Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Κ. Παυλίδης για το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Υπουργείο Ναυτιλίας
23 Nov 2017 / 14:19

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ως θετική, εκτιμά ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παυλίδης, την κατάθεση του Ν/Σ “Δια βίου εκπαίδευση προσωπικού Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,

ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις.”, που αφορά ζητήματα νησιωτικότητας, λιμενικών εγκαταστάσεων και ακτοπλοϊκών υπηρεσιών.                               

 Η νομοθετική βελτίωση του άρθρου 76 που αφορά στη δυνατότητα “σύναψης προγραμματικών συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας με δήμους με πληθυσμό λιγότερο από 5000 κατοίκους” σε “δήμους και δημοτικές κοινότητες κάτω των 5.000 κατοίκων”, εντάσσοντας για πρώτη φορά και τα Διαπόντια νησιά σε αυτή τη ρύθμιση, θα ενισχύσει το ρόλο των ΟΤΑ στη διαδικασία επιλογής αναδόχου γραμμής μέσω προγραμματικών συμβάσεων βελτιώνοντας την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Διαποντίων νήσων και των Παξών.                                                

Επίσης οι νομιμοποιήσεις λιμενικών εγκαταστάσεων και αυθαίρετων κατασκευών εντός των χερσαίων ζωνών λιμένα με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα που δημιουργούν αντιαναπτυξιακές συνθήκες και αποτελούν τροχοπέδη για την νησιωτική επιχειρηματικότητα. Αντιμετωπίζεται το έντονο τοπικό ζήτημα με τα “ορφανά λιμάνια”, λιμάνια δηλαδή που έχουν παραμείνει εκτός των ορίων ζώνης λιμένα. Δίνεται παράταση 2 ετών για το νέο προσδιορισμό ορίων ζώνης λιμένα ώστε να αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες που έχουν παρουσιαστεί και να ενταχθούν και αυτά σ’ ένα συνολικό αναπτυξιακό master plan.

Το Ν/Σ ακόμη συμβάλει στο πρόβλημα της υποστελέχωσης των νησιωτικών δήμων, προβλέποντας τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού απ’ τα δημοτικά ή λιμενικά ταμεία το οποίο και θα προσλαμβάνεται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου χρόνου, με διαδικασίες ΑΣΕΠ.