Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το νερό… νεράκι λένε οι κάτοικοι του Μαθρακίου

Λειψυδρία
05 Ιανουαρίου 2018 / 13:56

ΜΑΘΡΑΚΙ. Διαμαρτύρονται οι λιγοστοί κάτοικοι του Μαθρακίου λόγω της έντονης λειψυδρίας που ταλαιπωρεί το νησί τους τελευταίους τρεις μήνες

καθώς μένουν μέχρι και εβδομάδες χωρίς νερό, όπως αναφέρουν, λόγω βλαβών στις αντλίες που παίρνουν το νερό από τις πήγες και το διοχετεύουν στο δίκτυο του νησιού. Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Μαθρακίου Νόνη Μάστορα, εξηγεί ποια είναι τα προβλήματα την υδροδότηση και γιατί αργούν να αποκατασταθούν κάθε φορά.
Όπως καταγγέλλει μόνιμη κάτοικος του νησιού, «αν δεν ήταν τα πηγάδια και οι στέρνες, τα πράγματα θα ήταν πολύ σοβαρά, ενώ στο πρόβλημα έρχεται να προστεθεί η περιορισμένη συγκοινωνία (άρα και μειωμένα βυτία εισαγόμενου νερού), καθώς το ένα από τα δύο πλοία που συνδέουν το νησί με την Κέρκυρα, το «Αλέξανδρος», επέστρεψε πρόσφατα από την Αθήνα όπου είχε μεταφερθεί για την ετήσια επισκευή του.
«Το καλοκαίρι είναι ακόμα μεγαλύτερη η ταλαιπωρία τόσο για τους κάτοικους που επιστρέφουν στο νησί λόγω τουριστικής δραστηριότητας όσο και για τους τουρίστες,» αναφέρει η καταγγέλλουσα.
Τώρα το χειμώνα όμως που οι γηραιότεροι και λιγοστοί κάτοικοι παραμένουν στο νησί έρχονται αντιμέτωποι με την λειψυδρία τουλάχιστον δύο με τρεις μέρες τη βδομάδα. «Ούτε έχει βρέξει παρατεταμένα ώστε να συγκεντρωθεί νερό» συμπληρώνει.
«Ωστόσο, από τον Οκτώβρη μέχρι και σήμερα η έλλειψη του νερού έχει πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς μένουμε χωρίς νερό μέχρι και εβδομάδες, λόγω επαναλαμβανόμενων βλαβών στο σύστημα υδροδότησης, λέει η κάτοικος του νησιού, αφήνοντας αιχμές προς την Δημοτική Αρχή για σχετική αδιαφορία και χαλαρότητα.
 
Ν. Μάστορα: Φταίει η κακοκαιρία
 
Η «Ενημέρωση» επικοινώνησε με την αντιδήμαρχο Μαθρακίου Νόνη Μάστορα η οποία μας εξήγησε τις αιτίες των προβλημάτων στην υδροδότηση καθώς το χρόνο αποκατάστασης τους. «Αυτή την εποχή δεν υπάρχει πολύς κόσμος στο νησί. Αυτοί οι λίγοι μόνιμοι κάτοικοι χρησιμοποιούν τα πηγάδια τους. Με το νερό έχουμε πρόβλημα γιατί είναι χαλασμένη η γεώτρηση ούτως ή άλλως. Δεν πρόκειται να φτιαχτεί άμεσα, γιατί η επισκευή της είναι δύσκολή και περιμένουμε να στείλει η ΔΕΥΑΚ συνεργείο όποτε αναγκαστικά θα πάρει χρόνο».
«Ωστόσο στη μία πηγή που παρέχει νερό στο νησί αυτή τη στιγμή, πρώτα κάηκε η μία αντλία, που την αποκαταστήσαμε και μετά από λίγο καιρό και κάηκε και η άλλη. Η αιτία είναι η κακοκαιρία που καταστρέφει τα μηχανήματα και για αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παρά μόνο να αποκαθιστούμε τη βλάβη κάθε φορά» μας ενημέρωσε η κ. Μάστορα.
Ερωτηθείσα για το χρόνο αποκατάστασης της δεύτερης καμένης αντλίας, η κ. Μάστορα ανέφερε ότι είναι θέμα ημερών: «Σήμερα μεταβαίνω στο νησί όπου μαζί με ανταλλακτικά και υλικά που μας παρέχει κάθε φορά η ΔΕΥΑΚ και με έναν ντόπιο που αναλαμβάνει τις σχετικά μικρές βλάβες θα αποκαταστήσουμε τη αντλία. Θα πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι στο νησί δεν υπάρχει προσωπικό ώστε αν κάτι χαλάσει να το φτιάξουμε άμεσα. Σχεδόν πάντα τα φτιάχνουμε όλα μόνοι μας με προσωπική εργασία και ο κόσμος θα πρέπει να δείξει περισσότερη κατανόηση» ανέφερε η αντιδήμαρχος Μαθρακίου, απαντώντας στις αιχμές που άφησε η καταγγέλλουσα.