Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κατέστρεψε σοδειά & δέντρα - Τι γίνεται με τις αιτήσεις αποζημίωσης

Λευκίμμη
22 Nov 2017 / 13:47

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τα κομμάτια της μαζεύει η Λευκίμμη, μετά την πρόσφατη θεομηνία που προκάλεσε μεγάλες ζημιές στην περιουσία των κατοίκων της, αλλά και όσων δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

Οι αιτήσεις
 
Οι αιτήσεις για αποζημίωση, συνεχίζονται στην Περιφερειακή Ενότητα όσον αφορά στις επιχειρήσεις, στο Δήμο όσον αφορά στις κατοικίες και στον ΕΛΓΑ όσον αφορά στα ζώα και στις ελιές.
Η αντιπεριφερειάρχης Νικολέτα Πανδή, μας είπε ότι κλιμάκιο της ΠΙΝ, έχει εντοπίσει τρεις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές και έχει ενημερώσει τους ιδιοκτήτες σχετικά με τις διαδικασίες αποζημίωσης. Ωστόσο, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής καμία αίτηση, όπως υπογράμμισε.

Ο ΕΛΓΑ, είναι αρμόδιος για την επισήμανση και εκτίμηση των ζημιών, για τα πορίσματα εκτίμησης και επανεκτίμησης. Η Κέρκυρα, εξυπηρετείται από το Υποκατάστημα Ιωαννίνων. Οι νομοί γεωγραφικής δικαιοδοσίας του, είναι: Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία και Κέρκυρα.
Σε επικοινωνία που είχαμε με το Υποκατάστημα Ιωαννίνων, δεν γνώριζαν να μας δώσουν λεπτομέρειες σχετικά με την καταγραφή των ζημιών στην Κέρκυρα. (!)
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΙΝ, Σταμάτη Γκίνη, δεν ήρθαν ακόμη εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ από τα Ιωάννινα για την εκτίμηση των ζημιών. Το μόνο που γίνεται μέχρι στιγμής, είναι η καταγραφή τους, από τον εκπρόσωπο του ΕΛΓΑ στη Λευκίμμη.
 
Μεγάλη η ζημιά στα ελαιόδεντρα
 
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας, Βασίλης Αρμενιάκος, κατήγγειλε στην «Ενημέρωση» ότι  ο εκπρόσωπος του ΕΛΓΑ, εργάζεται μόνο δυο φορές την εβδομάδα. Ως Ομοσπονδία έχουν αιτηθεί τη μεταφορά προσωπικού στα ΚΕΠ Νότιας Κέρκυρας, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία καταγραφής των ζημιών. Όπως είπε, η ζημιά που έχουν υποστεί τα ελαιόδεντρα, είναι τεράστια.
Κλιμάκιο της Ομοσπονδίας, μετέβη στη Λευκίμμη και διαπίστωσε ότι οι ζημιές είναι μεγάλες και στον ελαιώνα.
Σύμφωνα με τις καταγραφές που έκανε η Ομοσπονδία, περίπου 1000 (χίλια) ελαιόδεντρα έχουν εκριζωθεί ή έχουν κοπεί τα κλαδιά τους. Μεγάλες είναι οι πληγές και στον καρπό.
 
Πλήγμα στη σοδειά
 
Η Νότια Κέρκυρα, τόνισε, είχε ελάχιστο καρπό φέτος, οπότε μετά και τις ζημιές που υπέστη, η σοδειά συνολικά θα είναι γύρω στο 20%. Δυστυχώς, τόνισε, τα ελαιόδεντρα που κατέστρεψε η θεομηνία, ήταν αυτά με τον περισσότερο καρπό, λόγω του βάρους τους.
Ο κ. Αρμενιάκος, δήλωσε ότι ως Ομοσπονδία δεν θα σταματήσουν να προσπαθούν για την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες, προσθέτοντας ότι η απογοήτευση για το ύψος των αποζημιώσεων, κυριαρχεί. Όσον αφορά στις αποζημιώσεις, έχουν ήδη απευθυνθεί στον ΕΛΓΑ, εκπρόσωποι του οποίου του απάντησαν ότι προηγείται η καταγραφή των ζημιών και σε αυτή τη φάση βρίσκονται.
Εκνευρισμό στην Ομοσπονδία, προκάλεσαν δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος παρέλειψε την Κέρκυρα από τις περιοχές που επλήγησαν. Έτσι, επικοινώνησαν με τις κοινοβουλευτικές ομάδες, ώστε να διορθωθεί το «ατόπημα».
Ο κ. Αρμενιάκος, γνωστοποίησε ότι η Ομοσπονδία, θα επισκεφτεί άμεσα τη Λευκίμμη, ώστε να καταγράψει τα αιτήματα των κατοίκων και να τα προωθήσει.
 
Τέλος, αναφέρθηκε στο Αναπτυξιακό Συνέδριο που θα γίνει στην Κέρκυρα 4-5 Δεκεμβρίου παρουσία του πρωθυπουργού, δηλώνοντας χαρακτηριστικά «Θα τον καλοδεχτούμε με αγωνιστικό τρόπο και θα του γνωστοποιήσουμε τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου διεκδικώντας απαντήσεις».