Δευτέρα 13.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Έκθεση για τον Σπύρο Αλαμάνο, Πέντε χρόνια μετά

Αναδρομική έκθεση
14 Ιουλίου 2016 / 11:28

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε κλίμα συγκίνησης εγκαινιάστηκε χθες η αναδρομική έκθεση του Σπύρου Αλαμάνου, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από το θάνατό του.

Η έκθεση περιλαμβάνει κυρίως υαλογραφίες, οι οποίες, στην πλειοψηφία τους, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.
 
Η έκθεση
 
Ο Σπύρος Αλαμάνος δε σταμάτησε να δημιουργεί, μέχρι το τέλος της ζωής του. Ασχολήθηκε με ποικίλες τεχνικές και αξιοποίησε πολλά διαφορετικά υλικά, καταφέρνοντας πάντοτε να εκφράσει μέσα από την τέχνη του, με απόλυτη ειλικρίνεια, ένα κομμάτι της ψυχής του. Στην παρούσα έκθεση παρουσιάζονται τρεις σειρές έργων του, στα οποία πρωταγωνιστεί το γυαλί, σε συνδυασμό με μεικτές τεχνικές. Στα περισσότερα έργα του θα παρατηρήσει κανείς αναφορές σε βιογραφικά στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνουν ακόμα και φωτογραφίες του ιδίου ή αγαπημένων του προσώπων. Αυτό που, κατά την κρίση μας, αγγίζει ουσιαστικά το θεατή, πέρα από το αισθητικό αποτέλεσμα, είναι η έκδηλη ευαισθησία του καλλιτέχνη και η αγωνία του στην αναζήτηση του Θεού.
 
Οι ομιλητές
 
Την έκθεση προλόγισαν η αρχαιολόγος- ιστορικός κ. Εύη Πολυμέρη και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Πινακοθήκης κ. Μιχαήλ Άγγελος Βραδής. «Πέρασαν πέντε χρόνια από τον θάνατο του φίλου μας του Σπύρου- σκοπός της παρούσας έκθεσης είναι να τιμήσουμε τη μνήμη του, σαν ένα ελάχιστο “ευχαριστώ” για την προσφορά του στην τέχνη», ανέφερε ο κ. Βραδής, ξεκινώντας τη σύντομη εισήγησή του για το έργο του Σπύρου Αλαμάνου. «Ήταν “εικαστικός” και όχι απλά “ζωγράφος”, επειδή δεν αρκέστηκε στα όρια της ζωγραφικής. Αντίθετα, πειραματίστηκε με πολλά υλικά και αξιοποίησε οτιδήποτε με το οποίο μπορούσε να παραγάγει τέχνη».
Ο κ. Βραδής δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον πρόσφατο θάνατο του ζωγράφου Γιώργου Κουλούρη, για τον οποίο θα πραγματοποιηθεί μια αντίστοιχη εκδήλωση μνήμης στο έργο του, μέσα στο 2017.
 
Και δεύτερη εκδήλωση μέσα στον Ιούλιο
 
Κατά τη διάρκεια των ομιλιών προαναγγέλθηκε επίσης η πραγματοποίηση μιας ειδικής βραδιάς μέσα στον Ιούλιο, όπου θα γίνει μια προσπάθεια να αναλυθεί σε μεγάλο μέρος του το έργο και η προσωπικότητα του Σπύρου Αλαμάνου, με παράλληλες αναφορές στα κείμενά του.
 
Η έκθεση «Σπύρος Αλαμάνος, πέντε χρόνια μετά» συνεχίζεται έως τις 12 Αυγούστου 2016. Ώρες επίσκεψης 09.00- 14.00 και 18.00- 21.00, από Δευτέρα έως Παρασκευή.

Δείτε το φωτορεπορτάζ εδώ