D διαβάσεων ανήκει στον προηγούμενο δήμαρχο Νάουσας, Νικόλαο Κουτσογιάννη και τον αντιδήμαρχο πολιτισμού και τουρισμού -επί ημερών της προηγούμενης δημοτικής Αρχής- Σταύρο Βαλσαμίδη.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, υπαίθριες δραστηριότητες

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, παπούτσια και υπαίθριες δραστηριότητες

Θα είχε πραγματικά ενδιαφέρον να εφαρμοστεί και στην Κέρκυρα το... μοντέλο των τρισδιάστατων διαβάσεων για πεζούς, ειδικά στο στενό αστικό ιστό, αλλά και σε πολυσύχναστες περιοχές, όπου κινούνται αρκετοί πεζοί -μεταξύ των οποίων και μαθητές λόγω ύπαρξης σχολείων- τουρίστες, αλλά και οχήματα (σ.σ. Σαρόκο, Λεωφόρος Αλεξάνδρας, οδός Μαρασλή, παραλιακή λεωφόρος, περιοχή Εμπορικού, Σπηλιά κοκ).

Ούτως ή άλλως η νέα δημοτική Αρχή και προσωπικά η Δήμαρχος, Μερόπη Υδραίου, δείχνει τη διάθεση να προσδώσει «φρέσκο» αέρα στην πόλη, με στοχευμένες και μεθοδικές παρεμβάσεις, οι οποίες αποσκοπούν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Ακόμα και το ότι η νέα Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων επιθυμεί τη μετάβαση του Δήμου στη «νέα εποχή», αυτή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης -ακολουθώντας το δύσκολο και πρωτοποριακό μοντέλο του Δήμου Τρικκαίων- είναι ενδεικτικό ότι θα μπορούσαμε κάποια στιγμή να δούμε και στο νησί των Φαιάκων τέτοιου είδους καινοτόμες πρωτοβουλίες...


με πληροφορίες από Altsantiri & CNN Greece