Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Άμεσες ενέργειες αναμένονται από το Υπ. Εσωτερικών για το προσωπικό των νέων Δήμων

Υπουργείο Εσωτερικών
18 Ιουλίου 2019 / 09:39
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Συνάντηση Μερόπης Υδραίου με τον υφυπουργό Θεοδωρή Λιβάνιο.

ΑΘΗΝΑ. Άμεσες ενέργειες για το πρόβλημα της στελέχωσης και κατανομής προσωπικού στους νέους Δήμους αναμένονται μέχρι τέλος Ιουλίου από το Υπουργείο Εσωτερικών με ειδική τροπολογία. Χθες η νέα δήμαρχος Μερόπη Υδραίου είχε συνάντηση με τον νέο υφυπουργό Θοδωρή Λιβάνιο.
Συζητήθηκαν όλα τα σοβαρά θέματα που επιβάλλεται να επιλυθούν προκειμένου από 1ης Σεπτεμβρίου οι νέοι δήμοι να έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν κανονικά. 

Η νομοθετική ρύθμιση που σχεδιάζει να φέρει η κυβέρνηση για να διασφαλιστεί η λειτουργία των Δήμων αλλά και οι θεσμικές αλλαγές στην αυτοδιοίκηση αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα στη ατζέντα του Υπουργείου.  

Προσωπικό των Δήμων

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στα μεγάλα προβλήματα, που ήδη έχουν δημιουργηθεί στους δήμους που προέκυψαν από την διάσπαση του Ενιαίου Δήμου αφού δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για την ενίσχυση τους με το αναγκαίο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό. Ο Υφυπουργός ενημερώθηκε από τη Μερόπη Υδραίου για την ανάγκη ειδικής πρόβλεψης για τις περιπτώσεις των τριών δήμων της Κέρκυρας όπως και όσων άλλων δήμων προέκυψαν από διάσπαση. 
Όπως είπε η Μερόπη Υδραίου στο enimerosi.com, προτάθηκε στον Υφυπουργό να γίνουν κατ΄εξαίρεση προσλήψεις με fast track διαδικασίες, ή με χρήση του μέτρου της κινητικότητας, είτε με τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προκειμένου οι Δήμοι να στελεχωθούν με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και να καλυφθούν κενά που έχουν δημιουργηθεί με τη συνταξιοδότηση προσωπικού. Από τη μεριά του ο κ Λιβάνιος ενημέρωσε ότι το Υπουργείο γνωρίζει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους νέους δήμους και θα καταβληθούν προσπάθειες να επιλυθούν άμεσα με νομοθετική ρύθμιση. 

Δημοτική Αστυνομία

Η νέα δήμαρχος υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να επανασυσταθεί η δημοτική αστυνομία, αλλά και τις ανάγκες υλικοτεχνικού - μηχανολογικού εξοπλισμού.  Ο υφυπουργός Εσωτερικών κατέγραψε τις προτάσεις και διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν υπόψη κατά την κατάρτιση της τροπολογίας. Το προσχέδιο αναμένεται να πάρουν στα χέρια τους οι νέοι δήμαρχοι μέχρι το τέλος Ιουλίου. Θα ακολουθήσει μια σύντομη διαβούλευση με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), και θα ψηφιστεί μέσα στον Αύγουστο.

Αυτό που επισήμανε η Μερόπη Υδραίου είναι ότι η συνεργασία και η συναίνεση στην επόμενη περίοδο πρέπει να συμβαδίζουν με την διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων. Σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές που θα γίνουν στον Κώδικα Δήμων, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει μια συνολική ανακατανομή αρμοδιοτήτων στο τρίγωνο Κράτος-Περιφέρειες-Δήμοι προκειμένου να βελτιωθούν οι υπηρεσίες προς τους πολίτες.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.