Σάββατο 11.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Mε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού τα εγκαίνια του λιμανιού της Ερείκουσσας

Κέρκυρα
28 Απριλίου 2018 / 06:21

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πανηγυρική ετοιμάζεται η εκδήλωση για τα εγκαίνια του λιμανιού της Ερείκουσας. Ο πρόεδρος του ΟΛΚΕ, που έχει αναλάβει και την κηδεμονία των άλλοτε ορφανών λιμανιών, έχει ζητήσει από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού να πλεύσει εδώ σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού ώστε να δώσει μεγαλύτερη αίγλη στην τελετή, υπογραμμίζοντας και την εθνική σημασία των υποδομών στη θαλάσσια βορειοδυτική μεθόριο της Χώρας.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιογραφικές πληροφορίες ο Σπ. Στεφανίδης έχει προσκαλέσει και τον ίδιον τον Α/ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Ν. Τσούνη  να παρευρεθεί. Η συζήτηση έγινε τις μέρες του Πάσχα που ο Α/ΓΕΝ πέρασε στην Κέρκυρα. Για τον ίδιο λόγο βολιδοσκοπήθηκε και το Γραφείο του υπουργού Άμυνας, Π. Κάμμενου. Το μοναδικό αλλά βασικό εμπόδιο ώστε να πλεύσει μεγάλο σκάφος του ΠΝ στα κερκυραϊκά νερά για τα εγκαίνια του λιμανιού της Ερείκουσας εκείνες τις μέρες (10/6) είναι η άσκηση Καταιγίδα που θα διεξάγεται στο Αιγαίο, δεσμεύοντας βεβαίως πολλά πλοία του ΠΝ σ' αυτήν. Για την οργάνωση των εκδηλώσεων των εγκαινίων πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή σύσκεψη στην Περιφέρεια. Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προγραμματίζει ως πρώτη φετινή εκδήλωση την παρουσίαση του νέου Λιμένα Ερείκουσας με τον τίτλο “Δρόμοι της θάλασσας» (WaysoftheSea)αναδεικνύοντας το διαχρονικό ρόλο της θάλασσας στη ζωή και την ανάπτυξη του νησιού.
Η εκδήλωση έχει οριστεί για τις 9 & 10 Ιουνίου 2018 και περιλαμβάνει τις εξής επιμέρους δράσεις:
- Ιστιοπλοϊκός αγώνας (Regatta) Κέρκυρα- Ερείκουσας το Σάββατο 9 Ιουνίου 2018
- Ανοικτός κολυμβητικός αγώνας (περίπου 1400μ) την Κυριακή 10 Ιουνίου 2018 με ανοικτή συμμετοχή.
- Φωτογραφική έκθεση και πιθανή σύντομη ομιλία- παρουσίαση της ναυτικής ιστορίας της Ερείκουσας
- ΕΓΚΑΙΝΙΑ του έργου με πιθανή παρουσία εκπροσώπων των Ευρωπαϊκών θεσμών, της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας, της αυτοδιοίκησης και των φορέων.
- Ξενάγηση στο νέο έργο του Λιμένα Ερείκουσας
Το έργο «Επέκταση Λιμένα Ερείκουσας» είχε ενταχθεί από την ΠΙΝ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ιονίων Νήσων 2014-2020 με προϋπολογισμό 7.327.237€. Το νέο λιμάνι κατασκευάσθκε στη  θέση του παλαιού υπάρχοντος, με επέκταση του λιμενοβραχίονα, κατασκευή χερσαίων εγκαταστάσεων, κατασκευή οδοποιίας για τη σύνδεση του λιμένα με τον οικισμό και δημιουργίας λιμενολεκάνης συνολικού εμβαδού 26 στρεμμάτων, που θα μπορεί να δεχθεί συνολικά πάνω από 100 αλιευτικά ή τουριστικά σκάφη καθώς και τα πλοία που εκτελούν τη συγκοινωνία και προσεγγίζουν το νησί της Ερείκουσσας.