Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Προτάσεις αυτοδιαχείρισης απορριμμάτων στη συνάντηση του Τεμπλονιού

ανακύκλωση
25 Nov 2018 / 17:33

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανοικτός διάλογος πραγματοποιήθηκε στο Τεμπλόνι, σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε το Εναλλακτικό Εργαστήρι, ο Πολιτιστικός-Εξωραϊστικός Σύλλογος Τεμπλονίου και το Corfu Compost Project,

με θέμα: «Η ανακύκλωση και η κυκλική οικονομία ως μοχλός ανάπτυξης, ικανής να προσφέρει ανταποδοτικό όφελος στους πολίτες». Η εκδήλωση αποτέλεσε συνέχεια προηγούμενης ημερίδας, όπου παρουσιάστηκε το μοντέλο της Σπάρτης.
Η συζήτηση είχε αντικείμενο τη δημιουργία εταιρείας λαϊκής βάσης αυτοδιαχείρισης των απορριμμάτων. Οι παρευρισκόμενοι κατέθεσαν προβληματισμούς και προτάσεις για λύσεις με στόχο την αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης με τη μέθοδο της διαλογής στην πηγή σε τέσσερα ρεύματα που θα οδηγήσει σε δραματική μείωση του υπολείμματος.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκίμμης "Αλεύχιμον" δήλωσε προκαταβολικά ότι δεν θα συμμετάσχει, ανακοινώνοντας: «Αναφορικά με την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή στις 17:00, στο δημοτικό σχολείο Τεμπλονίου και για την οποία έχουμε απευθυνθεί με προσκλήσεις σε όλους τους συλλόγους της νότιας Κέρκυρας αλλά και παραπέρα, μετά λύπης μας δηλώνουμε πως ως σύλλογος δεν θα δώσουμε το παρών. Ο λόγος είναι πως κάποιοι από τους συνδιοργανωτές , έξι ημέρες μετά την απόφαση για υλοποίηση αυτού του ανοιχτού διαλόγου (και μόλις μια ημέρα πριν), επέλεξαν να μην συνδιαλεχτούν μαζί μας , χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα για ακόμα μία φορά, τις δήθεν ακροδεξιές πεποιθήσεις μελών του συλλόγου.

Την αποποίηση της οποιαδήποτε ταύτισης με κομματικές πεποιθήσεις, την έχουμε πραγματοποιήσει πολλές φορές και δημόσια αλλά και με δικονομικά μέσα! Για πολλοστή και τελευταία φορά δηλώνουμε πως ως συλλογικότητα δεν έχουμε και επουδενί επιθυμούμε να έχουμε καμία σχέση με κανένα άκρο της πολιτικής, ούτε της δεξιάς αλλά ούτε και της αριστεράς. Δεν δεχόμαστε και δεν θα ανεχτούμε ποτέ ξανά καμία προσβολή για το ποιοι είμαστε αλλά ούτε και υποδείξεις για το πώς πράττουμε . Κάθε μας δράση εγκρίνεται μέσα από ανοιχτό – δημοκρατικό διάλογο όλων όσων επιθυμούν να πλαισιώνουν τον σύλλογο (κάτι το οποίο φροντίζουμε να συμβαίνει τουλάχιστον μία φορά εβδομαδιαίως)». 
Η ανάρτηση του Εναλλακτικού Πολιτιστικού Εργαστηρίου που προκάλεσε την αντίδραση του Αλεύχιμου:
«Το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήριο Κέρκυρας δεν συμμετέχει στην εκδήλωση της κυριακής 25-11-18 στο Τεμπλόνι,λόγω του ότι ο Πολιτιστικός Περιβαλοντικός Σύλλογος "Το Αλεύχιμον"-που συνδιοργανώνει την εκδήλωση- δεν έχει αποκηρύξει δημόσια την οποιαδήποτε σχέση του με την Χρυσή Αυγή και οποιοδήποτε φασιστικό μόρφωμα.»