Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι οκτώ θέσεις του Μ-Λ ΚΚΕ για τη διαχείριση των απορριμμάτων

διαχείριση απορριμμάτων
10 Ιουλίου 2018 / 08:36

Η ανακοίνωση

Οκτώ θέσεις για τη Λευκίμμη
Δίκαιη-Διαρκής-Υγιεινή-Διαχείριση των απορριμμάτων στην Κέρκυρα
Αλληλεγγύη στον αγώνα της Λευκίμμης
  1. Το ζήτημα των απορριμμάτων και της διαχείρισης τους δεν είναι τωρινό. Το φόρτωσαν στις πλάτες μας παλιοί και νέοι νοικάρηδες των κυβερνήσεων και το κουβαλάμε όπως η χελώνα το καβούκι της χρόνια τώρα. Η σημερινή δημαρχιακή διοίκηση το έκανε «μουτζούρη» για να το φορτώνει πότε στο Τεμπλόνι, πότε στη Λευκίμμη και οι παλαιότεροι (Τρεπεκλής, Μικάλεφ και Σια) το έκρυβαν κάτω από το χαλί. Οι ευθύνες είναι πολιτικές, διαχρονικές και αφορούν ΟΛΟΥΣ.
  2. Το περιβάλλον (φύση) είναι συστατικό στοιχείο της ανθρώπινης ζωής. Δυστυχώς το σύστημα το μεταβάλλει σε κερδοφορία. Ήλιος, γη, νερό, θάλασσα, αέρας, όλα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και όσο κυριαρχεί αυτή η λογική θα γίνονται μερεμέτια αλλά δεν θα υπάρχει λύση.
  3. Στη Λευκίμμη – χρόνια – τώρα δοκιμάζονται οι αντοχές της δημοκρατίας. Ο Κ. Νικολούζος – έκφραση της αποτυχίας- κάλεσε τα ΜΑΤ για να επιβάλλουν «την τάξιν». Ο Νότος μοιάζει με κατεχόμενη χώρα, ελικόπτερα, ΜΑΤ, έλεγχος, προσαγωγές, τρομοκρατία, ούτε Παλαιστίνη να ήταν. Δίπλα στο ζήτημα περιβάλλον αναδείχνεται η «δημοκρατία» και όποιος δεν το καταλαβαίνει δεν ξέρει που πατά και που πηγαίνει.
  4. Όλοι δίνουμε εξετάσεις τώρα! Δοκιμάζονται πρακτικές, λύσεις, προτάσεις. Η τελευταία συγκέντρωση με πρωτοβουλία του «Αλεύχιμον» έδωσε βήμα σε βουλευτές που υμνούν το φασισμό. Είμαστε αντίθετοι. Κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να κάνει την πολιτική σαν την Λίνια (ίσιωμα δηλαδή) και καμιά ελευθερία δεν μπορεί να παρέχεται στους εχθρούς της ελευθερίας.
  5. Η συμπαράσταση και η αλληλεγγύη προς τη Λευκίμμη  είναι ελλιπής. Μια, η τουριστική περίοδος, δυο το «ωχ αδερφέ», τρίτον η μη επαρκής ενημέρωση τέταρτον το αδιέξοδο που μας έχουν φέρει και έτσι ο κερκυραϊκός λαός βρίσκεται αλλού. Εκεί ποντάρει η δημαρχία, η κυβέρνηση και οι ακόλουθοι τους. Χρειάζεται μια γερή εκστρατεία ενημέρωσης του κόσμου κατ' αρχήν στη πόλη της Κέρκυρας.
  6. Οι ευθύνες υπάρχουν και σε άλλους! Ορισμένοι (ΚΚΕ, ΠΑΜΕ) συμπεριφέρονται σαν ανάδελφοι, χώρια, χωριστά, παραδίπλα. Άλλοι ( ΛΑΕ κλπ) ξεχνούν τι έλεγαν παλαιότερα, μας προτείνουν να έχουνε «μνήμη χρυσόψαρου» και να ξεχάσουμε μέχρι χτες με ποιους τα έβρισκαν. Άλλοι πάλι προτείνουν καταδρομικές ενέργειες! Μόνο ο ενιαίος παρατεταμένος πολιτικός αγώνας που έχει το δίκιο σημαία και τον κόσμο θεμέλιο φέρνει νίκες. 
  7. Τον πόλεμο τον διεξάγουν οι στρατηγοί αλλά τον αποφασίζουν οι πολιτικοί. Τα σαμποτάζ και άλλα συναφή δοκιμάστηκαν εδώ στις Σκουριές Χαλκιδικής και αλλού. Αν είναι το πρόβλημα του ΧΥΤΑ Λευκίμμης να λύνεται με τους πεζοναύτες του λαϊκού κινήματος θα είχε λυθεί προ πολλού. Η απάντηση μας πρέπει να είναι μαζική, λαϊκή, αποφασιστική, ενωτική.
  8. Όλος ο κερκυραϊκός λαός πρέπει να απαιτήσει την ολοκληρωμένη διαχείριση των σκουπιδιών με βάση τις εξής αρχές:
  • Αντιμετώπιση της ρύπανσης στην πηγή της, χωρίς μεταφορά σε άλλες περιοχές,
  • Μείωση και  χρήση φιλικών προς το περιβάλλον συσκευασιών,
  • Διαλογή στην πηγή για ανακύκλωση,
  • Ενημέρωση,  διαφάνεια, και  συναίνεση των κατοίκων.
 
Τι να κάνουμε:
 
  • Να μην τους αφήσουμε σε «χλωρό κλαρί»,
  • Να έχουμε το ζήτημα της χωματερής «κεφάλαιο πρώτο»,
  • Να βγούμε στο νησί με ορμήνιες, πειθώ, ενημέρωση για συμπαράσταση και αλληλεγγύη,
  • Να καταδικάσουμε τον κρατικό και δημαρχιακό τσαμπουκά που μετέτρεψε την Λευκίμμη σε απαγορευμένη ζώνη,
  • Να απαιτήσουμε δίκαιη, μόνιμη υγιεινή, διαρκή διαχείριση των απορριμμάτων
  • Να έχουμε ανοιχτές, δημοκρατικές, ενωτικές πρωτοβουλίες βάσης
  • Διαλογή, ανακύκλωση στην πηγή, φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες.
  • Διαρκής αγώνας
Κέρκυρα 9-7-2018                                                                                                                Μ-Λ ΚΚΕ