Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δράση κομποστοποίησης στα σχολεία της Β. Κέρκυρας με συμμετοχή 1000 μαθητών και 120 εκπαιδευτικών (photos)

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
27 Ιανουαρίου 2024 / 17:48

Μια συνεργασία του Δήμου με 11 -μέχρι τώρα- σχολεία

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ). Ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας ενισχύει τη δέσμευσή του για ένα βιώσιμο μέλλον μέσα από την πρωτοποριακή πρωτοβουλία κομποστοποίησης στα σχολεία. Η δράση έχει ξεκινήσει και ήδη υποστηρίζεται -μέχρι τώρα- με 11 σχολεία, (5 δημοτικών, 3 νηπιαγωγείων, ενός γυμνασίου, ενός παιδικού σταθμού και του 2ου ειδικού σχολείου). Η  πρωτοβουλία αυτή έρχεται να συμπληρώσει και ενδυναμώνει όλες τις σημαντικές πρωτοβουλίες-δράσεις του Δήμου στην κατεύθυνση της προστασίας του Περιβάλλοντος.

Ειδικότερα με την εφαρμογή της τα οφέλη που προκύπτουν είναι πολλαπλά. Ανάμεσα τους:

1. Προστασία του περιβάλλοντος

Η κομποστοποίηση δεν είναι απλώς μια διαδικασία ανακύκλωσης. Ανάγεται στη δέσμευσή του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας για την προστασία του περιβάλλοντος με πρώτο στόχο τη  μείωση του όγκου των απορριμμάτων. Η προσπάθεια είναι συλλογική και συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος, μειώνοντας δραστικά το ενεργειακό μας αποτύπωμα.

2. Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση

Με περισσότερους από 1000 μαθητές και 120 εκπαιδευτικούς, που έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής, η εκπαίδευση γίνεται το «κλειδί» για τη επόμενη γενιά ευαισθητοποιημένων πολιτών. Η κομποστοποίηση γίνεται εκπαιδευτική εμπειρία που υπερβαίνει τα σύνορα των τάξεων, αφού «μπαίνει » στη διαδικασία κομποστοποίησης η επόμενη γενιά πολιτών.

3. Συμμετοχή και Συνεργασία

Η μέχρι τώρα συμμετοχή 11 σχολείων αποτελεί παράδειγμα συνοχής και  συνεργασίας σε κοινοτικό-δημοτικό επίπεδο. Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς ενώνονται και λειτουργούν για την επίτευξη κοινών στόχων με τη δημοτική αρχή για την   Προστασία του Περιβάλλοντος.

4. Στήριξη της κομποστοποίησης μέσω ενισχυμένης κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία: Ένα "πράσινο σνακ" για ένα βιώσιμο μέλλον

Με την εγκατάσταση των κομποστοποιητών στα σχολεία, ο Δήμος Βόρειας Κέρκυρας  προσφέρει  στα παιδιά δωρεάν  φρούτα με διττό στόχο. Αφενός προωθεί τη βιώσιμη διαδικασία της κομποστοποίησης, αφετέρου με την κατανάλωση φρούτων προάγει  και ενισχύει  την αξία  των υγιεινών διατροφικών συνηθειών  στα παιδιά .Αναλύοντας τα παραπάνω , καταγράφουμε:

Η τοποθέτηση των κομποστοποιητών δημιουργεί μια ευνοϊκή ατμόσφαιρα όπου η κατανάλωση φρούτων εκλαμβάνεται από τα παιδιά ως «ενδιαφέρουσα πρόκληση-παιχνίδι» και διασκεδαστική δραστηριότητα.

Τα παιδιά, παρακολουθώντας τη διαδικασία κομποστοποίησης και συμμετέχοντας σε αυτήν, εμπεδώνουν στο μέγιστο βαθμό αφενός τη συνεργατική μάθηση, την καλλιέργεια αξιών , εξοικειώνονται με τη σημασία της ανακύκλωσης για τη φύση και το περιβάλλον  αφετέρου δε, καλλιεργούν και αναπτύσσουν «Περιβαλλοντική Ηθική και υπευθυνότητα» στη βάση : μαθαίνω, σκέφτομαι, προβληματίζομαι, κατανοώ, ευαισθητοποιούμαι, δρω και εναρμονίζω τις καθημερινές συνήθειες  για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η ενδυνάμωση της σχέσης μεταξύ κομποστοποίησης και κατανάλωσης φρούτων στα σχολεία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς ένα βιώσιμο μέλλον, όπου οι νέες γενιές αναπτύσσουν όχι μόνο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, αλλά και συνειδητοποιημένες πρακτικές για την προστασία του περιβάλλοντος.

ΦΩΤΟ@FB ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΚΟΚΚΑΛΗ

Το μήνυμα από 1000 μαθητές και 120 εκπαιδευτικούς μαζί με το Δήμο Βόρειας  Κέρκυρας έρχεται ελπιδοφόρο για ένα βιώσιμο μέλλον

Με τη συνεχή υποστήριξη και συμμετοχή όλων, δημιουργούμε μια «κοινότητα» που σέβεται το περιβάλλον και επενδύει στην εκπαίδευση για ένα καλύτερο αύριο.

Σε κάθε σχολείο, κάθε νηπιαγωγείο, κάθε παιδικό σταθμό και κάθε γωνιά της κοινότητάς μας, η κομποστοποίηση είναι περισσότερο από μια διαδικασία.

ΦΩΤΟ@FB ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΚΟΚΚΑΛΗ

Είναι μια δέσμευση για ένα βιώσιμο μέλλον, όπου η γη μας θα συνεχίσει να προοδεύει , και οι γενιές που έρχονται θα κληρονομήσουν έναν κόσμο καλύτερο σε όλα τα επίπεδα.

Ευχαριστούμε όλο το διευθυντικό ,εκπαιδευτικό, μαθητικό  και γονεακό προσωπικό που συνεργάζεται άψογα με το Δήμο Βόρειας Κέρκυρας στην ως άνω κατεύθυνση.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟ@ΔΗΜΟΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