Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επίτιμος διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου αναγορεύθηκε ο Σωκράτης Άνθης (video)

Σωκράτης Άνθης
13 Απριλίου 2022 / 18:13

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου αναγορεύθηκε ο διακεκριμένος τρομπετίστας,

Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής "Μάντζαρος" Σωκράτης Άνθης. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών της Ιονίου Ακαδημίας.
Την τήβενο του Πανεπιστημίου και τα διάσημα του τίτλου παρέδωσε στο τιμώμενο πρόσωπο ο Αντιπρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Ευστάθιος Μακρής.

Βιογραφικό

Ο Σωκράτης Άνθης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1952.
Σπούδασε τρομπέτα στη Φ. Ε. «Μάντζαρος» με δάσκαλο τον Θανάση Βογιατζόπουλο και στο Ελληνικό Ωδείο με καθηγητή τον Δημήτρη Κάφυρη απ’ όπου πήρε το δίπλωμά του με άριστα παμψηφεί και με Α΄ βραβείο. Έχει παρακολουθήσει και συνεχίζει να παρακολουθεί σεμινάρια τρομπέτας και brass ensemble στην Ελλάδα και το εξωτερικό με διεθνούς κύρους καθηγητές. Στην Ελλάδα έχει πάρει μέρος στις σημαντικότερες μουσικές εκδηλώσεις από το 1975 μέχρι σήμερα αλλά και σε πολλές ηχογραφήσεις για δίσκους και για την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση. Έχει εμφανιστεί κυρίως, με συγκροτήματα μουσικής δωματίου, στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες και σε αρκετές εκτός Ευρώπης σε αίθουσες όπως Garnegie Hall της Νέας Υόρκης, Queen Elizabeth Hall Λονδίνου, Salle Pleyer στο Παρίσι, Palais des Baeux – Arts στις Βρυξέλες, Yostuya Kumin Hall του Τόκιο κ.α.

Υπήρξε στενός συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι επί εικοσαετία και συμμετείχε σε όλες τις συναυλίες και ηχογραφήσεις έργων του.

Ως σολίστ έχει εμφανιστεί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ., την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Λειψίας στην αίθουσα Gewand House, την Ορχήστρα του Πλέβεν της Βουλγαρίας, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Ορχήστρα ALEA III της Βοστόνης, την Ορχήστρα Δωματίου «Μαρσύας», την Ορχήστρα Πατρών την Ορχήστρα Δωματίου της Στουτγάρδης και την Καμεράτα Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής. Με την Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, συμμετείχε ως σολίστ στην συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής και της Όπερας του Αμβούργου με το μπαλέτο «Οδύσσεια» σε χορογραφία Τζον Νοϋμάγερ και μουσική Γιώργου Κουρουπού.

Υπήρξε κορυφαίος μουσικός στην ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (1975-1990), στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (1980-1991), στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ (1976-2003). Σήμερα συνεχίζει να συνεργάζεται ως κορυφαίος μουσικός με την Ορχήστρα των Χρωμάτων.

Είναι ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος μουσικής δωματίου «Ν. Μάντζαρος» και του κουϊντέτου Χάλκινων Πνευστών “MELOS BRASS” με το οποίο έχει και δισκογραφική δραστηριότητα. Είναι μέλος της κριτικής επιτροπής των διεθνών διαγωνισμών για την Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ορχήστρα Νέων της Μεσογείου.

Έχει διδάξει τρομπέτα στο τμήμα μουσικών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο Εθνικό Ωδείο, στο Ωδείο Αθηνών, στο Ωδείο Φ. Νάκας, του οποίου ήταν και υπεύθυνος, στο τμήμα χάλκινων πνευστών. Από το 2003 ο ίδιος και το Melos Brass έχουν καθιερώσει την Ετήσια Θερινή Μουσική Ακαδημία στην Κέρκυρα και έχει συνεργαστεί με διεθνούς φήμης σολίστ και καθηγητές όπως: T. Dokshizer, Ch.Lindberg, Michel Becquet, Frits Damrow, Chris Martin, Jens Bjon-Larsen, Ben Van Dijk, Bo Nilsson, Walter Hilgers, James Thompson, G.Jones, Jay Friedman, H.Halien, H.Macdonald, L.Benucci, Jorgen Van Rijen, Canadian Brass, German Brass, Mnozil Brass. Από το 2008 ο ίδιος και το Melos Brass έχουν την καλλιτεχνική διεύθυνση του ετήσιου Φεστιβάλ Χάλκινων Πνευστών του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Από τον Αύγουστο του 2013, είναι Αρχιμουσικός & Καλλιτεχνικός Διευθυντής στη Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας «ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ» (έτος ιδρύσεως 1890).