Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απαγόρευση βαρέων οχημάτων: Πώς αντιδρούν οι καταστηματάρχες και οι λεωφορειούχοι

Απαγόρευση βαρέων οχημάτων
12 Ιουνίου 2017 / 11:24
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Αύριο η ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για τις άδειες των ανοικτών περιηγητικών λεωφορείων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε συνέχεια των συναντήσεων με τους συλλόγους των ιδιοκτητών ταξί Κέρκυρας και των ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων Κέρκυρας, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος συγκαλεί σύσκεψη για το μεταφορικό έργο και ειδικότερα για τα προβλήματα που επισημάνθηκαν από τη δρομολόγηση των ανοικτών λεωφορείων, την Τρίτη 13 Ιουνίου 2017 και ώρα 13.00, στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (Αλυκές, Ποταμού Κέρκυρας).
Στην σύσκεψη έχουν κληθεί να παραστούν:
1.      Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, Π.Ε. Κέρκυρας
2.      Δήμος Κέρκυρας
3.      Αστυνομική Δ/νση Κέρκυρας
4.      Κεντρικό Λιμεναρχείο Κέρκυρας
5.      Επιμελητήριο Κέρκυρας
6.      Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας ΑΕ
7.      Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Κέρκυρας
8.      Εμπορικός Σύλλογος Κέρκυρας
9.      Ομοσπονδιακός Οργανισμός Κερκυραϊκού Εμπορίου
10.  Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας
11.  Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων Κέρκυρας
12.  Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας
13.  Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κέρκυρας
14.  Ένωση καταστηματαρχών παλιάς Πόλης
15.  Ενιαίος Επαγγελματικός – Τουριστικός Φορέας
16.  Σύνδεσμος Ιδιοκτήτων Τουριστικών Λεωφορείων Κέρκυρας
17.  Ένωση Ιδιοκτήτων Ταξί Κέρκυρας
18.  Ένωση Ιδιοκτήτων Αμαξηλατών Κέρκυρας
19.  Αστικό ΚΤΕΛ Κέρκυρας
20.  Υπεραστικό ΚΤΕΛ Κέρκυρας
21.   Ένωση Διπλωματούχων Ξεναγών Ιονίων Νήσων και Δυτικής Ελλάδας
22.  Ιδιοκτήτες ανοικτών περιηγητικών λεωφορείων
23.  Ιδιοκτήτες τουριστικού τρένου 
 
Η παρουσία όλων κρίνεται αναγκαία προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κλάδοι που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών μεταφοράς στην Κέρκυρα και να καταβληθεί προσπάθεια, με τη συνδρομή όλων, για την επίλυσή τους” δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος. 


Αντιδρούν καταστηματάρχες, σιωπούν οι λεωφορειούχοι για την απελευθέρωση της πόλης από τα βαρέα οχήματα

Να παραστούν ομαδικά στο δημοτικό συμβούλιο ετοιμάζονται εκπρόσωποι καταστηματαρχών της παλιάς πόλης, κατά την συζήτηση της Κανονιστικής απόφασης για τη διαχείριση της κυκλοφορίας, που επίκειται. Ο επαπειλούμενος ξεσηκωμός οφείλεται στην κατ' αρχήν αντίδραση τους στην απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων στον οδικό περίγυρο του ιστορικού κέντρου. Ανησυχούν ότι κάτι τέτοιο θα περιόριζε την προσέλευση επισκεπτών και θα αδυνάτιζε την εμπορική κίνηση στην περιοχή.
Η δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις ρυθμίσεις, εξοπλισμένη με επικαιροποιημένες συγκοινωνιολογικές προσεγγίσεις αλλά και την ανάγκη να προστατευθεί το τείχος στα Μουράγια όπου εμφανίζονται, ιδιαίτερα στο Καφέ Γυαλί, σημάδια καθίζησης που «σέρνουν» στατικά προβλήματα.
Η ανάγκη τέτοιων ρυθμίσεων προβάλλει σε όλες σχεδόν τις πόλεις, που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς το καλοκαίρι. 

