Σάββατο 04.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πέτρανγκ Τζόρτζεβιτς: Συγκίνηση για την επίσκεψη στο Βίδο και τον αγώνα στην Κ. Πλατεία

Πέτρανγκ Τζόρτζεβιτς
01 Ιουνίου 2023 / 16:40

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η έλευση του Π. Τζόρτζεβιτς στην Κέρκυρα για να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις της Ελληνοσερβικής φιλίας (26,27, 28 Μαΐου), ήταν μετά από πρόσκληση των Σέρβων.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η έλευση του Π. Τζόρτζεβιτς στην Κέρκυρα για να πάρει μέρος στις εκδηλώσεις της Ελληνοσερβικής φιλίας (26,27, 28 Μαΐου), ήταν μετά από πρόσκληση των Σέρβων. Ένα γεγονός που ξεσήκωσε τους Κερκυραίους όταν έμαθαν ότι θα είναι παρών και θα αγωνιστεί με τους Παλαιμάχους. Και αυτό γιατί είναι γνωστό η αγάπη του μεγαλύτερου μέρους των Κερκυραίων για τον Ολυμπιακό και οι οποίοι λατρεύουν ένα σπουδαίο άνθρωπο και ποδοσφαιριστή του Τζόλε. Έναν ποδοσφαιριστή που μπορεί να χαρακτηριστεί (και είναι) ο κορυφαίος του Ολυμπιακού, αφού κατέκτησε με αυτόν 12 πρωταθλήματα και 5 νταμπλ (τα περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον) αγωνιζόμενος 13 συνεχόμενα χρόνια στην ομάδα του Πειραιά.
Με τον παλιό φίλο από τα παλιά χρόνια στο 2ο Γυμνάσιο, τον καθηγητή Θεολογίας και φανατικό φίλο του Ολυμπιακού κ. Νίκο Μαυρωνά, δώσαμε ραντεβού στην Κ. Πλατεία για να μιλήσουμε με τον Τζόλε (η συνέντευξη που ακολουθεί, είναι κοινή Σπ. Πίκουλας-Ν. Μαυρωνάς). Μάλιστα ο Ν. Μαυρωνάς που αρθρογραφεί στην αθλητική εφημερίδα «Πρωταθλητής», έχει γράψει αρκετά βιβλία για τον Ολυμπιακό και στο πρώτο από αυτά με τίτλο «Μίλα μου για τον Θρύλο» κάνει ξεχωριστή αναφορά για τον Τζόλε, ενώ έχει μέσα και φωτογραφία του (Χριστούγεννα 1997 στην Κέρκυρα για φιλικό) με τους γιου του δίπλα στον Τζόλε. Όταν του έκανε δώρο το βιβλίο ο Νίκος Μαυρωνάς, ο γιος του Τζόλε που ήταν παρών, ρώταγε να του δείξει που γίνεται η αναφορά για τον πατέρα του για να διαβάσει.
Η λατρεία που κυριολεκτικά έδειξαν οι Κερκυραίοι φίλοι του ποδοσφαίρου στον Τζόλε, ακόμα και άνθρωποι που υποστηρίζουν άλλες ομάδες ήταν απίστευτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι παλιός διαιτητής (από τους καλύτερους που πέρασαν στο νησί), είπε στον Τζόλε… «αν και ΑΕΚΤΖΗΣ, αν και μας έχεις κλείσει το σπίτι πολλές φορές, σε εκτιμώ αφάνταστα και θέλω μια φωτογραφία σου με τον γιο μου». Δείγμα του ήθους και του σεβασμού που τυγχάνει ο Τζόλε σε κάθε Έλληνα.


