Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Βραδιά αφιερωμένη στην ελληνική οπερέτα από την συμφωνική ορχήστρα της Παλαιάς (photos)

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
17 Δεκεμβρίου 2023 / 00:32

Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στην ελληνική οπερέτα που μεγαλειωδώς παρουσίασε η συμφωνική ορχήστρα της Παλαιάς Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας ΦΕΚ.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μία μοναδική μουσική παράσταση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι παρευρέθησαν το Σάββατο 16, Δεκεμβρίου στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας.   

Η βραδιά ήταν αφιερωμένη στην ελληνική οπερέτα που μεγαλειωδώς παρουσίασε η συμφωνική ορχήστρα της Παλαιάς Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας ΦΕΚ.

Ακούστηκαν αξέχαστες επιτυχίες από τις σημαντικότερες και πιο δημοφιλείς ελληνικές οπερέτες μέσα από ένα πολύ ενδιαφέρον και χαρούμενο πρόγραμμα που περιελάμβανε   έργα των W. A. Mozart, P. I. Tscaikovsky, Al. Glazounov, αλλά και τραγούδια από έργα των Ν. Χατζηαποστόλου και Θ. Σακελλαρίδη σε ενορχήστρωση της Βίκυς Στυλιανού.

Το είδος της οπερέτας – μουσική κωμωδία – είναι ο ακριβής ελληνικός όρος, έγινε γνωστή στις αρχές του 20ου αιώνα από ξένους θιάσους, ενώ γόνιμο έδαφος βρήκε στη χώρα μας λόγω ενός συγγενούς είδους, του κωμειδυλλίου. Οι πρώτες οπερέτες που ανέβηκαν σε ελληνικά θέατρα αφορούσαν μεταφράσεις ξένων έργων μουσικής κωμωδίας. Σύντομα, Έλληνες δημιουργοί έγραψαν οπερέτες που σημείωσαν τεράστιες επιτυχίες. Οι πιο δημοφιλείς από τις ελληνικές οπερέτες είναι «Ο Βαφτιστικός» του Θεόφραστου Σακελλαρίδη και «Οι Απάχηδες των Αθηνών» του Νίκου Χατζηαποστόλου. Βασικό θέμα της οπερέτας αποτελεί το ερωτικό στοιχείο, ορισμένα όμως έργα διαθέτουν και μία δραματική διάθεση που αναιρείται κατά κύριο λόγο στο εντυπωσιακό και αισιόδοξο φινάλε .

Σολίστ της βραδιάς η σοπράνο Δέσποινα Μουρατίδη, ο βαρύτονος Σωτήρης Τριάντης , ενώ ευχάριστη έκπληξη  αποτέλεσε η παρουσία της ερμηνεύτριας Αγάθης Κοσκινά ως μεσόφωνος, κερδίζοντας τις εντυπώσεις και σε αυτό τον μουσικό ρόλο. 

Την ορχήστρα διηύθυνε ο αρχιμουσικός Άκης Μπαλτάς που εκτός από την αριστοτεχνική του διεύθυνση, φρόντισε να εξηγεί στους ακροατές την ιστορία του εκάστοτε έργου, κάτι το οποίο έκανε ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και κατανοητή την ερμηνεία τους.

 

Η συναυλία ολοκληρώθηκε με το ζωηρό χειροκρότημα από το ένθερμο κοινό.

ΦΩΤΟ@ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