Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι εκδηλώσεις της Ημέρας Μουσικής (φωτορεπορτάζ)

Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής
22 Ιουνίου 2016 / 04:59

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πλήρης μουσικών δρωμένων ήταν η Τρίτη, 21 Ιουνίου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής.

Η 21η Ιουνίου καθιερώθηκε ως τέτοια όταν όλο και περισσότερες χώρες άρχισαν να ακολουθούν το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου για πρώτη φορά γιορτάστηκε τη συγκεκριμένη ημερομηνία η «Ημέρα της μουσικής», εν έτει 1982. Σήμερα γιορτάζεται σε περισσότερες από 700 πόλεις, 120 και πλέον χωρών του πλανήτη.

Οι φετινές μουσικές εκδηλώσεις στη Κέρκυρα ξεκίνησαν από το πρωί, με μουσικά σύνολα της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος» να παιανίζουν σε κεντρικά σημεία της πόλης. Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν σύνολα Φλάουτων, Κλαρινέτων και Τρομπετών. Το απόγευμα τη σκυτάλη πήραν οι άλλες δύο Φιλαρμονικές της πόλης. Η Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας («Παλαιά») παρουσίασε μουσικά σύνολα, αποτελούμενα από διαφόρων ηλικιών μαθητές της, στο νέο πεζόδρομο στο ύψος της Πόρτα Ρεάλε. Συγκεκριμένα, εμφανίστηκαν κατά σειρά τα εξής σύνολα: Κλαρινέτων, Κόρνων, Σαξοφώνων, Φλάουτων & Κρουστών, Τρομπετών, Βαθέων Χαλκίνων και Κρουστών. Την ίδια περίπου ώρα, η Piccolo Μπαντίνα (διεύθυνση: Νίκος Καίσαρης) και η Μπαντίνα (διεύθυνση: Αλέξανδρος Κοσκινάς) της Φιλαρμονικής Ένωσης «Καποδίστριας», παιάνιζαν σε διάφορά άλλα σημεία της πόλη, ερμηνεύοντας γνωστές μελωδίες. Λίγο αργότερα ήταν η σειρά της Piccolo Μπαντίνας της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος» (διεύθυνση: Σπύρος Ρουβάς) να παρουσιάσει ένα σύντομο μουσικό πρόγραμμα στο πάλκο της Άνω Πλατείας.

Αρκετά διαφορετικό ύφος είχε η συναυλία που διοργάνωσε στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Εκεί, ο καθηγητής βιολιού του Τμήματος, Σπύρος Γκικόντης, ερμήνευσε το Caprice No.24 του Niccolò Paganini, τη Sonata No.33 του Eugène Ysaÿe και τη Chaconne από την Partita για βιολί Νο.2 του J.S. Bach.

Οι μουσικές εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής ολοκληρώθηκαν με τη καθιερωμένη πλέον συναυλία του Μουσικού Σώματος της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος», στο περιστύλιο των Ανακτόρων Αγίων Μιχαήλ. Εκεί παρουσιάστηκαν έργα από ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου, από την εισαγωγή της Carmen του Georges Bizet και το Zirkus Renz του Gustav Peter σε διασκευή για μπάντα και σόλο ξυλόφωνο (σολίστ: Σπύρος Ασπιώτης), έως το Marche Militaire No.1 του Franz Schubert και τη σουίτα Kyklàdes του Hardy Mertens. Τη συναυλία διεύθυνε ο αρχιμουσικός Σωκράτης Άνθης, στον οποίον ανήκει η πρωτοβουλία για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής στην Κέρκυρα, που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια.

Δεδομένου του εορταστικού τους χαρακτήρα, οι προαναφερθείσες μουσικές εκδηλώσεις δεν προσφέρονται για ιδιαίτερα σχόλια από αμιγώς καλλιτεχνικής πλευράς. Εύλογα όμως θα μπορούσε να προβληματισθεί κανείς για το εάν οι τοπικοί άρχοντες (που, αντί να συμβάλλουν έμπρακτα στην διοργάνωσή τους, έλαμψαν δια της απουσίας τους από τις εκδηλώσεις), έχουν αντιληφθεί το μέγεθος του πολιτιστικού πλούτου που αντιπροσωπεύει όλο αυτό το έμψυχο δυναμικό και δη οι νεαροί μουσικοί που παρουσιάστηκαν στις προαναφερθείσες συναυλίες. Άραγε, ο πλούτος αυτός στηρίζεται και αξιοποιείται όπως θα έπρεπε από τους αρμόδιους, έστω και αν η αφορμή για κάτι τέτοιο είναι η συνήθης «ρηχή» αναφορά στη τουριστική περίοδο που διανύουμε;

Δείτε το φωτορεπορτάζ