 
Ο Ν. Μαυρωνάς δίνει το βιβλίο του «Μίλα μου για τον Θρύλο» στον Τζόλε ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ


Ο Ν. Μαυρωνάς είχε διοριστεί στο γυμνάσιο στον Πύργο το 1983, εκεί όπου 10 χρόνια αργότερα ο Τζόλε έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην Ελλάδα με τη φανέλα του Πανηλειακού. Για την τότε εποχή ανέφερε:
Ήρθα 20 χρόνων στην Ελλάδα το 1993 μου είπαν ότι θα παίξω Β΄ Εθνική, ήταν Γ΄ και έπαιξα τρία χρόνια στον Πανηλειακό μαζί με τον Στέλιο Γιαννακόπουλο που μετά πήγαμε στον Ολυμπιακό. Ενδιαφέρθηκαν για μένα τότε η ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ. Επέλεξα τον Ολυμπιακό εκεί υπήρχε πάθος για τη κατάκτηση τίτλων αφού ο Ολυμπιακός είχε να πάρει πρωτάθλημα 9 χρόνια ( πέτρινα χρόνια) και ήμουν τυχερός που με την πρώτη χρονιά πήραμε πρωτάθλημα...
 
Για τη θέση του, τα 12 πρωταθλήματα και τα 5 νταμπλ μας είπε:
Έπαιζα αριστερό εξτρέμ, έχω παίξει και χαφ. Μετά από τον αγώνα με τον ΠΑΟ (πέτυχε το μοναδικό γκολ της νίκης) στην Βέροια τραυματίστηκα, επανήλθα μετά 3,5 μήνες και έπαιξα προς το τέλος του πρωταθλήματος, το πήραμε και το πανηγυρίσαμε έξαλλα. Θεωρώ ότι είμαι τυχερός, έχω πανηγυρίσει πρωταθλήματα και στο παλιό και στο νέο Καραϊσκάκη, αλλά και το σπάσιμο του ρεκόρ με 7 συνεχόμενα πρωταθλήματα (6 είχε από τη δεκαετία του ΄50 ο Ολυμπιακός).
 
Για τους σπουδαίους συμπαίκτες στο Ολυμπιακό με αυτόν αρχηγό, τόνισε:
Έπαιξα με ξένους παικταράδες όπως οι Ριβάλντο, Τζιοβάνι, Καρεμπέ, Ζε Ελίας, Γιαγιά Τουρέ, Κοβάσεβιτς, Γκαλέτι και τους Έλληνες, ποιον να αναφέρω; Γιαννακόπουλος, Μαυρογενίδης, Γεωργάτος, Στολτίδης, ο Ανατολάκης που πήρε 10 πρωταθλήματα. Τι να πω για τον Ριβάλντο ήταν κορυφαίος ποδοσφαιριστής, είχε βγει πρώτος στον κόσμο, τεράστιος, ο Τζιοβάνι ήταν μέγας μπαλαδόρος και εξαιρετικό παιδί. Τα είχε όλα...
 
Για την Κέρκυρα μας είπε:.
Είχα έρθει στην Κέρκυρα τρεις φορές για παιχνίδι. Είχα δει ελάχιστα πράγματα. Ξενοδοχείο, αγώνας, αεροδρόμιο, φέτος όμως είδα τις ομορφιές της. Χαίρομαι για τη ειλικρινή αγάπη και φιλία που μας συνδέει με τους Κερκυραίους και που οι περισσότεροι είναι Ολυμπιακοί.
 
Τι ήταν αυτό που θα ξεχώριζες από την παραμονή στο νησί;
Ήταν υπέροχα όλα, αλλά πολύ συγκινητικό τόσο η επίσκεψη μας στο νησί Βίδο (εκεί είναι Μαυσωλείο των Σέρβων) όσο και το γεγονός ότι τα φιλικά ματς έγιναν στον ίδιο χώρο που πριν περίπου εκατό χρόνια είχε γίνει το φιλικό παιχνίδι ανάμεσα στους ναύτες της Σερβίας και της Ελλάδας.
 Σε αυτή την αναφορά, τον ενημέρωσε ο Νίκος Μαυρωνάς ότι στο φιλικό αυτό παιχνίδι οι Σέρβοι είχαν προηγηθεί με 4-0 αλλά οι Έλληνες είχαν αντεπιτεθεί και με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Ανδριανόπουλο ισοφάρισαν. Για χάρη του Βασίλη οι Κερκυραίοι έγιναν Ολυμπιακοί..
Ο Τζόλε υποσχέθηκε ότι στη πρώτη ευκαιρία θα ξανάρθει στην Κέρκυρα..

ΣΠΥΡΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ/ΝΙΚΟΣ ΜΑΥΡΩΝΑΣ