Κυριακή 28.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η ιστορία της Κερκυραϊκής Σκηνής καταγράφεται από το Τμήμα Αρχειονομίας

Κερκυραϊκή Σκηνή
13 Οκτωβρίου 2022 / 15:38

ΚΕΡΚΥΡΑ. Παραδόθηκε από το Τμήμα Αρχειονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου η επεξεργασία μέρους του αρχείου της Κερκυραϊκής Σκηνής

ΚΕΡΚΥΡΑ. Παραδόθηκε από το Τμήμα Αρχειονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου η επεξεργασία μέρους  του αρχείου της Κερκυραϊκής Σκηνής, το οποίο, εκτός της καταγραφής της πορείας της ‘Σκηνής’, καταγράφει ταυτόχρονα και την ιστορία του θεάτρου στην Κέρκυρα.

Η Κερκυραϊκή Σκηνή θεωρείται (πιθανότατα) το παλαιότερο, εν ζωή, ελληνικό ερασιτεχνικό θεατρικό σωματείο ως απόγονος της «ΦΙΛΟΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΟΙΝΙΞ», με έτος ίδρυσης το 1876, από τον αείμνηστο Γεράσιμο Ασπιώτη. Το 1940 η Φιλοδραματική Εταιρεία –Φοίνιξ, η οποία εν τω μεταξύ είχε μετονομασθεί σε «Δραματικός Σύλλογος», λόγω του πολέμου,  σταμάτησε τη λειτουργία του.

Το 1944, έγινε προσπάθεια επαναλειτουργίας του Σωματείου, η οποία όμως απέβη ατελέσφορη, λόγω καταστροφής του καταστατικού κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ορισμένα από τα εναπομείναντα στελέχη συνέχισαν να θεραπεύουν τη δραματική τέχνη δημιουργώντας το σωματείο «Ιόνιος Πνοή», ενώ άλλα προσχώρησαν στο Ωδείο Κερκύρας.  Το 1970 η Ιόνιος Πνοή και το Ωδείο Κερκύρας δημιούργησαν την Κερκυραϊκή Σκηνή, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει σταματήσει να προσφέρει αδιάλειπτα θέατρο υψηλών απαιτήσεων στο νησί και όχι μόνο.

Η Κερκυραϊκή Σκηνή σημειώνει: «Η επεξεργασία του υπόλοιπου μέρους του αρχείου θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα και ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος του 2022 θα έχουμε τη χαρά να το παρουσιάσουμε δημόσια.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Πρόεδρο του Τμήματος Αρχειονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου κο Μιχάλη Σφακάκη, καθώς και τον καθηγητή κο Μανώλη Δρακάκη που ηγήθηκε των εργασιών.Τέλος, ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε στους φοιτητές και φοιτήτριες  που συμμετείχαν στην υλοποίηση αυτής της εξαιρετικής εργασίας».