Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η ΚΟΙΝ.ΣΕ.Π. «Όλοι μαζί για το περιβάλλον της Κέρκυρας» είναι γεγονός!

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ
18 Δεκεμβρίου 2018 / 15:29
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το καταστατικό της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝ.ΣΕ.Π.) που έχει στόχο να ενσωματώσει και να διαχειριστεί με αποτελεσματικότητα

όλη την εθελοντική δουλειά που γίνεται στις «πράσινες γωνιές» που λειτουργούν ήδη σε πολλά σημεία του νησιού, κατατέθηκε στο Γενικό Μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας στις 13 Δεκεβρίου 2018.
Με απώτερο ακοπό να βγεί κάποτε το νησί από τον εφιάλτη των σκουπιδιών και την ανακύκλωση να αποτελεί μονόδρομο, το αντικείμενο κύριας δραστηριότητας,  είναι η  συλλογή, επεξεργασία και διάθεση απορριμμάτων - ανάκτηση υλικών. Τα ιδρυτικά μέλη είναι οι: Σπύρος Νεράντζης, Ιωάννα Γεωργοτά, Λασκαρίνα Γερασίμου,  Πέτρος Αγάθος, Μιλτιάδης Λούβρος,  Γιώργος Ζάραγκας, Σπυρίδων Κρεμόνας, Μιχάλης-Γεώργιος Βραχλιώτης.

Γιατί

Μολονότι η διαλογή στην πηγή και η μεταφορά των υλικών στα πράσινα σημεία, είναι μια πολύ καλή αρχή, η συνέχεια δεν είναι και τόσο αυτονόητη. Η μεταφορά και πώληση των υλικών, που εννοείται ότι πρέπει να είναι συγκεντρωμένα σε μεγάλες ποσότητες, απαιτεί χρόνο και έξοδα. Η δουλειά με άλλα λόγια δεν τελειώνει όταν τα αφήνουμε τα υλικά στο πλησιέστερο σημείο ανακύκλωσης, απλώς τότε αρχίζει! Ούτε και η διάθεση για προσφορά των εθελοντών είναι εξασφαλισμένη εφ΄ όρου ζωής.
Με αυτά ως κεντρική ιδέα, οι εθελοντές που δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια στο νησί, ειδικά σε δράσεις καθαρισμού, προχωρούν ένα βήμα παραπέρα, έτσι ώστε η ανακύκλωση να γίνει σε ορθολογική βάση για να έχει διάρκεια, αφού περάσει «ο μήνας του μέλιτος» και ξεθωριάσει ο πρώτος ενθουσιασμός των πολιτών. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της φάσης η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝΣΕΠ) προτίθεται να συνάψει προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο αλλά και την εταιρεία Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε. που στο επόμενο χρονικό διάστημα φέρνει μηχανήματα στο νησί.  

Πόροι

Σύμφωνα με το καταστατικό, οι πόροι του συνεταιρισμού αποτελούνται από:
Το ιδρυτικό κεφάλαιο, έσοδα από την άσκηση των δραστηριοτήτων του, επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Ένωση, διεθνείς ή εθνικούς οργανισμούς, ή Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Β΄ βαθμού και έσοδα από άλλα προγράμματα και  κεφάλαια από κληροδοτήματα ή δωρεές. 

Συνεταιριστική Μερίδα

Κάθε μέλος εγγράφεται τουλάχιστον με μια υποχρεωτική συνεταιριστική μερίδα το ύψος της οποίας ορίζεται δια του παρόντος σε 100,00 ευρώ 
Η συνεταιριστική μερίδα είναι αδιαίρετη και ίση για όλα τα μέλη του συνεταιρισμού.
Κάθε μέλος επιτρέπεται να αποκτήσει έως πέντε προαιρετικές συνεταιριστικές μερίδες, οι οποίες δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Η αξία κάθε προαιρετικής μερίδας είναι ίση με την αξία της υποχρεωτικής.
Τη διοίκηση του συνεταιρισμού ασκεί η διοικούσα επιτροπή που αποτελείται από τρία τακτικά μέλη και ισάριθμα αναπληρωματικά που εκλέγονται κατά τη γενική συνέλευση.  
Η διάρκεια της θητείας της διοικούσας επιτροπής είναι πενταετής.

Διανομή κερδών

1. Τα κέρδη του συνεταιρισμού δεν διανέμονται στα μέλη της , εκτός αν τα μέλη αυτά είναι και εργαζόμενοι
2. Τα κέρδη διατίθενται ετησίως ως εξής
α) κατά ποσοστό 5% για τον σχηματισμό τακτικού αποθεματικού
β) κατά ποσοστό 35% διανέμονται στους εργαζομένους της επιχείρησης , εκτός αν το 2/3 των μελών της Γενικής Συνέλευσης  του φορέα αποφασίσουν αιτιολογημένα τη διάθεση μέρους ή όλου του ποσοστού αυτού σε δραστηριότητες 
γ) το υπόλοιπο ποσοστό διατίθεται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη γενικότερη διεύρυνση της παραγωγικής του δραστηριότητας
3. Αν στο τέλος κάποιας χρήσης προκύψει ζημία, η οποία δεν καλύπτεται από το αποθεματικό της Κοιν.Σ.Επ., οι συνέταιροι υποχρεούνται να καταβάλουν ορισμένο χρηματικό ποσό για την κάλυψη των ζημιών του συνεταιρισμού, μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.  
 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.