Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Βόμβα στην Ελληνική Ομοσπονδία Κρίκετ από το Πρωτοδικείο

Κρίκετ
20 Μαρτίου 2018 / 18:00
Σπύρος Πίκουλας

Κεραυνός εν αιθρία στην Ομοσπονδία κρίκετ αφού με την απόφαση 432/2018 του Μονομελούς πρωτοδικείου, ο πρόεδρος της ΕΛΟΚ, Ιωσήφ Νικήτας

είχε ασυμβίβαστο στο να είναι υποψήφιος, άρα η εκλογή του δεν είναι νόμιμη. Η απόφαση που εκδόθηκε στις 15/3/2018 και μετά από πάρα πολλά χρόνια στη θέση αυτή του Ι. Νικήτα υπάρχει ένα πρόβλημα που όλα δείχνουν θα ξεκαθαρίσει μετά από απόφαση του εφετείου αφού όπως μας τόνισε ο πρόεδρος της ΕΛΟΚ την Τρίτη 20/3 θα κάνει έφεση κατά της απόφασης.
Πως φτάσαμε ως εκεί; Όλοι γνωρίζουμε ότι εδώ στο νησί έχουμε τη μοναδικότητα να καλλιεργούμε το κρίκετ χρόνια τώρα και αν εξαιρέσουμε 2-3 ομάδες που εμφανίστηκαν την τελευταία δεκαετία, η Κέρκυρα είναι το κέντρο του κρίκετ στην Ελλάδα. Υπάρχει μια «κόντρα» ανάμεσα σε σωματεία και ανθρώπους της Ομοσπονδίας εδώ και χρόνια, μια κόντρα που η κάθε πλευρά θεωρεί ότι έχει δίκιο και στην περίπτωση αυτή χαμένο είναι το κρίκετ. Και αυτό γιατί απλά δεν υπάρχει σημείο προσέγγισης των δυο πλευρών, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται αυτή η «έχθρα».
Οι τελευταίες εκλογές στην ΕΛΟΚ έγιναν στις 3/9/2016 και σε αυτές η πλευρά του Ι. Νικήτα κέρδισε και τις 7 θέσεις στο Δ.Σ. μετά την επιλογή των 12 συνολικά ομάδων που είχαν δικαίωμα ψήφου. Όμως τα σωματεία Κερκυραϊκός Γ.Σ., ΑΟ Φαίαξ Κέρκυρας, Αχιλλέας Κέρκυρας και ΓΣ Βύρων, έκαναν αγωγή κατά του κύρους των εκλογών ζητώντας την ακυρότητά τους στηριζόμενα σε τέσσερις αιτιάσεις.
Το μονομελές πρωτοδικείο που εκδίκασε την απόφαση, απέρριψε τις τρεις πρώτες, οι οποίες θεωρούσαν Α) έλλειψη απαρτίας στη Γ.Σ. Β) λόγω μη ανάρτησης κατά παράβαση του άρθρου 9 παρ. 3 του καταστατικού της εναγόμενης του ονομαστικού καταλόγου των υποψηφίων σε περίοπτη θέση στα γραφεία Γ) γιατί συζητήθηκαν δυο εκ των τεσσάρων θεμάτων, για τα οποία συγκλήθηκε η ΓΣ και δέχθηκε την 4η που έχει σχέση με την εκλογή του Ι. Νικήτα, θεωρώντας ότι υπάρχει ασυμβίβαστο και δε θα έπρεπε να είναι υποψήφιος. Η απόφαση αναφέρει χαρακτηριστικά:
«….Περαιτέρω, αποδεικνύεται ότι δυνάμει του υπ’ αριθμό 3/1-10-2012 πρακτικού του ΔΣ της εναγόμενης αποφασίστηκε η σύσταση Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, της οποίας πρόεδρος ορίστηκε ο Νικήτας Ιωσήφ, ο οποίος διατήρησε την ιδιότητά του αυτή μέχρι και τη διενέργεια των ως άνω αρχαιρεσιών, γεγονός που δεν αμφισβητείται από την εναγόμενη, με συνέπεια να συνάγεται ως προς αυτό ομολογία της (άρθρο 261 εδφ. Β΄ ΚΠαλΔ). Εξάλλου, από το άρθρο 2 του κανονισμού διαιτητών της τελευταίας, αλλά και από το άρθρο 44 του Ν. 2725/1999, προκύπτει ότι η ως άνω Επιτροπή Διαιτησίας συγκεντρώνει όλες τις αρμοδιότητες σχετικά με την επιλογή, την αξιολόγηση, τον ορισμό και τον πειθαρχικό έλεγχο των διαιτητών των αγώνων Κρίκετ. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων παρακολουθεί το έργο των διαιτητών και προβαίνει στην αξιολόγηση, προαγωγή και επιλογή αυτών, με βάση τα κριτήρια και τις διατάξεις του κανονισμού διαιτητών, ορίζει τους διαιτητές στους διάφορους αγώνες που διεξάγονται, ασκεί τον  πειθαρχικό έλεγχο στους διαιτητές. Συνεπώς ο Νικήτας Ιωσήφ διατελέσας πρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής από 1/10/2012 μέχρι την 3/9/2016, ημερομηνία διενέργειας των εκλογών για την ανάδειξη ΔΣ, ενέπιπτε στο ασυμβίβαστο του άρθρου 9 παρ. 2β του καταστατικού της εναγόμενης ως συμμετάσχων κατά τον πλέον καθοριστικό τρόπο στο διαιτητικό έργο του αθλήματος κρίκετ…»

Θα περιμένουμε και την απόφαση του εφετείου, αφού ο πρόεδρος της ΕΛΟΚ κ. Νικήτας, μας δήλωσε ότι μόνο αν είναι αρνητική θα πρέπει να παραιτηθεί και ως τότε μπορεί να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του. 

Σπύρος Πίκουλας

Συνεργάστηκα το 1979 στην «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Ήμουν στην τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια.