Παρασκευή 10.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Α. Κουρής από τον Αρχίλοχο στον Ατρόμητο Αθηνών

Α. Κουρής
05 Ιουλίου 2023 / 15:17
ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Ένα παιδί που ξεκίνησε δειλά το βόλεϊ από τον ΟΠΛ Αρχίλοχο (έχει διαλυθεί) και συνέχισε στο ποδόσφαιρο, γίνεται περιζήτητος σε ομάδες της Super League, με την προπονητική του διαδρομή όλο και να ανεβαίνει.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Από την «Βασίλισσα του Νότου» την ΑΕ Λευκίμμης στη Super League ο καθηγητής φυσικής αγωγής Αντώνης Κουρής, ο οποίος με την ποιότητά του και τις ικανότητές του, μπόρεσε να ανέβει ψηλά στην εκτίμηση των ανθρώπων του ποδοσφαίρου, στο «κομμάτι» της προετοιμασίας των ποδοσφαιριστών. Ένα παιδί που ξεκίνησε δειλά το βόλεϊ από τον ΟΠΛ Αρχίλοχο (έχει διαλυθεί) και συνέχισε στο ποδόσφαιρο, γίνεται περιζήτητος σε ομάδες της Super League, με την προπονητική του διαδρομή όλο και να ανεβαίνει.

Έτσι τα δυο τελευταία χρόνια πέρασε από Ιωνικό και Αστέρα Τρίπολης, ενώ είναι πλέον μέλος του προπονητικού τιμ του Ατρόμητου Αθηνών, η τρίτη επαγγελματική ομάδα εκτός Κέρκυρας (είχε προηγηθεί ο ΑΟ Κασσιόπη).

Ο Αντώνης Κουρής, είναι πτυχιούχος Φυσικής αγωγής, εργοφυσιολόγος, γεννήθηκε στην Λευκίμμη το 1983, το 2005 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Τ.Ε.Φ.Α.Α της Αθήνας, ενώ το 2010 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Loughborough (Ηνωμένο Βασίλειο), μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών της Εργοφυσιολογίας (MSc Exercise Physiology). Είναι κάτοχος διπλώματος UEFA B, Exos performance specialist (Level 1) και είναι μέλος την σχολή προπονητών δύναμης και φυσικής κατάστασης UKSCA.

Μερικές από τις εξειδικευμένες επιστημονικές έρευνες που έχει πραγματοποιήσει αφορούν το σύνδρομο υπερπροπόνησης και την μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης. Μια από αυτές με τίτλο «Salivary cortisol and testosterone responses to high-intensity cycling before and after an 11-day intensified training period» δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Sports Sciences. Έχει εργαστεί στις ομάδες Αστέρας Τρίπολης (2023), Ιωνικός (2021-2022), Α.Ο. Πλατανιάς (2019-2020) ΑΟΚ ΠΑΕ Κέρκυρας (2016-2019) Α.Ε. Λευκίμμης (2012- 2016) και Αήττητο Σπάτων (2011).

Ο Α. Κουρής, καταξιώνεται στο χώρο και είχε την καλοσύνη να μας απαντήσει στα ερωτήματα που του θέσαμε για την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ.

 

Από πού και πως ξεκίνησες, τι ήταν αυτό που σε ώθησε στο ποδόσφαιρο και στη συνέχεια στη Γυμναστική Ακαδημία;

Η πρώτη μου επαφή με ομάδα ήταν όταν ήμουν 8-9 χρονών στην ομάδα βόλεϊ της Λευκίμμης καθώς δεν υπήρχε ακαδημία ποδοσφαίρου. Φυσικά το ποδόσφαιρο στην αλάνα ήταν μέρος της καθημερινότητας όχι μονό για εμένα αλλά και για τα περισσότερα παιδιά της Λευκίμμης. Στα 12 μου χρόνια εάν θυμάμαι καλά δημιουργήθηκε μια ομάδα για νεαρούς σε ηλικία ποδοσφαιριστές οπού συμμετείχα και εγώ.

Αυτό που με ώθησε στο ποδόσφαιρο ήταν η αγάπη μου γι αυτό. Αυτό που με ώθησε στην γυμναστική ακαδημία ήταν η περιέργεια για το τι μπορεί να βελτιώσει την απόδοση ενός αθλητή και να μπορώ να τεκμηριώσω το λόγο που θα επιφέρει αυτή την βελτίωση.

 

Τι περίμενες όταν πήγες για μεταπτυχιακές εξετάσεις στη Μ. Βρετανία, ποιο ήταν ο στόχος σου;

Αυτό που περίμενα ήταν σίγουρα να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου και να γνωρίσω μια διαφορετική κουλτούρα όσο αναφορά την αθλητική επιστήμη. Να ξέρετε ότι τα Ελληνικά πανεπιστήμια έχουν εξαιρετικούς καθηγητές, αυτό που μας λείπει ή τουλάχιστον έλειπε όταν ήμουν εγώ φοιτητής πιστεύω είναι οι εγκαταστάσεις. Στην Αγγλία βελτιώθηκα πολύ μέσα από την πράξη. Πράγματα που διάβαζα, τα έβλεπα πως λειτουργούσαν στην πράξη.

