Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σωκράτης Άνθης και Antoniy Ivanov μιλούν στην ΄Ενημέρωση΄ για τον «Ζορμπά»

Ζορμπάς
01 Αυγούστου 2019 / 10:46

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για την παράσταση «Ζορμπάς»,

που πρόκειται να παρουσιάσει η Φιλαρμονική «Μάντζαρος», την Παρασκευή (2/8), στο Παλαιό Φρούριο. Μια εκδήλωση που, σύμφωνα με τους ιθύνοντες του σωματείου, φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς στα καλλιτεχνικά δρώμενα του νησιού, για το φετινό καλοκαίρι.
Στο διάσημο αυτό έργο του Μίκη Θεοδωράκη, το Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής θα συμπράξει με τη μικτή Δημοτική Χορωδία «San Giacomo» (διδασκαλία - προετοιμασία: Antoniy Ivanov). Πρωταγωνιστικό ρόλο, θα έχουν η γνωστή ερμηνεύτρια, Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Παντελής Κοντός (ως «Ζορμπάς»), πλαισιωμένοι απ’ τους ηθοποιούς Σπύρο Ασωνίτη, Σπύρο Βέργη, Κατερίνα Γεωργάκη, Ναταλία Καποδίστρια, Σοφία Κολωνιάρη, Μαρία Πανάρετου, Κωνσταντίνο Παλαιολόγου και Αντωνία Πετροπούλου. Τα κουστούμια επιμελείται η Πηνελόπη Μάμαλου. Σκηνοθετεί ο Πέτρος Γάλλιας, ενώ την παράσταση θα διευθύνει ο αρχιμουσικός Σωκράτης Άνθης. 
Με τις πρόβες να πλησιάζουν στο τέλος τους, η «Ενημέρωση» συνομίλησε τόσο με τον Antoniy Ivanov, όσο και με τον Σωκράτη Άνθη, προκειμένου να μεταφέρει στο κοινό τα σχόλια και τις σκέψεις τους, λίγα 24ωρα πριν την παράσταση.
 
Ivanov: Zoρμπάς με… πρωτοτυπία!
Ο κ. Ivanov,  μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στον «Ζορμπά» ως το επιστέγασμα των φετινών δραστηριοτήτων της χορωδίας «San Giacomo»:
«Τώρα, στο τέλος της φετινής σαιζόν και ως νυν μαέστρος της δημοτικής χορωδίας “San Giacomo”, θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τα έργα που, πιστεύω, με επιτυχία παρουσιάσαμε στο κερκυραϊκό -και όχι μόνο- κοινό. Και συνεχίζουμε. Μετά τους “Απάχηδες των Αθηνών” και τον “Βαφτιστικό”, έρχεται άλλη μια συνεργασία με τον σκηνοθέτη Πέτρο Γάλλια, όπως και μια δεύτερη, για φέτος, συνεργασία με την Φιλαρμονική “Μάντζαρος” και τον μαέστρο της, κ. Σωκράτη Άνθη: το έργο του Μίκη Θεοδωράκη “Ζορμπάς”, το οποίο θα παρουσιαστεί με ένα πρωτόγνωρο τρόπο. Θα ήθελα να πω ένα “ευχαριστώ” στο Διοικητικό Συμβούλιο και στον μαέστρο της Φιλαρμονικής για την πρόσκληση και την πρόκληση να συνεργαστούμε, όπως και στους συνεργάτες μου, Μαριλένα Ελούλ και Ανδρέα Γκούση, και σε όλους τους χορωδούς μας, για το κόπο και το ζήλο, με τον οποίο αντιμετωπίσανε την προετοιμασία γι’ αυτό το αξιόλογο έργο.»
 
