Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σε κινητοποίηση καλεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας τη Δευτέρα 05/02

Διαμαρτυρία αγροτών Κέρκυρας για ακρίβεια και υγεία
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
01 Φεβρουαρίου 2024 / 12:24
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

"Η συρρίκνωση του εισοδήματος μαζί με το αυξημένο κόστος παραγωγικής και το τσεκούρι της νέας ΚΑΠ έχουν δημιουργήσει μεγάλα αδιέξοδα και δυσκολίες στην επιβίωση των αγροτών"

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας γνωστοποίησε την πρόθεσή της να κατέβει σε διαμαρτυρία τη Δευτέρα 5/02 στην Περιφέρεια (πρώην Νομαρχία). Στα αιτήματά τους περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η μείωση του κόστους παραγωγής, εγγυημένες τιμές στα προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής κ.α. Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης:

«Τεράστια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι αλιείς. Προβλήματα που συνεχώς οξύνονται από την πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ με τις μεγάλες περικοπές στις επιδοτήσεις (μέχρι και 50% έφτασε η περικοπή) και τα εμπόδια που βάζει στον πρωτογενή τομέα, στην κάλυψη βασικών διατροφικών αναγκών του λαού μας.

Τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής (λιπάσματα, νέες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και σε μέσα και εφόδια).

Η παραγωγή είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι σχεδόν στο σύνολο των προϊόντων, το εισόδημα μειώνεται αφού δεν υπάρχει ικανοποιητική παραγωγή για να πουλήσουν.

Οι πολύ υψηλές τιμές των προϊόντων στα ράφια οφείλεται στην τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής και στα κερδοσκοπικά παιχνίδια των μεγαλεμπόρων, των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Η συρρίκνωση του εισοδήματος μαζί με το αυξημένο κόστος παραγωγικής και το τσεκούρι της νέας ΚΑΠ έχουν δημιουργήσει μεγάλα αδιέξοδα και δυσκολίες στην επιβίωση των αγροτών. Αν δεν αναπληρωθεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών με ευθύνη της κυβέρνησης, η ύπαιθρος θα καταρρεύσει οικονομικά και η ελαιοκαλλιέργεια σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος παραγωγής, την περικοπή της επιδότησης μπορεί να εγκαταλειφθεί μαζικά.

Η χρονιά που διανύουμε είναι χρονιά που περιμένουμε σοδειά και σε συνδυασμό με την τιμή του λαδιού, είναι μία ανάσα για τους βιοπαλαιστές αγρότες του νησιού μας. Απαιτούμε η νέα περιφερειακή να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να γίνει σωστή και ολοκληρωμένη εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας με την αναγκαία στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών με το απαιτούμενο προσωπικό με ευθύνη του κράτους.

Απαιτούμε από τις νέες Δημοτικές αρχές να προχωρήσουν σε έργα υποδομής (αγροτικοί δρόμοι κ.τ.λ.), για να μπορούν οι αγρότες να έχουν καλύτερη πρόσβαση για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν.

Παλεύουμε για:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής με αφορολόγητο πετρέλαιο, εξασφάλιση φθηνών λιπασμάτων και άλλων πρώτων υλών
  • Εγγυημένες τιμές στα προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιωθεί στο 100% η παραγωγή, το φυτικό / ζωϊκό κεφάλαιο από όλους του φυσικούς κινδύνους και όλες τις νόσους, άμεση καταβολή των αποζημιώσεων
  • Έργα υποδομής και προστασίας της παραγωγής, χωρίς επιβαρύνσεις και τέλη για τον αγρότη
  • Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ προσαυξημένο 3.000 ευρώ για κάθε παιδί

 

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΦΛΕΒΑΡΗ 10:30

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ (πρώην Νομαρχία)»

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.