 

Ποιο ήταν το ξεκίνημα σου σαν προπονητής-γυμναστής στο ποδόσφαιρο; Σκέφτηκες να ασχοληθείς μόνο σαν προπονητής;

Το ξεκίνημα μου σαν προπονητής – γυμναστής ήταν στις ακαδημίες της Λευκίμμης. Επίσης, έχω υπάρξει προπονητής στην πρώτη ομάδα της Λευκίμμης. Αλλά πάντα μου κέντριζε περισσότερο το ενδιαφέρον να αποκτήσω γνώσεις και ικανότητες για να μπορώ να βελτιώνω φυσικά- σωματικά έναν αθλητή – ποδοσφαιριστή. Όχι δεν σκέφτηκα ποτέ να ασχοληθώ μόνο σαν προπονητής.

 

Η πρώτη πιο σημαντική δουλειά στο αντικείμενο που σπούδασες ήταν η πρόσληψη σου στον Ιωνικό Νίκαιας. Πως έγινε αυτό και πόσο δύσκολο ήταν για σένα πρώτη δουλειά σε επαγγελματική ομάδα τέτοιου βεληνεκούς;

Ο πρόσληψη μου στον Ιωνικό έγινε μετά από πρόταση που είχα από τον συνεργάτη του κ. Δημήτρη Σπανού, τον Σωτήρη Βίνο. Είχαμε συνεργαστεί στην ομάδα της Κασσιόπης στην Super League 2, και από τότε είχαμε εξαιρετικές σχέσεις. Παρ’ όλο που ο Ιωνικός ήταν η πρώτη ομάδα σε επίπεδο Super League 1 δεν μπορώ να πω ότι με δυσκόλεψε κάτι. Ένιωθα έτοιμος για να δουλέψω σε αυτό το επίπεδο. Θεωρώ ότι ήμουν και τυχερός, γιατί όλο το επιτελείο της ομάδας ήταν εξαιρετικό και αυτό με βοήθησε πολύ.

 

Ο Ατρόμητος Αθηνών είναι μια ομάδα που κάθε χρόνο κυνηγάει την έξοδο στην Ευρώπη και σε κάλεσε να συμβάλεις σε αυτό σαν μέλος του προπονητικού τιμ. Πως νοιώθεις γι αυτό, για τη νέα πρόκληση που έχεις μπροστά σου;

Το να είσαι μέλος σε μια ιστορική ομάδα όπως είναι ο Ατρόμητος σίγουρα είναι τιμή. Η αλήθεια είναι ότι νιώθω πολύ χαρούμενος και ανυπόμονος να ξεκινήσει η σεζόν. Εύχομαι να πάνε όλα καλά και με ομαδική δουλειά να καταφέρουμε όλοι μαζί να πετύχουμε τους στόχους που έχει θέσει η ομάδα.

 

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του γυμναστή σε μια ομάδα, τόσο για την απόδοση των παικτών όσο και για τους τραυματισμούς;

Σίγουρα ο ρόλος του γυμναστή είναι πολύ σημαντικός σε μια ομάδα. Όμως θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η φυσική κατάσταση είναι μονό ένας παράγοντας από τους πολλούς που μπορούν να οδηγήσουν μια ομάδα σε επιτυχίες.

 

Υπάρχουν χιλιάδες πλέον συνάδελφοι σου, απόφοιτοι των ΤΕΦΑΑ χωρίς δουλειά, κάποιοι ψάχνουν τον διορισμό στη Μέση εκπαίδευση για να εξασφαλιστούν. Εσύ σκέφτηκες ποτέ να δουλέψεις σαν καθηγητής ή προτιμάς το οποιοδήποτε ρίσκο σε αυτό που καλείσαι να κάνεις σήμερα;

Δεν είχα ποτέ στο μυαλό μου να δουλέψω στη μέση εκπαίδευση. Μελλοντικά δεν ξέρω τι μπορεί να συμβεί άλλα μέχρι και αυτή την στιγμή που μιλάμε δεν επιθυμώ κάτι τέτοιο. Η δουλειά που έχω επιλέξει να κάνω σίγουρα έχει πολλές δυσκολίες αλλά είναι αυτό που ήθελα να κάνω πάντα.

 

Να τον ευχαριστήσουμε και να ευχηθούμε στον ίδιο καλή σεζόν με την ομάδα του Περιστερίου και ακόμα μεγαλύτερες προσωπικές επιτυχίες.

 

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ

Συνεργάστηκε το 1979 με την «Αθλητική Πορεία» 2 χρόνια. Αρχές του ΄92 για 25 χρόνια στο «Κερκυραϊκό Βήμα», από το 1994 εκδότης - διευθυντής στα «Κερκυραϊκά Σπορ», από το 2000 για 15 χρόνια στο «ΦΩΣ των ΣΠΟΡ», τα τελευταία 9 χρόνια στην «ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ». Επίσης συνεργάστηκε με την τηλεόραση του Corfu Chanel και Start TV συνολικά 15 χρόνια