Αδιάβατη η παραλίμνια περιοχή. Πολλοί οι τουρίστες, ανεπαρκείς οι υποδομές

ΓΙΑΝΝΕΝΑ. Ανέτοιμα να αντέξουν τον μεγάλο όγκο επισκεπτών εμφανίζονται σε έναν βαθμό τα Γιάννενα, καθώς οι υποδομές τους αποδεικνύονται σε αρκετές περιπτώσεις ανεπαρκείς, με επιπτώσεις κυρίως στη λειτουργία της πόλης.

02
Μαΐου / 2018

Μπορεί τα τουριστικά καταλύματα και οι υπηρεσίες εστίασης και διασκέδασης να είναι ικανές να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση για την περιοχή, ωστόσο το οδικό δίκτυο και η έλλειψη χώρων στάθμευσης, ειδικότερα στην παραλίμνια περιοχή, δημιουργούν μια κατάσταση… πολιορκίας επισκέπτες και κατοίκους.
Σε συνδυασμό με την αδυναμία της Τροχαίας να παρέμβει αποτελεσματικά και την αδράνεια του δήμου να προχωρήσει έστω και σε μέτρα άμβλυνσης του προβλήματος, όπως από πέρυσι είχε αποφασίσει, το σκηνικό μετατρέπεται σε εφιαλτικό για όσους έχουν την ατυχία να πρέπει να προσπελάσουν την παραλίμνια περιοχή.
Τις τελευταίες ημέρες, λόγω κυρίως του μεγάλου όγκου των σχολικών εκδρομών, η κατάσταση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Η παραλίμνιος οδός Διονυσίου Φιλοσόφου μετατράπηκε σε ένα πάρκινγκ λεωφορείων, που δημιουργούσαν ένα «τείχος», ενώ ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα δημιούργησε η επιλογή των οδηγών τουριστικών λεωφορείων να αποβιβάζουν και να επιβιβάζουν επιβάτες, στη μέση του δρόμου, μπλοκάροντας την υπόλοιπη κυκλοφορία.
Το πρόβλημα είχε επισημανθεί και πέρυσι, την ίδια περίοδο, με το δημοτικό συμβούλιο να προχωρά στη λήψη μέτρων, που είχαν χαρακτηριστεί, βέβαια, άτολμα, καθώς ήταν σε μια λογική διαχείρισης και όχι αντιμετώπισης του προβλήματος. Αν και είχαν υπάρξει προτάσεις για πλήρη απαγόρευση καθόδου των λεωφορείων στην περιοχή του Μώλου με υποχρέωση της επιβίβασης-αποβίβασης σε περιμετρικά σημεία, όπως στα Παλιά Σφαγεία και στη λεωφόρο Παπανδρέου, τελικά, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αρχικά και το δημοτικό συμβούλιο στη συνέχεια, αποφάσισαν απλώς να χωροθετηθούν επιπλέον σημεία αποβίβασης-επιβίβασης –πλην αυτού στα καραβάκια- ένα κοντά στο «Δώδεκα», ένα στα παλιά σφαγεία και ένα στη λεωφόρο Παπανδρέου, καθώς και να προστεθεί ως χώρος στάθμευσης των λεωφορείων το παρκινγκ στον Άγιο Νικόλαο Κοπάνων, πέραν της λεωφόρου Γεννηματά, που έχει επιλεγεί για τον σκοπό αυτό εδώ και αρκετά χρόνια.
Έναν χρόνο μετά, όμως, ο δήμος Ιωαννιτών δεν έκανε απολύτως τίποτα για την υλοποίηση της απόφασης, αδρανώντας να προχωρήσει στην κάθετη και οριζόντια σήμανση των σημείων επιβίβασης-αποβίβασης, με την Τροχαία να προσπαθεί επί ματαίω να βάλει τάξη στο απόλυτο χάος.
«Από την πλευρά μας στέλνουμε συνεχώς αστυνομικούς, προκειμένου να ενημερώνουν τους οδηγούς των λεωφορείων ότι απαγορεύεται η στάθμευση στην περιοχή του Μώλου και να τους υποδεικνύουν, που πρέπει να κατευθυνθούν. Επίσης, έχουμε τη διαβεβαίωση από την πλευρά του δήμου πως άμεσα θα οριοθετηθούν οι στάσεις επιβίβασης-αποβίβασης. Ο όγκος, όμως, είναι υπερβολικός», τόνισε στον Η.Α. ο διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων Γιώργος Αζέλης.
Στην τουριστική έκρηξη απέδωσε το πρόβλημα, από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Νίκος Γκόλας, σημειώνοντας πως γίνονται προσπάθειες συντονισμού του δήμου και της Τροχαίας, ώστε να δοθούν λύσεις. «Η περιοχή μας είναι αυτή τη στιγμή ο νούμερο ένα προορισμός σχολικών εκδρομών. Δυστυχώς, το γεγονός αυτό δημιουργεί και αντικειμενικές δυσκολίες, αλλά δεν είναι εύκολο να δημιουργήσουμε όλες τις αναγκαίες υποδομές από τη μια μέρα στην άλλη», τόνισε και συνέστησε υπομονή, λέγοντας πως το πρόβλημα δε θα είναι στον ίδιο βαθμό για πολλές ημέρες, αφού ολοκληρώνεται η περίοδος των σχολικών εκδρομών.
Βέβαια, πέραν της αδράνειας του δήμου, της αδυναμίας της Τροχαίας και του όγκου των λεωφορείων, στο πρόβλημα συντείνει και η συμπεριφορά των ίδιων των οδηγών των τουριστικών λεωφορείων, που, στη λογική της εξυπηρέτησης των δικών τους αναγκών, αδιαφορούν για τα προβλήματα, που δημιουργούν οι επιλογές τους να κινούνται πέρα από κανόνες και στοιχειώδη σεβασμό των υπολοίπων οδηγών.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