Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κατάληψη στο Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας (video)

Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας
21 Nov 2017 / 09:33
Χριστίνα Γκερέκου

Υπό κατάληψη τελεί το Μουσικό Σχολείο Κέρκυρας.

ΚΕΡΚΥΡΑΣ. Οι μαθητές διαμαρτύρονται για τα προγράμματα σίτισης που είναι αρμοδιότητα του Δήμου και δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα από την αρχή της σχολικής χρονιάς, για τις σχολικές μετακινήσεις, καθώς υπάρχουν περίπου 50 παιδιά που έχουν πρόβλημα μεταφοράς καθώς και για κτηριακά προβλήματα (τουαλέτες κ.λπ.).

Συγκεκριμένα, οι λόγοι της κατάληψης:
- Η έλλειψη λεωφορείου για τη μεταφορά περίπου 50 μαθητών από το Βόρειο συγκρότημα (από Αυλιώτες έως Κασσιόπη)
- Η απόλυτη έλλειψη σίτισης των μαθητών που προβλέπεται από το Νόμο και αποτελεί υποχρέωση του Δήμου
- Η έλλειψη κονδυλίων συντήρησης των μουσικών οργάνων, κάτι που αναγκστικά επιβαρύνει τους ίδιους τους μαθητές
-  Η εγκατάλειψη των κτηριακών εγκαταστάσεων που αποτελεί επίσης αρμοδιότητα του Δήμου. Ειδικότερα α) στις τουαλέτες του πάνω κτιρίου που σχεδόν ποτέ δεν διαθέτουν νερό για τον στοιχειώδη υγειονομικό καθαρισμό τους κατά την χρήση τους και οι οποίες έχουν σπασμένους καθρέφτες και πόρτες με σπασμένους σύρτες. β) στις τουαλέτες του κάτω κτιρίου που έχουν αχρηστευθεί και βρίσκονται εκτός λειτουργίας
γ) στην έλλειψη εξόδου κινδύνου στο αμφιθέατρο που το καθιστά ακατάλληλο για χρήση και
δ) στην παντελή έλλειψη στοιχειώδους μόνωσης στην αποθήκη φύλαξης των μουσικών οργάνων, με αποτέλεσμα να σκεβρώνουν τα όργανα (ιδίως τα έγχορδα), λόγω της υγρασίας και να γίνεται αδύνατη η χρήση τους από τους μαθητές.

- Η έλλειψη καθηγητών και σε μαθήματα γενικής Παιδείας (όπως Κοινωνιολόγος, Θεολόγος κ.λπ.) και σε μουσικά μαθήματα (π.χ. καθηγητής τούμπας, τσέλου κ.λπ.)
- Η πρόσληψη καθηγητών διαφόρων ειδικοτήτων ιδίως μουσικών με μειωμένο ωράριο (ως ωρομισθίων) με αποτέλεσμα να περικόπτονται οι διδακτικές ώρες.
- Η έλλειψη αντικαταστάτη του φύλακα που έχει λάβει μακρόχρονη αναρρωτική άδεια, γεγονός που αφήνει το σχολείο ανεξέλεγκτο.



Η κατάληψη έγινε μετά από σχετική πρόταση – εισήγηση του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου, με απόφαση που έλαβαν χθες και με ψήφους 260 υπέρ και 28 κατά.
Η κατάληψη θεωρείται «προειδοποιητική» και θα διαρκέσει δύο μέρες (Τρίτη και Τετάρτη). 

Σε ανακοίνωση των μαθητών αναφέρεται χαρακτηριστικά «Σε όλες τις προσπάθειες που καταβάλαμε μέχρι τώρα, απευθυνόμενοι σε όλους τους αρμόδιους φορείς, εκπαιδευτικούς (Διεύθυνση Β/βάθμιας Εκπαίδευσης, κ.λ.π.) και πολιτικούς (Δήμο ως αρμόδιο της σίτισης των μαθητών και των κτιριακών εγκαταστάσεων, Περιφέρεια ως αρμόδια των μεταφορών των μαθητών, κ.λ.π.), μέχρι τώρα έχουμε συναντήσει είτε αδιαφορία, είτε υποσχέσεις που όμως όπως αποδεικνύεται, παραμένουν υποσχέσεις.

Τελευταία προσπάθεια ήταν οι συναντήσεις που προκάλεσε το 15μελές Μαθητικό μας Συμβούλιο και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μας στο Γραφείο της Αντιπεριφερειάρχου κ. Νικολέτας Πανδή στις 16 και στις 20 Νοεμβρίου στο γραφείο της, με την παρουσία και των πιο πάνω εμπλεκόμενων φορέων. Όπου όμως, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κ. Αντιπεριφερειάρχη, και πάλι δεν δρομολογήθηκε και δεν εξασφαλίστηκε η λύση κανενός προβλήματος.

Τα παραπάνω, έχουν τραγικές συνέπειες για όλους μας και για το Σχολείου, που κινδυνεύει ακόμη και με κλείσιμο, αφού ήδη λόγω των προβλημάτων αυτών, αρκετοί μαθητές έχουν αποχωρήσει από το Σχολείο, με κίνδυνο μείωσης του αριθμού μας κάτω από εκείνον που προβλέπεται, προκειμένου να παραμείνει το Σχολείο σε λειτουργία.

Αφού λοιπόν, εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια συνεννοήσεων και αντοχής μας, αποφασίσαμε να καταφύγουμε στην έσχατη αυτή μορφή αντίδρασης με το να προβούμε σε προειδοποιητική διήμερη κατάληψη του Σχολείου μας, προσβλέποντας στην επιτέλους ειλικρινή και έμπρακτη ανταπόκριση των υπευθύνων για την επίλυση των ζωτικών αυτών προβλημάτων μας όπως επιβάλλεται και νομικά και δεοντολογικά. Ελπίζουμε ότι στο διήμερο αυτό θα προκύψουν οι δέουσες ενέργειες και εξελίξεις από πλευράς των υπευθύνων και αρμοδίων για την επίλυση των προβλημάτων μας, αλλιώς θα βρεθούμε αναγκαστικά στην δυσάρεστη θέση για κλιμάκωση των αντιδράσεών μας».


Χριστίνα Γκερέκου

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.