Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η ορχήστρα της Παλαιάς στο αρχαίο θέατρο του Βουθρωτού

Παλαιά
21 Ιουλίου 2016 / 17:34

ΒΟΥΘΡΩΤΟΣ. Συναυλία στη γειτονική Αλβανία πραγματοποίησε η Συμφωνική Ορχήστρα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας («Παλαιά»), υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Άλκη Μπαλτά.

Η συναυλία έλαβε χώρα την Τετάρτη 20 Ιουλίου, στο αρχαίο θέατρο του Βουθρωτού, το οποίο χρονολογείται από την ύστερη περίοδο του κλασικισμού. Πέραν από το αμιγώς καλλιτεχνικό κομμάτι, η εμφάνιση ενός ελληνικού μουσικού συνόλου σε έναν χώρο τόσο μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, έχει ξεχωριστή σημασία και από συμβολικής πλευράς. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων «Άγιοι Σαράντα - Καλοκαίρι 2016» που διοργανώνουν οι εκεί δημοτικές αρχές. Στις εκδηλώσεις αυτές περιλαμβάνεται και το Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου του Βουθρωτού που φέτος διεξάγεται για 14η χρονιά, συγκεντρώνοντας κατά καιρούς αξιόλογες συμμετοχές από τα Βαλκάνια και όχι μόνο. 
 
Το μουσικό πρόγραμμα
 
Στο πλαίσιο αυτό, η ορχήστρα της Παλαιάς Φιλαρμονικής συμμετείχε στη δεύτερη ημέρα των εν λόγω εκδηλώσεων, έχοντας προετοιμάσει ένα μουσικό πρόγραμμα το οποίο περιλάμβανε έργα από την περίοδο του Μπαρόκ έως και τον 20ο αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της συναυλίας άνοιξε με αποσπάσματα από την περίφημη Μουσική για τα Βασιλικά πυροτεχνήματα, του Georg Frideric Handel. Στη συνέχεια η Συμφωνική Ορχήστρα της Παλαιάς Φιλαρμονικής συνέπραξε με τον διακεκριμένο τρομπετίστα Σωκράτη Άνθη, σε δύο έργα του Tomaso Albinoni· το Κονσέρτο Saint Marc και το Κονσέρτο για solo τρομπέτα και ορχήστρα εγχόρδων. Μεσολάβησε το Ombra mai fu του Handel, σε μια διασκευή του Άλκη Μπαλτά, με soloist στο τσέλο τον Σάκη Βλαχόπουλο.
Το δεύτερο μέρος του προγράμματος ήταν αφιερωμένο σε έργα του 19ου και του 20ου αιώνα, ξεκινώντας με το βαλς Χρυσάνθεμα, του Κερκυραίου μουσουργού Ιωσήφ Καίσαρη. Ακολούθησαν κατά σειρά, τέσσερις από τους διάσημους Ουγγρικούς Χορούς του Johannes Brahms, το Nimrod που αποτελεί την ένατη και γνωστότερη από τις Παραλλαγές Enigma του Edward Elgar και το Perpetuum mobile του Johann Strauss υιού. Η συναυλία ολοκληρώθηκε με μια επιλογή από το γνωστό musical του Leonard Bernstein, West Side Story.