Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η Ορχήστρα της Παλαιάς Φιλαρμονικής αποχαιρέτησε το 2023. Με ένα αφιέρωμα στην οπερέτα (και όχι μόνο).

ΠΑΛΑΙΑ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ
17 Δεκεμβρίου 2023 / 16:03
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Άλκη Μπαλτά

Με τη συναυλία του Σαββάτου 16 Δεκεμβρίου, η Συμφωνική Ορχήστρα της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κέρκυρας (Παλαιά) αποχαιρέτησε το 2023. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Άλκη Μπαλτά. Ήταν δε, κατά κύριο λόγο αφιερωμένη στην ελληνική οπερέτα, που ως είδος άνθησε κατά το α΄ μισό του 20ού αιώνα με επίκεντρο την Αθήνα αλλά και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα.

Έτσι, στο κύριο μέρος του προγράμματος παρουσιάστηκαν άριες, duetti και trios από κάποιες εκ των δημοφιλέστερων οπερετών των δύο σημαντικότερων δημιουργών του είδους· του Νίκου Χατζηαποστόλου (1884-1941) και του Θεόφραστου Σακελλαρίδη (1883-1950).

Πιο συγκεκριμένα, ακούστηκαν αποσπάσματα από τις οπερέτες Οι απάχηδες των Αθηνών (Ο αγωγιάτης και Ρετσίνα), Πως περνούν οι παντρεμένοι (Το μαντήλι και Μακριά κι αν θα ‘σαι) και Οι ερωτευμένοι (Αγάπης λόγια) του πρώτου, καθώς και από τις οπερέτες Πικ-νικ (το ορχηστρικό βαλς), Θέλω να δω τον Πάπα (το ομότιτλο απόσπασμα) και Βαφτιστικός (Τον καιρό εκείνο τον παλιό, Η καρδιά μου πονεί για σας και Ψηλά στο Μέτωπο). Τα ερμήνευσαν η υψίφωνος Δέσποινα Μουρατίδου, η μεσόφωνος Αγάθη Κοσκινά και ο βαρύτονος Σωτήρης Τριάντης, υπό τη συνοδεία της Συμφωνικής Ορχήστρας της Παλαιάς Φιλαρμονικής.

Πέραν όμως από το αφιέρωμα στην οπερέτα, το πρώτο σκέλος της συναυλίας, σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο, περιλάμβανε και σημαντικά έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου. Ειδικότερα, ανοίγοντας το πρόγραμμα της εκδήλωσης, η ορχήστρα ερμήνευσε κατά σειρά το τριμερές Divertimento για έγχορδα (KV136) του Wolfgang Amadeus Mozart, την -βασισμένη στη μουσική του Ave Verum επίσης του Mozart- Προσευχή από την Σουίτα Αρ.4 «Mozartiana» (op.61) του Pyotr Ilyich Tchaikovsky  και την Polonaise από την -σχεδόν σύγχρονή με την προηγούμενη- Σουίτα «Chopiniana» (op.46) του Alexander Konstantinovich Glazunov.

Μαθητική συναυλία της Φ.Ε. «Μάντζαρος»

Λίγο νωρίτερα, την ίδια πάντα ημέρα, είχε ξεκινήσει και η μαθητική συναυλία των Σχολών της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος», η οποία πραγματοποιήθηκε στο κτίριό της. Πιο αναλυτικά, στη συναυλία έλαβαν μέρος νεαροί αλλά και μεγαλύτεροι μαθητευόμενοι μουσικοί, είτε solo, είτε σε επιμέρους σύνολα από τις Σχολές Φλάουτου, Κλαρινέτου, Φαγγότου, Σαξοφώνου, Τρομπέτας, Τρομπονιού, Κόρνου, Κρουστών κλπ., καθώς και στην Μαθητική Μπαντίνα («Piccolo») της Φιλαρμονικής.

Επόμενη προγραμματισμένη εκδήλωση της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος», θα είναι η καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη συναυλία της Μπαντίνας την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο, υπό τη διεύθυνση του αναπληρωτή αρχιμουσικού Σπύρου Ρουβά.

Εκδηλώσεις της Χορωδίας «Άγ. Σπυρίδων»

Επίσης την ίδια ημέρα, στην Ιόνιο Ακαδημία, πραγματοποιήθηκε και η πρώτη εμφάνιση του Τμήματος Προετοιμασίας της νεοσύστατης Παιδικής Χορωδίας «Άγιος Σπυρίδων», στην εορταστική εκδήλωση των διοικητικών υπαλλήλων του Ιονίου Πανεπιστημίου. Τους μικρούς χορωδούς διεύθυναν οι φοιτητές της Κατεύθυνσης Διεύθυνσης Παιδικής, Σχολικής & Νεανικής Χορωδίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Γεωργία-Νικολέτα Αποστολίδη, Ευθύμιος Κούκος, Ερμής Πανόπουλος, Γεώργιος Παπασπύρου, Δέσποινα Αλέξη, Νίκος Γείτονας και Έλενα Κούστα.

Δράσεων συνέχεια για την Παιδική και τη Γυναικεία Χορωδία «Άγιος Σπυρίδων» και το απόγευμα της Κυριακής 17 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Χρονίως Πασχόντων «Η Πλατυτέρα», συμμετέχοντας στην εκδήλωση «Χριστούγεννα: Χθες, σήμερα, για πάντα», του Γραφείου Νεότητος της Ι.Μ. Κερκύρας, Παξών & Διαποντίων Νήσων και πλαισιώνοντας μουσικά το διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Ο Αμερικάνος», υπό τη διεύθυνση της Χριστίνα Καλλιαρίδου.

ΦΩΤΟ@ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».