Κυριακή 19.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ομιλία «Ένας γνωστός - άγνωστος της ελληνικής μουσικής»

Σπύρος Ξύνδας
20 Απριλίου 2017 / 10:00

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας, διοργανώνει την ομιλία του επετειακού έτους 2017. Ομιλητής θα είναι ο επίκουρος καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου, κ. Κώστας Καρδάμης με θέμα: ΄Ένας "γνωστός - άγνωστος"

της ελληνικής μουσικής: Ο "Υποψήφιος Βουλευτής" του Σπυρίδωνος Ξύνδα'. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017 και ώρα 20.30 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Φιλαρμονικής.
Η όπερα "Ο υποψήφιος βουλευτής" σε μουσική του Σπυρίδωνος Ξύνδα και λιμπρέτο του Ιωάννη Ρινόπουλου πρωτοπαρουσιάστηκε στην Κέρκυρα το 1867 και ήταν στην ουσία παραγγελία της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας. Στην ιστορία της νεοελληνικής μουσικής έχει καθιερωθεί απλώς ως η πρώτη όπερα σε ελληνικό λιμπρέτο, αλλά στην πραγματικότητα παραμένει ακόμη και τώρα ένας μεγάλος "άγνωστός" της.
Πράγματι, η μουσική και η υπόθεση του έργου ήταν πρακτικά άγνωστα έως πρόσφατα εξαιτίας αυτής της απλοϊκής προσέγγισης. Η ομιλία πρόκειται να παρουσιάσει εν συντομία τις συνισταμένες της μουσικής του έργου (ιδιαιτέρως ως προς τη χρήση μουσικού υλικού της επτανησιακής υπαίθρου) και κυρίως να αναδείξει τη γεμάτη αλλαγές και μετατροπές πορεία της όπερας από το 1888 (αθηναϊκή πρεμιέρα του έργου) και μετά. Οι παρεμβάσεις αυτές άλλαξαν ριζικά την αρχική κοινωνικοπολιτική στόχευση του Υποψηφίου, καθώς και τη δομή του, και παρέδωσαν στην ελλαδική συλλογική μνήμη του τέλους του 19ου αιώνα ένα έργο που κυριολεκτικά ήταν η "σκια" εκείνου που πρωτοπαρουσιάστηκε στην Κέρκυρα το 1867. Στο πλαίσιο της ομιλίας πρόκειται να παρουσιαστεί και η πρόσφατη επετειακή συλλεκτική έκδοση της όπερας, με την οποία η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας αποκαθιστά και παραδίδει στους φιλόμουσους και τους φιλίστορες το εμβληματικό αυτό έργο στην αρχική και άγνωστη μέχρι πρόσφατα μορφή του.