Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΚΚΕ Κέρκυρας: «Απροετοίμαστη η Κέρκυρα απέναντι στις πλημμύρες»

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
09 Σεπτεμβρίου 2023 / 09:51

"Φέτος δεν έχουν κάνει ακόμα ούτε μικροκαθαρισμούς ρεμάτων"

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΚΚΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ). Βλέποντας τις εικόνες από τις πλημμύρες σε όλη τη χώρα και με επίκεντρο την τραγική κατάσταση στη Θεσσαλία, έρχονται στο νου μας οι επίσης τραγικές μέρες που ζήσαμε πριν μερικά χρόνια στην Κέρκυρα από τον Μπάλο, τον Ιανό κλπ που είχαν πλήξει την Κεντρική Κέρκυρα, καθώς και τη Νότια δύο φορές. Πολλές από τις πληγές ακόμη δεν έχουν επουλωθεί.

Στη Θεσσαλία έχουν πλημμύρησαν εκτάσεις 735 χιλιάδων στρεμμάτων, δηλαδή εκτάσεις μεγαλύτερες από ολόκληρη την Κέρκυρα.

Οι δικαιολογίες του κράτους της ΝΔ τότε, καθώς και των τοπικών αρχών, Δήμων -Περιφέρειας, είναι ίδιες και σήμερα. «Φταίει η κλιματική κρίση», «οι ποσότητες του νερού ήταν τεράστιες», δίνουν συνεχώς τόνους ανά στρέμμα για να μας πείσουν ότι η θεομηνία σήμερα στη Μαγνησία όπως και αυτές στην Κέρκυρα τότε, οι άλλες στη Μάντρα κλπ δεν αντιμετωπίζονταν με κανένα τρόπο.

Και τα λένε αυτά σήμερα, που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει απίστευτα άλματα δίνοντας στον άνθρωπο τεράστιες δυνατότητες να προφυλαχτεί, να προλάβει. Ωστόσο, στο σημερινό δρόμο ανάπτυξης οι δυνατότητες αυτές  δεν αξιοποιούνται ή αξιοποιούνται για έργα που αποφέρουν κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο (βλ. σχέδια για πλωτό νησί στου Καλυβιώτη). Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2019 και μετά δεν έχουν πραγματοποιηθεί έργα ώστε να αποτραπούν πιθανές νέες πλημμύρες, καταστροφές, ενδεχομένως και ανθρώπινες απώλειες. Πολλές περιοχές της Κεντρικής Κέρκυρας και μεγάλο τμήμα της Νότιας (Μωραΐτικα, Μεσσογγή, Λίνια, Αι Γιώργης, Περιβόλι, Κάβος κλπ) κινδυνεύουν σε κάθε μεγάλη νεροποντή. Βρίσκονται συνεχώς στο κόκκινο. Σήμερα το 2023, δεν εκτελείται πουθενά κάποιο σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο. Κάποια ελάχιστα μικρά έργα που έγιναν (Νότια Κέρκυρα) είναι σταγόνα στον ωκεανό του προβλήματος. Συνεχίζουμε να είμαστε πλήρως ανοχύρωτοι σε όλες τις περιοχές υψηλού κινδύνου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε ψίχουλα για αντιπλημμυρικά έργα από το 2019 μέχρι σήμερα. Δεν εννοούμε φυσικά την αποζημίωση πληγέντων αλλά αντιπλημμυρικά έργα.

Δεν δίνουν, γιατί  δεν περισσεύουν. Γιατί  οι προτεραιότητές τους είναι οι επιδοτήσεις στο κεφάλαιο, για δαπάνες του ΝΑΤΟ, για όπλα στο Ζελενσκι κλπ. Τα αντιπλημμυρικά, σώζουν ζωές, αλλά είναι κόστος χωρίς οικονομικό όφελος. Στον καπιταλισμό δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη.

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές.  Θυμούνται την πολιτική προστασία μόνο όταν η μετεωρολογική υπηρεσία ανακοινώνει ακραία καιρικά φαινόμενα. «Τρέχουν» μόνο όταν πνιγόμαστε, όπως και όταν καιγόμαστε. Θα το ξαναθυμηθούν στην επόμενη πλημμύρα. Φέτος δεν έχουν κάνει ακόμα ούτε μικροκαθαρισμούς ρεμάτων κλπ.

Όλοι αυτοί δήμαρχοι, περιφερειάρχες θα διεκδικήσουν την ψήφο του λαού σε ένα μήνα. Θα περιφέρουν και το «έργο» τους για να πείσουν. Το ΚΚΕ και οι δυνάμεις μας στους δήμους και την περιφέρεια, στα 4 χρόνια είχαμε και έχουμε θέσει το ζήτημα της πολιτικής προστασίας και των αντιπλημμυρικών έργων στην πρώτη γραμμή της πάλης μας. Θα συνεχίσουμε.

Καλούμε το λαό να διεκδικήσει άμεσα μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του. Να βγάλει συμπεράσματα. Να αναδείξει πιο ισχυρά τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης.

ΦΩΤΟ@ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΡΧΕΙΟΥ