Κυριακή 19.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μ. Ασίας – Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Γενοκτονία
13 Σεπτεμβρίου 2019 / 06:32
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Για την ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό

Κράτος θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες εκδηλώσεις
1. Γενικός σημαιοστολισμός όλων των Δημοσίων, Δημοτικών και Κοινοτικών Καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών, των Αρχαιολογικών χώρων και Ιστορικών Μνημείων, από την ανατολή μέχρι και τη δύση  του ηλίου της 15ης  Σεπτεμβρίου  2019.
2. Φωταγώγηση των οδών και πλατειών των Δημοσίων και Δημοτικών Καταστημάτων, των Καταστημάτων των ΝΠΔΔ και Τραπεζών, των Αρχαιολογικών χώρων και Ιστορικών Μνημείων κατά τις βραδινές ώρες της 15ης  Σεπτεμβρίου  2019 μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης.
Ώρα 08:00΄: Έπαρση της Σημαίας στον ιστό του Νέου Φρουρίου με συμμετοχή της Φιλαρμονικής και Στρατιωτικού Τμήματος που θα παραταχθούν στο χώρο προ της πύλης του Φρουρίου.
Τέλος προσελεύσεως των επισήμων στον ιερό ναό ώρα 10:55
Ώρα 11:00΄: Επίσημη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Υ. Θ. ΣΠΗΛΑΙΩΤΙΣΣΗΣ στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ.κ. Νεκτάριος .
 Μετά το τέλος της Δοξολογίας θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας, από την    Δ/ντρια του 4ου Γυμνασίου Κέρκυρας, Δρ. Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Έλενα Βουσολίνου - Ανυφαντή.
Ώρα 11:30΄: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Πόλης από τον   Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Βουλευτές, Ανώτερο Διοικητή Φρουράς, Δήμαρχο Κεντρ. Κέρκυρας, Aντ/ρχη Π.Ε-Κέρκυρας, Πρύτανη Ιονίου Πανεπιστημίου, Περιφερειακό Διευθυντή Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Περιφ/κό Διοικητή Λ.Σ, Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιόνιων Νήσων. Επίσης από τους εκπροσώπους των Νομικών Προσώπων  που εδρεύουν στο νομό και   επιθυμούν να τιμήσουν την επέτειο.
Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ένδοξων νεκρών.
Ώρα 18:25΄: Υποστολή Σημαίας, όπως κατά την έπαρση.

Λίγα λόγια

Η Γενοκτονία των Ελλήνων είναι η σκόπιμη και συστηματική εξόντωση, μέχρι το 1923, των ελληνικών πληθυσμών της Ανατολικής Θράκης και της Μικρά Ασίας (κυρίως της Ιωνίας, Καππαδοκίας, Πόντου, Βιθυνίας), αρχής γενομένης με τη Σφαγή του Οικονομείου στις 25 Ιανουαρίου 1913, από τους μηχανισμούς της οθωμανικής κυβέρνησης των εθνικιστών Νεότουρκων και του τουρκικού εθνικιστικού κινήματος του Μουσταφά Κεμάλ.[1] Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες.
Η γενοκτονία των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε παράλληλα και κατά τον ίδιο τρόπο όπως με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλ. των Αρμενίων και των Ασσυρίων.[2] Οι εκτιμήσεις για τις ανθρώπινες απώλειες την περίοδο από το 1912 ως το 1922 ξεκινούν από 200-300 χιλιάδες[3] και φτάνουν, κατά ορισμένους Έλληνες μελετητές τις 800.000[4] - 1.200.000[5] ψυχές.
Το 1998 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 14ης Σεπτεμβρίου ως «ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος».[εκκρεμεί παραπομπή] Η θεώρηση των γεγονότων αυτών, που για δεκαετίες αποκαλούνταν από τους Έλληνες «Μικρασιατική Καταστροφή», ως γενοκτονίας αποτελεί σημείο αντιλεγόμενο στην Ελλάδα ανάμεσα σε ιστορικούς, διανοούμενους και προσφυγικές οργανώσεις. Όσοι αμφισβητούν την καταλληλότητα του όρου «γενοκτονία» ανήκουν στο κυρίαρχο ρεύμα της κοινότητας των Ελλήνων ιστορικών.


Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.