Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Κατανοούμε τις αντιδράσεις των δικαιούχων, αλλά…»

ΟΑΕΔ
31 Οκτωβρίου 2018 / 17:55

Η θέση του ΟΑΕΔ για την κατάληψη Εργατικών κατοικιών και η συνάντηση Σαμοϊλη με τους δικαιούχους

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ανακοίνωση σχετικά με την «κατάληψη κατοικιών στον οικισμό του πρώην ΟΕΚ  “Αγ. Ιωάννης”», εξέδωσε ο ΟΑΕΔ.
Όπως αναφέρεται, ο Οργανισμός «κατανοεί τις αντιδράσεις δικαιούχων λόγω μακροχρόνιας αναμονής εγκατάστασης», επισημαίνει όμως, ότι «το έργο εκτελείται σύμφωνα με τις διατάξεις της νομοθεσίας και για λόγους ασφάλειας είναι υποχρεωτική η διακοπή των εργασιών στο εργοτάξιο, λόγω της κατάληψης και για όσο καιρό αυτή διαρκεί».
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως «η κατάληψη έγινε σε μια στιγμή που το εργοτάξιο βρισκόταν σε πλήρη δραστηριότητα, κατόπιν της ανάληψης του έργου από την υποκατάστατη εταιρεία του πρώην εργολάβου, που επέδειξε αδυναμία εκτέλεσής του. Η νέα εταιρεία», συνεχίζει, «έχει ολοκληρώσει το 95% των εργασιών του εσωτερικού χώρου των κατοικιών και, σε πλήρη συνεργασία με ΔΕΗ και ΟΤΕ, εκτελεί τις εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου, με ομαλή ροή».
Σχετικά δε, με το έργο του αγωγού αποχέτευσης του οικισμού, διευκρινίζεται ότι ο ΟΑΕΔ έχει αναλάβει τη χρηματοδότησή του (βάσει ΚΥΑ), ενώ Δήμος – ΔΕΥΑΚ την κατασκευή, λειτουργία και συντήρησή του. Ειδική, δε, αναφορά γίνεται σε έναν εκ των όρων της προγραμματικής σύμβασης που έχει αποστείλει «εδώ και αρκετούς μήνες» ο ΟΑΕΔ σε Δήμο - ΔΕΥΑΚ (απαιτούμενη η υπογραφή τους για την έναρξη κατασκευής του αγωγού), σχετικά με τη δέσμευσή τους για την άρτια λειτουργία του βιολογικού σταθμού Σιναράδων και την απαγωγή των λυμάτων με δική τους ευθύνη, επιμέλεια και δαπάνες μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.
«Αναμένουμε την άμεση ανταπόκριση Δήμου και ΔΕΥΑΚ για την υπογραφή της Σύμβασης που έχει, κατά τα λοιπά, συμφωνηθεί μεταξύ των υπηρεσιών μας», καταλήγει.
Με τους δικαιούχους ο Σαμοϊλης
Στο μεταξύ, συνάντηση με τους δικαιούχους των κατοικιών είχε την Τρίτη ο, Στέφανος Σαμοϊλης. Ο κ. Σαμοϊλης έγινε δέκτης της αγανάκτησής τους «για τον ψυχρό εμπαιγμό των κυβερνήσεων, και των τοπικών διοικήσεων και βουλευτών», δεδομένου ότι οι κατοικίες έπρεπε να τους έχουν παραδοθεί από το 2010. «Δεκατρείς δικαιούχοι, μάλιστα, δεν πρόκειται να βιώσουν το δικαίωμα της στέγασης, γιατί, στο μεταξύ, έχουν φύγει απ’ τη ζωή», ειπώθηκε.
Από πλευράς του, ο επικεφαλής της ΛΑΕ Κέρκυρας, χαρακτήρισε τον εμπαιγμό αυτό αποτέλεσμα «της ληστείας των αποθεματικών των ταμείων από τους “θεσμούς” της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να σώσουν τις Τράπεζες τους». Εξέφρασε τη συμπαράστασή του, τους κάλεσε να εντείνουν τον αγώνα ενάντια στα αίτια αυτής της κατάστασης (Μνημονικές πολιτικές, επιτροπεία) και, τέλος, κάλεσε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του νησιού και το τοπικό Εργατικό Κέντρο, το τοπικό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, «να εκφράσουν έμπρακτα την συμπαράσταση τους στους δικαιούχους..»