Τα ίδια Γιάννενα & Ηράκλειο

Μέσα στην εβδομάδα ανάλογος προβληματισμός εκδηλώθηκε στα Γιάννενα και ειδικά στον παραλίμνιο δρόμο του Κάστρου όπου κατά κανόνα επικρατεί το αδιαχώρητο, ιδιαιτέρως μετά την επιτυχημένη εγκατάσταση εκεί του Μουσείου παραδοσιακής αργυροχρυσοχοΐας, που αποτελεί επισκέψιμο must για όλους στην ηπειρωτική πρωτεύουσα.
Τα ίδια και στο Ηράκλειο, που οδήγησαν τη δημοτική Αρχή εκεί να ζητήσει από τους αντιδρώντες ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων να παραγγείλουν εκείνοι κυκλοφοριακή μελέτη, της οποίας θα αναλάβει ο Δήμος την εφαρμογή και την εποπτεία της.
Κι ενώ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ζητούμενο σε κάθε σύνολο κανόνων είναι η εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής συναίνεσης στην εφαρμογή τους, η έλλειψη δημοτικής, αστυνομικής Υπηρεσίας συνιστά μια προφανή επιπλέον δυσκολία. Τόσο ως προς την αναγκαία διεκόλυνση/διευθέτηση όσο και ως προς την αντιμετώπιση της παραβατικότητας, που συχνά απειλεί να αφήσει τα σχέδια ανάπηρα. 

Δημοτική ή ΕΛ.ΑΣ., σταυρόλεξο για ικανούς λύτες

Κι επειδή δεν είμαστε Ελβετία και Καναδάς, καλή είναι η συναίνεση αλλά χωρίς αστυνόμευση δύσκολα εφαρμόζονται κανόνες και κι ακόμα δυσκολότερα εκείνοι που αλλάζουν τις καθιερωμένες μας συνήθειες. Κυκλοφορία, τραπεζοκαθίσματα, κοινή ησυχία και καθαριότητα, είναι τρία πεδία ανθρώπινης δραστηριότητας, που απασχολούν συχνά.
Η Ελλ. Αστυνομία, υπό το καθεστώς της σημερινής της στελέχωσης, επικεντρώνεται και διατάσσει τις δυνάμεις της απέναντι στο έγκλημα και τις αιματηρές παραβάσεις στο γήπεδο των εθνικών οδών. «Τα ζητήματα ευταξίας και ευκοσμίας, εποπτεύονται καλύτερα από τον θεσμό εκείνο που βάζει και τους όρους», λέει ο αστυνομικός Διευθυντής, Γ. Ματσούκας. Και μόνον το γεγονός ότι προβλέπεονται δυο ειδών ποινές, και ποινικού χαρακτήρα και διοικητικού/αστικού, αποκαλύπτει την ανάγκη να συγκεντρωθούν αρμοδιότητες και εποπτεία.

Στον Δήμο διερεύνησαν τη δυνατότητα ανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας και δεδομένης της απαγόρευσης των προσλήψεων, η στελέχωση της θα γινόταν με την επάνοδο εκείνων που πήγαν από τον Δήμο στην ΕΛΑΣ με την κατάργησή της. Μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού είναι όσοι ανταποκρίθηκαν σε μια τέτοια πιθανότητα. Άλλοι λένε δυο, άλλοι λένε τέσσερις. 'Οπως και νάχει ο Δήμος δεν μπορούσε να ανασυστήσει μια Υπηρεσίας με σκοπό να στυνομεύει όλο το νησί από τον Κάβο στο Σιδάρι και την πόλη με τέσσερις ανθρώπους. Κι έτσι άφησε το «μπαλάκι», τις αρμοδιότητες και την υποχρέωση στην ΕΛΑΣ.
Όμως μια τέτοια αντιμετώπιση μόνον τις εντυπώσεις μπορεί να διασκεδάζει, σε βάρος της Αστυνομίας βεβαίως, αλλά δεν αντιμετωπίζεται έτσι το πρόβλημα, όπως αποδεικνύεται από τα πράγματα.

Και κάτι ακόμα, στην προοπτική της αποθάρρυνσης της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων και ΙΧ στην παλιά πόλη, πρωτεύοντα ρόλο θα παίξει η επάρκεια και η λειτουργικότητα περιφερειακών χώρων στάθμευσης. ΚΙ όπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Τ.Υ., Ν. Αναστασόπουλος, η εύρυθμη λειτουργία τους περνάει από τον έλεγχο της παρόδιας στάθμευσης στην πόλη. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνεται (σ.σ. σύμφωνα με την ετυμηγορία του ΣτΕ) από ιδιώτη εργολάβο αλλά από τον οικείο, δημοτικό υπάλληλο.
Με τον έναν και με τον άλλον τρόπο, όποια προσέγγιση και να κάνει κανείς, όλα δείχνουν την αναγκαιότητα συγκρότησης εκ νέου Δημοτικής Αστυνομίας, αρχής γενομένης από την αναγκαστική μόχλευση των υφιστάμενων ανθρώπινων πόρων, πράγμα που δεν είναι καθόλου εύκολο...
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.