Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φουλάρισε το λιμάνι της Κέρκυρας: Επτά κρουαζιερόπλοια, 13 χιλ. κόσμος! (video, photos)

Λιμάνι Κέρκυρας
12 Ιουνίου 2018 / 07:51
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Μία από τις κορυφαίες μέρες της κρουαζιέρας είναι η σημερινή για το λιμάνι της Κέρκυρας, τόσο που ένα από τα καράβια χρειάστηκε να δέσει «αρόδου».

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με επτά κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι σήμερα, να προβλέψει κάποιος το αδιαχώρητο στους κερκυραϊκούς δρόμους, δε χρειάζεται μαντικές ικανότητες. Άλλωστε, πότε με τη μια αφορμή πότε με την άλλη, ο λόγος γίνεται για την... συνήθεια που έγινε λατρεία! Το κυκλοφοριακό άγος στους δρόμους της πόλης. 

Την αφορμή για την έρευνα έδωσε η πρόσφατη κατά πλειοψηφία απόφαση της δημοτικής Επιτροπής Ποιότητας Ζωής να επιτρέψει τη δρομολόγηση και δεύτερου τουριστικού τρένου στο καθημερινό χάος των κερκυραϊκών δρόμων, προσδίδοντας έτσι κατ' ευφημισμόν ορισμό στο όνομα της Επιτροπής. Αμέσως πήραν φωτιά οι αμαξάδες και ζητούν να δουν τον δήμαρχο ενώ όσοι άλλοι έμαθαν για αυτήν τη γνωμοδότηση είχαν μια τάση για θυμηδία και μια διάθεση γενικώς περιπαικτική.





Ο ίδιος ο πρόεδρος της Επιτροπής, αντιδήμαρχος Άρης Μπαλής, επεσήμανε τον χαρακτήρα της απόφασης και το γεγονός ότι υφιστάμενης άλλης τέτοιας δραστηριότητας, η Επιτροπή υποχρεώνεται σε αντιμετώπιση των αιτήσεων με όρους ισονομίας. Πρόσθεσε μάλιστα το αυτονόητο της αναγκαιότητας συνολικής αντιμετώπισης των κυκλοφοριακών προβλημάτων. Διαπίστωση που είναι δύσκολο να την αρνηθεί κάποιος, ιδιαιτέρως μάλιστα αν δεν είναι εκείνος που έχει την ευθύνη για τη διοίκηση του Δήμου.
 

Κι όμως, κατά την τελευταία, Ιούλιος του 2017, συνεδρίαση της Διαχειριστικής Αρχής της Προγραμματικής Σύμβασης, Κέρκυρα-Unesco κλπ, ο Δήμος παρουσίασε Σχέδιο αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού, εγκεκριμένο δυο χρόνια πριν από τη δημαρχιακή Επιτροπή, που ενεκρίθη εκεί για μια ακόμα φορά και μετά πολλών επαίνων, και από τη Διαχειριστική. Αυτό το Σχέδιο, ένα χρόνο μετά, θολοπλέει στην προοπτική διαβουλευτικών διαδικασιών, θεάρεστων κατά τα λοιπά, ώστε να πάρει την άγουσα προς το δημοτικό συμβούλιο και να περιβληθεί τον τύπο της Κανονιστικής Απόφασης. Κάτι τέτοιο θα περιόριζε την αρμοδιότητα των Υπηρεσιών της γενικής κυβέρνησης για τη ρύθμιση των δικών μας κυκλοφοριακών πραγμάτων, αυξάνοντας τη δικαιοδοσία του Δήμου σ' αυτά. Όμως η εξέλιξη των ενεργειών και της διαδικασίας όλης, εκκρεμεί.


 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.