Ο σύλλογος Σαν Τζιάκομο προσυπογράφει τη διαμαρτυρία της Βενετίας

Διαδήλωση το Σάββατο στη Βενετία

06
Ιουνίου / 2019

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την υπογραφή του κάτω από την επιστολή-διαμαρτυρία για το ατύχημα του κρουαζιερόπλοιου στη Βενετία προσθέτει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σαν Τζιάκομο. Με στόχο την αφύπνιση της κοινής γνώμης, το Σάββατο 8 Ιουνίου, στη Βενετία διοργανώνεται διαδήλωση για την απομάκρυνση των μεγάλων κρουαζιερόπλοιων από το ιστορικό κέντρο με παράλληλη απεργία των μικρών πλοιαρίων της πόλης. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Gruppo 25Aprile, ως εταίρος του Δικτύου Πολιτών Ιστορικών Πόλεων της Μεσογείου, ενημερώνει ότι ήδη η ιταλική κυβέρνηση θα ανακοινώσει λύση ως τις 30 Ιουνίου. 
Ο Σύλλογος San Giacomo εκφράζει τη συμπαράστασή του στους εταίρους του Δικτύου Πολιτών Ιστορικών Πόλεων της Μεσογείου, Βενετία και Ντουμπρόβνικ. Παράλληλα εκφράζει την ικανοποίησή του για την ασφάλεια του λιμανιού της Κέρκυρας και τη διαχείριση των πλοίων που το προσεγγίζουν, με την ευχή να συνεχιστεί το υπεύθυνο έργο του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας και στο μέλλον προς όφελος των κατοίκων και της κληρονομιάς μας.


Συνολικά επτά σύλλογοι πολιτών ιστορικών πόλεων-μνημείων UNESCO έχουν συνυπογράψει την ανακοίνωση του Gruppo 25 Aprile της Βενετίας, διαμαρτυρόμενοι για τους κινδύνους που απειλούν τα μνημεία από τις προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων. 

 
«Πριν από μερικά χρόνια, ένα αγκυροβολημένο κρουαζιερόπλοιο της ίδιας εταιρείας (MSC) μπροστά στην Παλιά Πόλη κατέστρεψε τους αγωγούς μεταξύ Ντουμπρόβνικ και του νησιού Lokrum, προσπαθώντας να αποφύγει τη σύγκρουση λόγω ισχυρών ανέμων. Η άγκυρα του πλοίου κατέστρεψε τηλεφωνικές γραμμές, ηλεκτρικούς και υδραυλικούς αγωγούς προκαλώντας ζημιά 30.000 ευρώ ημερησίως στο νησί.
 
Αυτά τα περιστατικά αποδεικνύουν ότι, πέρα ​​από τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις, τα γιγάντια κρουαζιερόπλοια αποτελούν άμεση απειλή για τις κοινότητές μας.
 
Οι πόλεις του Ντουμπρόβνικ και της Βενετίας, οι οποίες υποφέρουν ιδιαίτερα από κακοδιαχείριση του μαζικού τουρισμού, χρειάζονται επείγουσα δράση για να διατηρήσουν τον τρόπο ζωής τους, τους κατοίκους, το οικοσύστημα και την πολιτιστική κληρονομιά.
 
Μέχρι σήμερα, ακόμη και η παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει την υιοθέτηση και εφαρμογή σχεδίων διαχείρισης που θα λαμβάνουν υπόψη τη φέρουσα ικανότητα κάθε τοποθεσίας.
 
Ως μέλη του Δικτύου Πολιτικών Κοινωνιών των Μεσογειακών Ιστορικών Πόλεων, στις οποίες περιλαμβάνονται επίσης οι προστατευόμενες από την UNESCO πόλεις και νησιά της Κέρκυρας, της Κύπρου, της Κρήτης και της Ρόδου, καλούμε όλους τους υπεύθυνους να λάβουν τελικά απόφαση να διατηρήσουν τα γιγάντια κρουαζιερόπλοια σε ασφαλή απόσταση από το λεπτό οικοσύστημα της βενετσιάνικης λιμνοθάλασσας και τα ιστορικά κέντρα του Ντουμπρόβνικ και άλλες πόλεις και νησιά αναγνωρισμένα ως παγκόσμια κληρονομιά».  

Υπογράφουν:

Associazione Progetto Firenze (Φλωρεντία)

Σύλλογος ex-Artis - Πάφος (Κύπρος)

Gruppo 25aprile Venezia (Βενετία)

Regno di Candia (Κρήτη)

RICHeS- Rhodes International Culture & Heritage Society (Ρόδος) 

Σύλλογος San Giacomo (Κέρκυρα)

Save Cork City, Cork, (Ιρλανδία)

Udruga Grad (Ντουμπρόβνικ)