Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το ταξίδι του 1ου Γυμνασίου Κέρκυρας στις Γερμανικές Αλπεις

1ο Γυμνάσιο Κέρκυρας
21 Φεβρουαρίου 2019 / 07:37
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το 1ο Γυμνάσιο Κέρκυρας συμμετέχοντας στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο: The many facet personality of Ioannis Capodistrias, ταξίδεψε

για μια εβδομάδα (28/1- 2/2) στις Γερμανικές Άλπεις και συγκεκριμένα στο Ettal, περιοχή κοντά στο Μόναχο.
Συντονιστής του προγράμματος είναι η Περιφερειακή Δ/νση Εκπ/σης Ιονίων Νήσων και εκτός από το σχολείο μας συμμετέχουν: το 1ο Γυμνάσιο Ναυπλίου και σχολεία από το Βουκουρέστι και το Κόπερ (Καποδίστρια) της Σλοβενίας. Στόχος του προγράμματος είναι να γνωρίσουν οι μαθητές των συμμετεχόντων σχολείων το ρόλο που έπαιξε ο Ιωάννης Καποδίστριας στην διαμόρφωση της Ευρώπης όπως είναι σήμερα αλλά βέβαια και του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.
Η συνάντηση αυτή στο Ettal της Γερμανίας ήταν η πρώτη από μία σειρά πέντε συναντήσεων με θέμα την πολύπλευρη προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια. Σαράντα συνολικά μαθητές από όλα τα σχολεία, μέσα από ερευνητικές δραστηριότητες, παιχνίδια και εκπαιδευτικές επισκέψεις, ξεκίνησαν το ταξίδι της εξερεύνησης της ζωής του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας.
Από το Κόπερ της Σλοβενίας, τόπο καταγωγής της οικογένειας Καποδίστρια, την Κέρκυρα των παιδικών του χρόνων, έως και το Ναύπλιο της δολοφονίας του, οι μαθητές καλούνται να γνωρίσουν τη μεγάλη αυτή προσωπικότητα και τον σημαντικότατο ρόλο που διαδραμάτισε στην Ευρώπη –καθώς πρωταγωνίστησε στο Συνέδριο της Βιέννης, δημιούργησε το Σύνταγμα του Ελβετικού κράτους, εμψύχωσε το φιλελληνικό κίνημα και υποστήριξε τον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων –και τέλος την προσπάθειά του ως Κυβερνήτη να δημιουργήσει Ελληνικό κράτος από το μηδέν.

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.