Δευτέρα 06.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απέναντι στις ευκαιριακές καταλήψεις, προσβεβλημένοι από την αστυνομική επέμβαση, δηλώνουν καθηγητές του 1ου Λυκείου

1ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
21 Ιανουαρίου 2024 / 16:15
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

"Πιστεύουμε βαθιά, ωστόσο, -κι έχουμε να επικαλεστούμε την καλή μαρτυρία της παιδαγωγικής επιστήμης- πως τα όποια δεσμά περιορίζουν τα σχολεία δεν λύνονται με τη δύναμη του ξίφους, αλλά με τον διάλογο"

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι εκπαιδευτικοί του 1ου Γενικού Λυκείου Κέρκυρας, απέστειλαν επιστολή με αφορμή τα γεγονότα της Πέμπτης 18/01 που έλαβαν χώρα στο σχολείο. Η επιστολή αναφέρει:

«Επειδή... 

Οι εκπαιδευτικοί που διδάσκουμε στο 1ο ΓΕΛ Κέρκυρας έχουμε στέρεη την πίστη πως η παιδεία μεταμορφώνει τον άνθρωπο, πιστεύουμε βαθιά πως παιδεία δεν γίνεται με σχολεία κλειστά. Καταλήψεις που γίνονται με σημαία ευκαιρίας, κατά παράβαση όχι μόνο των καταστατικών θέσεων λειτουργίας του σχολείου, αλλά και της στοιχειώδους λογικής, μας βρίσκουν απέναντι. Θεωρούμε πως το μόνο που καταφέρνουν είναι να αμαυρώσουν την ιστορία των δημοκρατικών αγώνων του εκπαιδευτικού κινήματος στο πρόσφατο παρελθόν. Τα προβλήματα που ταλανίζουν το δημόσιο σχολείο είναι πολλά και πολυπαραγοντικά – και δεν είναι της παρούσης να θεωρητικολογήσουμε ή να επιρρίψουμε ευθύνες.

 Πιστεύουμε βαθιά, ωστόσο, -κι έχουμε να επικαλεστούμε την καλή μαρτυρία της παιδαγωγικής επιστήμης- πως τα όποια δεσμά περιορίζουν τα σχολεία δεν λύνονται με τη δύναμη του ξίφους, αλλά με τον διάλογο. Είναι αποδεδειγμένο ότι η βία γεννά βία – πόσω μάλλον η βία που ασκείται στην ψυχή των παιδιών.

Οι εικόνες μιας διμοιρίας δυνάμεων επιβολής του νόμου που εισβάλλει, εγκλωβίζει και προσάγει μια εξάδα μαθητών μάς προσβάλλουν ως παιδαγωγούς. Το συμβάν αυτό έχει ανοίξει ένα τραύμα στο σχολείο μας. Και πρέπει τώρα, άμεσα, να το επουλώσουμε, για να μην κακοφορμίσει.

 

Οι καθηγητές και οι καθηγήτριες του 1ου Γενικού Λυκείου Κέρκυρας 

 

Βλαχοπούλου Μαρία

Βόντα Βασιλική 

Βράκας Σπυρίδων 

Γεωργοτά Αγγελική 

Γισδάκη Μαγδαληνή

Γκανάτσιου Βίκυ

Γράψας Σπυρίδων 

Διαμαντίδου Ελπίδα 

Δημητράκης Παναγιώτης 

Θεοκλήτου Μαρία 

Καλογερόπουλος Παναγιώτης 

Καρύδη Μαργαρίτα

Κονιδάρη Βέρα 

Κοντοστάνος Σπυρίδων 

Κοτινά Μαρία 

Κοτινάς Θεόδωρος 

Κρητικός Γιάννης 

Κυριάκη Άννα

Λιόλιου Άννα 

Μπέης Κωνσταντίνος 

Μπέλλος Κωνσταντίνος 

Μπουχάγιαρ Σπυρίδων 

Ντεβετζή Ελισάβετ 

Παπαϊωάννου Κωνσταντίνος 

Παπαγιάννη Ολγα

Πεκρίδης Γιώργος 

Ρέβα Ευγενία 

Σμπήτα Ευαγγελία 

Τσιατσάνης Δημήτρης 

Χατζημωυσιάδου Νάση»

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ/ΑΡΧΕΙΟ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.