Σύλλογος Σαν Τζιάκομο για την συνάντηση της Βενετίας: Ενεργοί πολίτες για βιώσιμη ανάπτυξη

Στην Βενετία η πρώτη συνάντηση για ίδρυση δικτύου κατοίκων πόλεων Ανατολικής Μεσογείου (Eastern Mediterranean Coalition)

16
Απριλίου / 2018

Σχετικά με την συμμετοχή του Πολιτιστικού Συλλόγου Σαν Τζιάκομο στην συνάντηση της Βενετίας, για την οποία δημοσιεύθηκε αναλυτικό ρεπορτάζ από το enimerosi.com την 15/4, ο Σύλλογος ανακοίνωσε: 

Το δελτίο τύπου του Συλλόγου Σαν Τζιάκομο

«Μια σημαντική πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου “SanGiacomo”-
Στην Βενετία η πρώτη συνάντηση για την ιδρυση δικτυου οργανώσεων κατοίκων πόλεων και τόπων που περιλαβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO
Την Παρασκευή 12 Απριλίου στην AulaMagnaτου του Ιστορικού Ινστιτούτου επιστημών,γραμμάτων και τεχνών της Βενετίας, AteneoVeneto συναντήθηκαν εκπρόσωποι οργανώσεων πολιτών από την Βενετία, την Κέρκυρα, την Ρόδο, το Ντουμπρόβνικ, την Πάφο και την Σαντορίνη.
Σκοπός της συνάντησης  ήταν η γνωριμία και η ανταλλαγή απόψεων για την διαμόρφωση κοινών θέσεων ώστε να τεθούν οι πρώτες βάσεις μιας συγκροτημένης συνεργασίας σε ένα πρότυπο δικτυακής οργάνωση. Το αντικείμενο αυτής της συνεργασίας αφορά στις ιστορικές πόλεις και τον πολιτισμό τους δεδομένου ότι για το παρόν και το μέλλον τους δημιουργείται  έντονος προβληματισμός όσον αφορά  στις δυνατότητες βιωσιμότητας της ανάπτυξής τους.
Την κεντρική εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του AteneoVeneto, κ.Scarante, πρώην πρέσβης της Ιταλίας στην χώρα μας.

Η εκπροσώπηση της Κέρκυρας

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος San Giacomo εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρό του, Αλέκο Μακρή, τον Αντιπρόεδρο, Ανδρέα Κατσαρό, τον Γενικό Γραμματέα Δημήτρη Μπαλατσινό και την κα Αλίκη Κατσαρού, μέλος του Συλλόγου. Την αντιπροσωπεία πλαισίωσε με την θεσμική της ιδιότητα η κα Τένια Ρηγάκου, προϊσταμένη της  εφορείας αρχαιοτήτων, την οποία ο Σύλλογος  ευχαριστεί για την πολύτιμη παρουσία της .
Η συνάντηση της  Παρασκευής ανέδειξε έναν κοινό προβληματισμό, μια κοινή ανησυχία  και την ανάγκη αναζήτησης από την κοινωνία των πολιτών, κοινών στόχων και δράσεων, πρώτος εκ των οποίων κρίθηκε η ανάγκη σύστασης  πολιτών ως ένας οργανωμένος ενδιαφερόμενος συνομιλητής (stakeholder) στον επίσημο διάλογο με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς θεσμούς, τις κρατικές και τοπικές αρχές.
Η αντιπροσωπεία μας, όπως και αυτή της Ρόδου και της Πάφου, εστίασαν στην αναγκαιότητα της αντιμετώπισης της σημερινής μη βιώσιμης αναπτυξιακής πορείας ενώ, όπως ήταν αναμενόμενο, οι αντιπροσωπείες κυρίως της Βενετίας αλλά και του Ντουμπρόβνικ έδωσαν έμφαση και προβολή στο φαινόμενο του overtourism που προκαλεί όντως μια βαθειά κοινωνική αλλοίωση και καθιστά σχεδόν αβίωτη την ζωή των κατοίκων σε αυτές τις πόλεις.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου “San Giacomo”, Α.Μακρής,  προϋπόθεση των αλλαγών είναι η αναζωπύρωση της συμμετοχικότητας των  πολιτών στα κοινά, καθότι το ζητούμενο σήμερα δεν είναι μόνο η ανάδειξη ενός νέου πρότυπου πολιτικού αλλά και ενός νέου πρότυπο ενεργού πολίτη .
Άμεσα θα δημοσιευτεί ολόκληρο το κείμενο της εισαγωγικής  μας παρουσίασης  σε αυτή την συνάντηση, για την ενημέρωση των συμπολιτών μας, ευελπιστώντας ότι αυτό μπορεί να λειτουργήσει και ως ένα ερέθισμα για μια πιο άμεση συμμετοχή τους στην προσπάθεια που ο Σύλλογος έχει ξεκινήσει.
 
Η Κοινή Δήλωση της Βενετίας
Βενετία 13 Απριλίου 2018
Mε επίγνωση των ευθυνών και της αισιοδοξίας μας για το μέλλον των τοπικών κοινωνιών μας συναντηθήκαμε  σήμερα στο Florian Cafe για εσωτερικές συζητήσεις στην πρωινή  συνάντηση μας και στο AteneoVeneto για ανοικτή συνάντηση στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 100 άτομα. Οι συνομιλίες μας οδήγησαν στην ακόλουθη δήλωση της Βενετίας
Μαζί δεσμευόμαστε
Να προωθήσουμε τον  βιώσιμο τουρισμό με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό , την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της πολιτισμικής  και φυσικής μας κληρονομιάς. Για την επίτευξη αυτών των στόχων
Θα σταθούμε μαζί για
Τη διεύρυνση της ευαισθητοποίησης, την  ανταλλαγή καλών πρακτικών, .την συνηγορία για την προαγωγή καλύτερων πολιτικών που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ποιότητας ζωής τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για τους επισκέπτες, καθώς και για την προώθηση αυτού του δικτύου για τη βιωσιμότητα των νησιών και παράκτιων  πόλεων.Το Δίκτυο παραμένει ανοικτό  για την ένταξη άλλων προορισμών ως μελών
Σήμερα στη Βενετία συμφωνήσαμε
Να πραγματοποιηθεί  η  επόμενη συνάντηση στις 12 και 13 Οκτωβρίου στη Κέρκυρα και να καλωσορίσουμε  τα νέα μέλη από την Κρήτη».