Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ζάκυνθος: Υπολειτουργεί η αποκομιδή απορριμμάτων, ξεχειλισμένοι οι κάδοι

Ζάκυνθος
24 Ιουνίου 2018 / 10:33

Μόνο 4 άτομα έχουν αναλάβει εργασία μέσω ΑΣΕΠ, ο Δήμος ζητά κατεπειγόντως τα οριστικά αποτελέσματα

Τον ορισμό τελικής ημερομηνίας ολοκλήρωσης της διαδικασίας ελέγχου προσλήψεων προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ μέχρι το τέλος Ιουνίου (ως την αργότερη ημερομηνία) ζητά με έγγραφό του, που έχει τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, ο Δήμος Ζακύνθου, καθώς ο ΦΟΔΣΑ είναι υποστελεχωμένος εν μέσω μάλιστα τουριστικής περιόδου.

Συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στην αποκομιδή των στερεών αποβλήτων, ο ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου ζήτησε στα πλαίσια ενίσχυσης των δομών του με προσωπικό αποκομιδής την πλήρωση 20 θέσεων εργασίας στην καθαριότητα με προσωπικό ΑΣΕΠ. Οι θέσεις εγκρίθηκαν όμως, μέχρι σήμερα μόνο 4 άτομα από τη Ζάκυνθο έχουν προσέλθει προς εργασία, καθώς οι υπόλοιποι αναμένουν τον έλεγχο των φακέλων τους μετά την ανάρτηση των προσωρινών αποτελεσμάτων μέσω ΑΣΕΠ. Αυτό σημαίνει κατ’ επέκταση, ότι 16 θέσεις από εκτός Ζακύνθου προσωπικό, παραμένουν κενές, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την υπολειτουργία στην αποκομιδή στερεών αποβλήτων.

Τέλος, ο Δήμος στα πλαίσια πρόσκλησης του υπουργείου Εργασίας υπέβαλε αίτημα για την πλήρωση 150 θέσεων ωφελουμένων μέσω ΟΑΕΔ συμβασιούχων οκτάμηνης διάρκειας εκ των οποίων 60-70 ωφελούμενοι θα απασχοληθούν στη διογκωμένη λόγο τουριστικής κίνησης περισυλλογή και αποκομιδή στερεών αποβλήτων.
Η δραματικότητα της κατάστασης που επικρατεί σε ολόκληρο το νησί με τους σωρούς των σκουπιδιών σε δρόμους, μικρές χωματερές και χαράδρες ξεδιπλώνεται σε όλο της το μεγαλείο. Κοινή διαπίστωση πως η διαχείριση των σκουπιδιών γίνεται πλημμελώς και από ότι φάνηκε δεν υπάρχει άμεση διέξοδος καθώς η έλλειψη χρημάτων στο Δήμο δεν επιτρέπει να γίνονται όλες οι πληρωμές σε όλες τις κατευθύνσεις.

Η έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με την απουσία κάδων αλλά και την ανεξέλεγκτη εκ μέρους των πολιτών ρίψη σκουπιδιών και ογκωδών αντικειμένων πέραν του ότι αποτελούν πιθανές εστίες πρόκλησης πυρκαγιάς, δυσφημίζουν τουριστικά το νησί. Τα αποτελέσματα είναι ήδη εμφανή σε πολλά σημεία του νησιού, όπου τα σκουπίδια μένουν στους ελάχιστους εναπομείναντες ξέχειλους κάδους για μεγάλα χρονικά διαστήματα από κοινού με μπάζα και ογκώδη για να οδηγηθούν στο καταστροφικό για το περιβάλλον φαινόμενο της καύσης που έχει κάνει και πάλι την εμφάνισή του.
Μικρές και μεγάλες, αυτές οι εστίες μόλυνσης και απαξίωσης χρησιμοποιούνται σε γνώση των τοπικών αρχών. Από την άλλη ιδιώτες αλλά και επιχειρήσεις έχουν βρει έναν εύκολο και ανέξοδο τρόπο να ξεφορτώνονται κάθε λογής παλιό ή άχρηστο υλικό πετώντας το όπου τον βολεύει. 
Πηγή: Imerazante.gr