Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Πέθανε ο Κερκυραίος ευπατρίδης Σπύρος Φλαμπουριάρης

ΠΕΝΘΗ ΣΠΥΡΟΣ ΦΛΑΜΠΟΥΡΙΑΡΗΣ
05 Δεκεμβρίου 2023 / 15:17
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα Τρίτη (5/12/2023) στο Λονδίνο, όπου νοσηλευόταν με προβλήματα υγείας.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ούτε μήνας δεν πέρασε από την εκδημία της αγαπημένης του αδελφής Αιμιλίας (16/11/2023) και την ακολούθησε ο Σπύρος Φλαμπουριάρης. Άφησε την τελευταία του πνοή σήμερα Τρίτη (5/12/2023) στο Λονδίνο, όπου νοσηλευόταν με προβλήματα υγείας. Η κηδεία του θα γίνει στη βρετανική πρωτεύουσα. Είναι ο εμπνευστής του ιδρύματος Αιμιλία και Σπύρος Φλαμπουριάρης που περιλαμβάνονται το ξενοδοχείο, η βίλα του στο Μπαρμπάτι και τα περουσιακά στοιχεία, τα δικά του και της αδελφής του και η διαχείρισή τους προβλέπεται να ενεργοποιηθεί μετά τον θάνατό του.

Ο ευπατρίδης Κόμης Σπύρος Φλαμπουριάρης – Πρόεδρος του Ιδρύματος Κερκυραϊκής Κληρονομιάς, είχε ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Λονδίνο και ήταν παντρεμένος με την Αγγλίδα αξιόλογη ζωγράφο Μίλλυ Φλαμπουριάρη.

Ανήκε σε μια ιστορική οικογένεια με ρίζες στο Βυζάντιο, παρουσία στη Βενετία και αναφορά στο Libro D’ Oro. Συνίδρυσε το 2014 το Edward Lear Society. Μοιράζοντας τον χρόνο του μεταξύ της γενέτειρας και του Λονδίνου, υποστήριζε τα σωματεία που διατηρούν ζωντανό το πολιτιστικό καταπίστευμα του νησιού.

Ήταν η Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου του 2016, όταν εγκαινιάστηκε επισήμως η ανακαινισμένη αίθουσα του πρώτου ορόφου του κτηρίου Αναγνωστικής Εταιρείας. Η Αναγνωστική τίμησε τον Σπύρο Φλαμπουριάρη για την ευεργεσία της πλήρους χρηματοδότησης της ανακαίνισης αυτής, αλλά και ευρύτερα για την μακροχρόνια και πολυποίκιλη προσφορά του στην Εταιρία και την κερκυραϊκή κοινωνία γενικά. Όλα αυτά είχαν επισημανθεί τότε και από τον πρόεδρο της Αναγνωστικής Εταιρίας, Γιάννη Πιέρη.

Ο Σπύρος Φλαμπουριάρης απασχόλησε επανειλημμένα τα δημόσια πράγματα με τη δράση και τις δηλώσεις του. Ιδιοκτήτης μεταξύ των άλλων και του εμβληματικού ξενοδοχείου παρά την Ιόνια Ακαδημία (σήμερα κεντρικό κτήριο του Ιονίου Πανεπιστημίου), τάραξε τα νερά και με την δωρεά του οβελίσκου στη μνήμη των πεσόντων υπερασπιστών της Κέρκυρας από την οθωμανική πολιορκία του 1716 στο παρτέρι του κυκλικού κόμβου στο λιμάνι, που συνάντησε αντιδράσεις.

Ψήφισμα στο άγγελμα του θανάτου του εξέδωσε το δ.σ. της Φ.Ε. Μάντζαρος.

Το Δ.Σ. της Φ.Ε.Μ. σε έκτακτη συνεδρίαση του, επί τη αγγελία του θανάτου του Επιχειρηματία, Κερκυραίου Ευπατρίδη Σπύρου Φλαμπουριάρη απεφάσισε ομόφωνα:

1. Να εκφράσει τα θερμά συλλυπητήρια του προς την οικογένεια τους φίλους και συνεργάτες του εκλιπόντος.

2. Να αναρτηθεί μεσίστια, επί τριήμερον, η σημαία της Φ.Ε. «Μάντζαρος» 3. Να παραστεί σύσσωμο το Δ.Σ στην τελετή της Κηδείας.

4. Να συνοδεύσει την εκφορά το Μουσικό σώμα της Φ.Ε.Μ 5. Να δημοσιευθεί το παρόν στον τοπικό τύπο και τα ΜΜΔ της Φ.Ε.Μ.

Η Ενημέρωση προσθέτει και τα δικά της συλλυπητήρια στους οικείους, τους συνεργάτες και του φίλους του εκλιπόντος.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΙΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.