Άνθης: Ξεφεύγοντας από τα τετριμμένα…
 
Από την πλευρά του, ο κ. Άνθης μας μίλησε εκτενέστερα για την πραγματοποίηση του εγχειρήματος, καθώς και για τους συντελεστές του: 
«Η ανάγκη, αλλά και η πεποίθηση να ξεφύγουμε από τα τετριμμένα και να παρουσιάσουμε πρωτοποριακές ιδέες, με ένα διαφορετικό ενδιαφέρον, μας ώθησε στην υπέρβαση μιας παράστασης, η οποία αποτελεί, ίσως, παγκόσμια πρωτοτυπία: την παρουσίαση της σουίτας μπαλέτου σε 23 σκηνές του Μίκη Θεοδωράκη, υπό θεατρική μορφή. Ένα αρκετά δύσκολο εγχείρημα, στο οποίο εμπλέκονται πολλοί παράγοντες με καθοριστικό και πρωταγωνιστικό ρόλο. Γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον αγαπητό μου, Πέτρο Γάλλια, ο οποίος υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης. Επίσης, τη Δημοτική Χορωδία “San Giacomo” και τον μαέστρο της Antoniy Ivanov, όπως και τον Αλέκο Κάτσιο, ο οποίος υλοποιεί την καταπληκτική μεταγραφή του έργου για μπάντα, χωρίς να αλλοιωθεί σε τίποτα η μουσική του Μίκη. Ακόμα, τους ηθοποιούς της παράστασης, έναν - έναν χωριστά, την Πηνελόπη Μάμαλου η οποία επιμελείται τα κοστούμια, την εξαιρετική ερμηνεύτρια, Ρίτα Αντωνοπούλου ιδιαιτέρως, τον “πρωτοεμφανιζόμενο” ως ηθοποιό στον ρόλο του Ζορμπά, Παντελή Κοντό, καθώς και τον Ανδρέα Τρύφωνα για την τεχνική υποστήριξη. Επίσης, τους αγαπητούς μου συναδέλφους, μουσικούς της Φ.Ε. “Μάντζαρος”, οι οποίοι ξεπερνούν τον εαυτό τους σ’ αυτή την παράσταση, αλλά και τον Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. της Φιλαρμονικής, οι οποίοι, κάνοντας με τη σειρά τους υπέρβαση, πήραν απόφαση να πραγματοποιήσουν το όνειρό μας, παρά το τεράστιο, για τα δεδομένα της, οικονομικό σκέλος. Τέλος, ευχαριστούμε θερμότατα τον Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος μας έδωσε την άδεια να παρουσιάσουμε το έργο του, ευχόμενος “καλή επιτυχία” και στενοχωρημένος που για λόγους υγείας δεν μπορεί να βρίσκεται κοντά μας.»
 
Αναφερόμενος σε αυτό καθ’ αυτό το έργο, ο κ. Άνθης επεσήμανε χαρακτηριστικά: 
«Είναι ένα έργο με σαφή αναφορά σε ένα από τα 100 καλύτερα μυθιστορήματα παγκοσμίως, σύμφωνα με τη Νορβηγική Λέσχη Βιβλίου, στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη “Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά”. Ένας Καζαντζάκης, σύμβολο πνευματικής ύπαρξης κι ένας Ζορμπάς, σύμβολο πραγματικής ζωής, του αυθόρμητου ανθρώπου που ζει την κάθε στιγμή. Αντιπροσωπεύει τον χαρακτηριστικό τύπο Νεοέλληνα, ο οποίος ενσαρκώνει την ελληνική λαϊκή κουλτούρα. Τον άνθρωπο που μοναδική του έγνοια είναι η συνεχής αναζήτηση απαντήσεων στα φιλοσοφικά ερωτήματα που τον απασχολούν και των οποίων οι απαντήσεις ευρίσκονται μέσα στην ίδια τη ζωή. Αρκεί κανείς να βιώνει την κάθε στιγμή της με ειλικρινές πάθος»
Η μουσική αυτή του Μίκη Θεοδωράκη, έχει παιχτεί σε όλο τον κόσμο όσο κανένα άλλο έργο του. Μια μουσική διαχρονική και αναγνωρίσιμη μέσα από “δύο νότες”, οι οποίες και έχουν χαρακτηρίσει την ελληνική έντεχνη λαϊκή μουσική. Ένα έργο περίπου δύο ωρών, που αποτελεί συρραφή παλαιών έργων του Μίκη η οποία έγινε σε χρόνο ρεκόρ -μέσα σε οκτώ μήνες στο Παρίσι (29/7/1987 - 22/2/1988)- μετά από παραγγελία του Φεστιβάλ της Βερόνα, όπου και πρωτοπαίχτηκε τον Αύγουστο του 1988.»
 
Κλείνοντας, ο κ. Άνθης απαντά στο ερώτημα για το «συμπέρασμα» όλης αυτής της προετοιμασίας για το ανέβασμα του «Ζουρμπά»: «Φτάνουμε στο τέλος μιας δύσκολης διαδρομής, η οποία αναδεικνύει τις πολυποίκιλες και πολύμορφες δυνατότητες των κερκυραϊκών Καλλιτεχνικών Σωματείων, τα οποία ναι μεν είναι ερασιτεχνικά, θα πρέπει όμως να διακατέχονται από επαγγελματική νοοτροπία, διότι έχουν καθοριστική συμμετοχή στη διαμόρφωση της αισθητικής του κοινού. Έτσι, με χαμηλούς τόνους, χωρίς υπερβολές, με λίγα λόγια, πολύ μουσική και πνεύμα συνεργασίας, καλούμε το φιλόμουσο κερκυραϊκό κοινό να μας τιμήσει με την παρουσία του… Να απολαύσουμε όλοι μαζί αυτή την πρωτοποριακή παράσταση, “Ζορμπάς ο Έλληνας”…»