Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έξι θέσεις της Υδραίου για τη νέα εποχή στον Δήμο Κερκυραίων

Δήμος Κερκυραίων
13 Ιουνίου 2019 / 15:10

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε καλό και δημιουργικό κλίμα διεξήχθη η πρώτη διαπαραταξιακή συνάντηση εργασίας στον Δήμο Κερκυραίων, ύστερα από την πρόσκληση της νέας δημάρχου, Μ. Υδραίου. Μάλιστα σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η ίδια στο enimerosi.com, σκοπεύει στην καθιέρωση και τη μετατροπή της σε δημοτικό θεσμό σε βάθος τετραετίας.

Εν προκειμένω η συνάντηση θα επαναληφθεί σε μια εβδομάδα, δέκα μέρες, που η ενημέρωση των νέων Αρχών θα είναι ακόμα καλύτερη.
Η Μερόπη ενώπιον των επικεφαλής των παρατάξεων αφού τους ενημέρωσε για τις πρόσφατες συναντήσεις της στην Αθήνα για το θέμα των σκουπιδιών, παρουσίασε τις προτεραιότητες σε έξι άξονες:
1.- Τη μετονομασία του Δήμου Κεντρικής Κερκύρας σε Δήμο Κερκυραίων και Διαποντίων νήσων.
2.- Την αλλαγή του Κανονισμού του δημοτικού συμβουλίου και την εισαγωγή σ’ αυτόν της έννοιας των δημοτικών επιτροπών επεξεργασίας των θεμάτων ώστε να γίνει αποτελεσματικότερη η λειτουργία του.
3.- Την συγκρότηση επιτροπής διαβούλευσης των θεμάτων με την συμμετοχή εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων και των κοινωνικών φορέων.
4.- Την σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής για την παρακολούθηση της εκ΄τλεσης του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του Δήμου.
5.- Την διευκρίνιση σε συνεργασία και με τους άλλους δημάρχους γύρω από την λειτουργία της ΔΕΥΑΚ αν δηλ. θα παραμείνει μία και ενιαία ή θα διαιρεθεί σε τρεις. Υπόθεση που σχετίζεται άμεσα και με το έργο ύδρευσης της Κέρκυρας που εκκρεμεί.
6.- Δημιουργία από τώρα διαπαραταξιακής επιτροπής εποπτείας της διάθεσης του προσωπικού και του εξοπλισμού του ενιαίου Δήμου στους τρεις νέους ΟΤΑ.
Η νέα δημοτική Αρχή σκοπεύει στην συγκρότηση ομάδας εργασίας «δίπλα» στον ΣΥΔΙΣΑ για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της μεταβατικής διαχείρισης των σκουπιδιών και την αποτροπή καταστάσεων επικίνδυνων και δυσφημιστικών για το νησί.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τη νέα δημοτική Αρχή, οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των άλλων παρατάξεων ως επί το πλείστον κινήθηκαν σε ατμόσφαιρα θετική και εποικοδομητική.

Για «απόλυτη διάσταση» μίλησε ο Καλούδης
Εκείνος που, λίγο μετά, με επίσημο δελτίο Τύπου, έκανε λόγο για «απόλυτη διάσταση απόψεων», ήταν ο Γιώργος Καλούδης. Υποστηρίζοντας ότι η νέα Δήμαρχος «εκδήλωσε την αντίθεσή της στην άμεση μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Κέρκυρας και στην ανάληψη της πολιτικής ευθύνης του Δήμου από τώρα, υπακούοντας στην πολιτική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας, ενώ προεκλογικά είχε φορέσει το κράνος τασσόμενη υπέρ της μεταφοράς των απορριμμάτων στα Γιάννενα, ακολουθώντας μας και αντιγράφοντάς μας».
Ο κ. Καλούδης χαρακτήρισε «επιτακτική» την ανάγκη ανάληψη της πολιτικής ευθύνης διακυβέρνησης του Δήμου Κερκυραίων από σήμερα για να διασωθούν, με άμεση μεταφορά, η καθαριότητα και η τουριστική οικονομία της Κέρκυρας («ο απερχόμενος Δήμαρχος, κ. Νικολούζος απλά να υπογράφει ως έχων την διοικητική αρμοδιότητα»). Ενώ στο κείμενο γίνεται αναφορά στις 7 θεματικές θέσεις που ανέπτυξε ο ίδιος στο πλαίσιο της συνάντησης:
1.Καθαριότητα: «Η Κέρκυρα βρίσκεται σε τοξική κατάσταση. Η πόλη έχει την επιβάρυνση, την οχλούσα χρήση στο Τεμπλόνι. Άμεσα ανάληψη της πολιτικής διεύθυνσης του Δήμου από σήμερα με άμεση μεταφορά των απορριμμάτων εκτός Κέρκυρας και διαλογή στην πηγή. Την όποια διαχείριση την έχει μόνον ο Δήμος.  Τέλος ο αμαρτωλός Σύνδεσμος Καθαριότητας».
2.Βίδο: Ανοικτό, προσιτό στο Λαό.  Άμεσα ακύρωση ή ξεκαθάρισμα της σύμβασης μίσθωσης. Λαϊκές τιμές με ανώτατο όριο στο εστιατόριο και άμεση επισκευή – χρησιμοποίηση του δημοτικού καϊκιού «Άγ, Στέφανος» (Σπηλιά – Βίδο).
3. Ακίνητα Δήμου: Όχι αποικία της Fraport. Δεν είναι δυνατόν ο Νικολούζος να επιτρέπει σε ατζέντηδες της Fraport να χρησιμοποιήσουν οικόπεδο του Δήμου που αποτελεί δημοτικό πλούτο – εθνικό πλούτο. 
4.Κυκλοφοριακό: Άμεση κατάργηση των δίπατων λεωφορείων και των 2 τρένων.
5.Λιμάνι. Αίτημα τώρα σε κυβέρνηση - κόμματα:  το Λιμάνι να περιέλθει στο Δήμο.
6.Οικονομικά: Σύνταξη απογραφής την 31η Αυγούστου 2019 για την πραγματική κατάσταση που θα παραλάβει η νέα Αρχή. 
7.Προϋπολογισμός 2020: Προετοιμασία από τώρα, ώστε να ψηφισθεί τον Οκτώβρη και να προετοιμασθούν έγκαιρα οι διεθνείς και μη διαγωνισμοί για τις προμήθειες υλικών.